Yrityksen tärkeät päivämäärät 2024 - vuosikello yrittäjälle

Yrittäjien arki voi olla kovin erilaista riippuen siitä, millä alalla oma yritys toimii ja miten sillä menee. Yhteistä kaikille yrittäjille on yrityksen verotuksesta huolehtiminen. Tutustu yrittäjän verokalenteriin ja huomioi yrittäjän tärkeät päivämäärät, esimerkiksi veroilmoitusten jättöpäivät ja alv:n maksupäivät 2024.

Vaikka oma kirjanpito olisi ulkoistettu, yrittäjällä on lopullinen vastuu yrityksensä taloushallinnosta. Siksi on syytä olla edes hieman perillä siitä, mitä yrityksen verotus tarkoittaa ja miten se rytmittyy. Verotuksen vuosikelloon on koottu keskeisiä verotukseen liittyviä päivämääriä.

Arvonlisäveron (alv) maksupäivät 2024

MAKSUVELVOLLINEN: Arvonlisäverovelvollinen yrittäjä.

MÄÄRÄ: Arvonlisäveron määrä perustuu siihen, miten paljon yrittäjä myy arvonlisäverollisia tuotteita tai palveluita ja paljonko yrityksellä on ostettuihin tavaroihin tai palveluihin sisältyvää vähennyskelpoista arvonlisäveroa.

ERÄPÄIVÄ: Alv:n maksupäivä 2024 ja ilmoituspäivä määräytyy sen mukaan, minkä mittainen yrityksen verokausi on: kuukausi, neljännesvuosi tai vuosi.

Jos yrityksen verokausi on kuukausi, ilmoita ja maksa arvonlisävero kuukausittain. Ilmoitus- ja maksupäivä on 12. päivä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi verokauden päättymisen jälkeen. Esimerkki: Ilmoita ja maksa maaliskuun arvonlisävero viimeistään 12.5. Mikäli yrityksen verokausi on neljännesvuosi tai vuosi, ilmoitus- ja maksupäivät voit tarkistaa Verohallinnon sivuilta.

ALV-ILMOITUS 2024: Arvonlisäveron voit ilmoittaa helpoiten verottajan OmaVero-palvelussa oman alv-ilmoituspäivän 2024 mukaan.

Lue lisää arvonlisäverojen ilmoitus- ja maksupäivistä Verohallinnon sivuilta

Ennakkovero 2024

MAKSUVELVOLLINEN: Elinkeinotoiminnastaan tuloa saava yrittäjä tai osakeyhtiö.

MÄÄRÄ: Ennakkoveron määrä 2024 pohjautuu viimeksi päättyneeseen verotukseen. Yritystoiminnan alussa olevien ennakkoverot määrittyvät etukäteen tehdyn tuloarvion perusteella.

ERÄPÄIVÄ: Toiminimiyrittäjä voi maksaa ennakkoveroja joko kuukausittain tai sitten kaksi, kolme tai kuusi kertaa vuodessa. Osakeyhtiö maksaa veroja kuukausittain tai kaksi kertaa vuodessa. Jos yritys maksaa ennakkoveroja kuukausittain, ennakkoveron eräpäivä on kuukauden 23. päivä.

Työnantajamaksut 2024

MAKSUVELVOLLINEN: Työntekijöitä työllistävä yrittäjä.

MÄÄRÄ: Työnantajamaksut 2024 ovat työnantajalle pakollisia palkan oheiskustannuksia, jotka muodostuvat muun muassa työntekijöiden iän, palkan ja työsuhteen keston perusteella. Työnantajamaksut muodostuvat muun muassa työnantajan sairausvakuutusmaksusta ja työeläkevakuutusmaksusta.

ERÄPÄIVÄ: Ilmoita tiedot viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Maksupäivä on se päivä, jolloin suoritus on saajan käytettävissä eli niin sanottu palkkapäivä.

Jäännösvero 2024

MAKSUVELVOLLINEN: Yrittäjä tai osakeyhtiö, joka on maksanut tilikauden aikana liian vähän ennakkoveroja.

MÄÄRÄ: Jäännösverojen eli mätkyjen määrä perustuu siihen, kuinka paljon veroja on jäänyt maksamatta.

ERÄPÄIVÄ: Jäännösveron eräpäivä vuonna 2024 näkyy verotuspäätöksessä. Jäännösveron maksupäivä on verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden 3. päivä. Jos se ei ole arkipäivä, eräpäivä on seuraava arkipäivä.

Yrityksen veroilmoitus 2024

Kevät on veroilmoitusten palauttamisen aikaa, mutta tarkka eräpäivä ja veroilmoituksen jättöpäivä 2024 riippuu yhtiömuodosta.

TOIMINIMIYRITTÄJÄ eli liikkeen- tai ammatinharjoittaja: Vuonna 2024 elinkeinotoiminnan veroilmoitus ja oma esitäytetty veroilmoitus on palautettava viimeistään 2.4.2024. Oma esitäytetty veroilmoitus palautetaan vain, jos siihen on korjattavaa tai lisättävää.

OSAKEYHTIÖ: Eräpäivä vuonna 2024 on 4 kk:n kuluessa tilikauden päättymiskuukauden lopusta lukien. Suurimmalla osalla tilikausi on kalenterivuosi, jolloin veroilmoituksen jättöpäivä on huhtikuun lopussa.

AVOIMET YHTIÖT JA KOMMANDIITTIYHTIÖT: Vuonna 2024 yrityksen veroilmoitus on palautettava 2.4.2024 mennessä.