Osakeyhtiön verotus perustuu tilikauden tulokseen. Tulos saadaan selville vähentämällä yrityksen veronalaisista tuloista osakeyhtiön vähennyskelpoiset kulut. Vähennyskelpoisiksi kuluiksi lasketaan muun muassa osakeyhtiön omistajan itselleen maksama palkka ja mahdollisille työntekijöille maksetut palkat sekä tuotteiden valmistamiseen liittyvät muut kustannukset.
Osakeyhtiön verotuksessa tärkeintä on ymmärtää, että omistajayrittäjä ja osakeyhtiö ovat kaksi eri verovelvollista. Tämä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiön tuloksesta on maksettava yhteisöveroa. Tällä hetkellä tuloksesta maksettava osakeyhtiön veroprosentti eli yhteisövero on 20 prosenttia.
Jos osakeyhtiö maksaa työntekijöilleen palkkaa, työntekijän palkasta vero otetaan ennakkoon ennakonpidätyksenä. Lisäksi osakkeenomistajia verotetaan ulosmaksettavista osingoista. Arvonlisäveron osakeyhtiö kerää tuotteiden tai palveluiden hinnassa asiakkailtaan ja tilittää valtiolle.
Osakeyhtiön ennakkoveroa maksetaan pitkin tilikautta
Osakeyhtiön tuloksesta maksetaan veroa ennakkoon ja osakeyhtiön ennakkoveroa maksetaan joko kuukausittain tai kahdesti tilikaudessa. Niiden määrä perustuu aikaisempien tilikausien tulokseen. Aloittavalla osakeyhtiöllä ennakkoveron määrä perustuu tulosarvioon, jonka yrittäjä on tehnyt liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelmien pohjalta.
Jos käy niin, etteivät ennakkoon maksetut verot riitä kattamaan todellisen tuloksen vaatimaa veron määrää, osakeyhtiö voi myöhemmin maksaa lisäennakkona tai jäännösverona puuttuvan osan todelliseen tulokseen perustuvan veron määrästä.
Mahdolliset liikaa maksamansa verot osakeyhtiö saa takaisin myöhemmin veronpalautuksina. Mikäli oman osakeyhtiön tulos näyttää jäävän selvästi arviota pienemmäksi tai vaihtoehtoisesti kipuaa arviota korkeammaksi, yrittäjän on syytä olla yhteydessä Verohallintoon ja korjata arviota.
Osakeyhtiön nettovarallisuus ja osinkojen maksaminen
Osakeyhtiöstä ulosmaksettavat osingot verotetaan osakkeenomistajien henkilökohtaisessa verotuksessa.
Osakeyhtiön osinkojen verotukseen vaikuttaa se, onko osinko saatu listatusta vai listaamattomasta yhtiöstä. Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinko verotetaan henkilöosakkaalla pääomatulona ja/tai ansiotulona ja osa osingosta on verotonta. Kuinka suuret nämä osuudet ovat, riippuu osakkeen nettovarallisuuteen perustuvasta osakkeen matemaattisesta arvosta ja osingon määrästä.
Nyrkkisääntönä on, että jos osakeyhtiöllä on paljon nettovarallisuutta, osinkojen maksaminen voi olla osakasyrittäjän henkilökohtaisen verotuksen kannalta edullisempaa kuin palkanmaksu. Osakeyhtiön nettovarallisuus on se summa, joka jää jäljelle, kun yrityksen liiketoiminnan varoista vähennetään velat.
Osakeyhtiön osinkojen verotuksessa on paljon yksityiskohtia. Hyvä kirjanpitäjä auttaa yrittäjää selvittämään verotuksen kiemurat ja hoitamaan verotuksen suotuisasti osakeyhtiön näkökulmasta. Hyvä kirjanpitäjä onkin tärkeä tuki jokaiselle yrittäjälle, jolloin yrittäjä voi keskittyä omaan ydinosaamiseensa.
Artikkeliin on haastateltu Verohallinnon johtavaa veroasiantuntijaa Olavi Tuomea.
Lue lisää osakeyhtiön tuloverotuksesta Verohallinnon sivuilta