Mikä on alv ja miten alv lasketaan? - nämä yrittäjän tulee ymmärtää arvonlisäverosta

Arvonlisävero on kulutusvero, joka koskee lähes kaikkia tavaroita ja palveluita Suomessa. Se on välillinen vero, eli veron osuuden maksaa lopullinen kuluttaja. Yrittäjä tilittää alv:n valtiolle.

Arvonlisäveron eli alv:n ymmärtäminen on yksi aloittavan yrittäjän haasteista. Alv on kuitenkin hyvin yksinkertainen tuotteen tai palvelun hintaan lisättävä vero, jonka myyjä eli yrittäjä tilittää valtiolle. Nämä viisi asiaa yrittäjän tulee ymmärtää arvonlisäverosta:

1. Mikä on arvonlisävero?

Arvolisävero eli alv on yleisesti käytössä oleva kulutusvero, jota maksetaan lähes jokaisesta tavarasta ja palvelusta. Yrityksen myydessä tavaran tai palvelun eteenpäin, myyntihintaan lisätään arvonlisävero poikkeuksia lukuun ottamatta. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa välttämättä, jos yritystoimintasi on pientä tai yritystoiminta on arvonlisäverotonta.  

2. Kuka on arvonlisäverovelvollinen?

Yritys on arvonlisäverovelvollinen, kun se harjoittaa liiketoimintaa myymällä tavaroita tai palveluita. Tällöin yrityksen on ilmoittauduttava alv-rekisteriin. 

Alv-rekisteriin ilmoittautuminen on vapaaehtoista, kun yritystoiminta on pienimuotoista tai yritys harjoittaa arvolisäverotuksen ulkopuolella jäävää toimintaa, kuten terveyden- ja sairaanhoitoa tai asuntojen myyntiä ja vuokrausta. Alv-velvollisen yrityksen liikevaihdon alaraja on 15 000 euroa. Jos yrityksen liikevaihto ylittää tilikauden aikana alarajan, yrityksen on ilmoittauduttava alv-rekisteriin.

Alv-velvollisten rekisteriin voi ilmoittautua Verohallinnon sivuilla, jolloin saat arvonlisäverotunnisteen (alv-tunnus).  

Lue lisää ja ilmoittaudu alv-rekisteriin 

3. Miten arvonlisävero lasketaan?

Arvonlisävero lasketaan lisäämällä yrityksen tuotteiden tai palveluiden hintaan arvonlisäveron, jonka asiakkaat maksavat osana hintaa. Tämän jälkeen yrittäjä tilittää alv:n valtiolle. Alv:n ilmoitus- ja maksupäivä määräytyy yrityksen verokauden pituuden mukaan ja se on joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain. Ilmoitus- ja maksupäivän ollessa lauantai tai pyhäpäivä, siirtyy alv:n ilmoitus ja maksu seuraavalle arkipäivälle. 

Veron suuruus perustuu tuotteen tai palvelun verokantaan. Yleinen arvonlisäverokanta Suomessa on 25,5 prosenttia. Alennetut verokannat ovat 10 prosenttia ja 14 prosenttia. Alennettua 10 prosentin arvonlisäverokantaa noudatetaan esimerkiksi lääkkeiden ja pääsylippujen osalta ja 14 prosentin arvonlisäverokantaa esimerkiksi ravintola- ja ateriapalveluissa.  

4. Milloin yritys saa vähentää ostojen arvonlisäveron?

Kun yritys ostaa tuotteen tai palvelun toiselta arvonlisäverovelvolliselta, yritys saa vähentää ostojen arvonlisäveron myyntien arvonlisäveroista. Yritys voi tehdä vähennyksen kuitenkin vain silloin, jos tuote on hankittu arvonlisäverollista liiketoimintaa varten. Vähennystä ei voi tehdä, jos hankinnat tulevat yrittäjän tai henkilökunnan yksityiskäyttöön. 

5. Mikä on arvonlisäveron alarajahuojennus ja miten se lasketaan?

Arvonlisäveron alarajahuojennus on verohelpotus niille yrittäjille ja yrityksille, jotka kuuluvat alv-rekisteriin ja joiden liiketoiminta on vähäistä. Jos yrityksen liikevaihto on enintään 15 000 euroa, yritys saa kaikki alv:t takaisin alarajahuojennuksen ansiosta. Jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa, mutta on enintään 30 000 euroa, yritys saa huojennuksena osan arvonlisäverosta. Vähäisen liiketoiminnan harjoittajan ei tarvitse rekisteröityä alv-rekisteriin. 

Pyydä tarvittaessa apua. Verotuksellisia asioita on hyvä ymmärtää itse, mutta niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Hyvä kirjanpitäjä voi auttaa yrittäjää hoitamaan verotuksen oikein.

Mikäli alarajahuojennukseen oikeuttava liikevaihto on 15000-30000 euroa, alarajahuojennus lasketaan seuraavalla kaavalla:

Alarajahuojennuksen laskukaava