Yrityksen sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa yrityksen omistus vaihtuu perheen tai lähisukulaisten kesken.
Sukupolvenvaihdos eroaa normaalista yrityksen myynnistä, sillä sukupolvenvaihdoksessa on tietyin ehdoin saatavilla erilaisia verohuojennuksia. Sukupolvenvaihdoksessa käytetään myös tavallisesti pienempiä kauppahintoja ja lahjoituksia.
Väärin toteutetulla yrityksen sukupolvenvaihdoksella voi olla merkittäviä negatiivisia veroseuraamuksia, joten ei ole yhdentekevää, miten omistajanvaihdos toteutetaan.
Yrityksen sukupolvenvaihdoksen suunnittelu on laaja kokonaisuus
Sukupolvenvaihdoksen onnistumisessa tärkein asia on sopivan jatkajan tai jatkajien löytyminen. Vaihdoksen suunnittelu kannattaakin aloittaa ajoissa, useita vuosia ennen varsinaisen vaihdoksen tapahtumista.
Kun sopiva jatkaja tai jatkajat ovat löytyneet, voi suunnittelussa siirtyä konkreettisimpiin asioihin kuten:
- millä omistusosuuksilla töitä jatketaan,
- miten mahdollinen lisärahoitus järjestetään,
- mitkä ovat veroseuraamukset,
- milloin muutoksesta viestitään ulkoisesti – asiakkaille ja muille sidosryhmille.
Jo ennen virallista omistajanvaihdosta veroseuraamuksia voidaan pienentää esimerkiksi osingonjaolla tai osakeannilla, yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, jakautumisella sekä osakkeita hankkimalla.
Sukupolven vaihdosta koskevat verosäännökset soveltuvat hyvin pitkälle samanlaisina oli kyseessä osakeyhtiö tai henkilöyhtiö (kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö).
Yrityksen sukupolvenvaihdos – asiakirjat ja pelisäännöt selviksi
Kaikkiin yrityksen sukupolvenvaihdosta koskevien asiakirjojen sisältöön ja ehtoihin tulee panostaa huolella. Kauppakirjan tai lahjakirjan lisäksi myös yhtiöjärjestys tai yhtiösopimus tulee saattaa ajan tasalle.
Yhtiöjärjestyksessä voidaan sopia esimerkiksi osakkeen lunastusoikeudesta tai voidaan turvata yrityksen omistus olemassa olevassa piirissä, mikäli osakkaiden kesken ei ole laadittu erillistä osakassopimusta.
Jos yrityksellä on useita osakkaita, osakassopimus on hyödyksi. Osakassopimus on vapaaehtoinen ja -muotoinen, eli sopimuksen sisältö ja rakenne riippuvat yhtiön ja osakkaiden omasta tarpeesta. Osakassopimuksella otetaan jo etukäteen kantaa sellaisiin tilanteisiin, missä mahdollisesti voisi tulevaisuudessa syntyä ristiriitaa osakkaiden välillä.
Useissa tapauksissa osana sukupolvenvaihdosta kannattaa päivittää myös testamentti, edunvalvontavaltakirja ja avioehto.
Mikäli osa osakkeiden kauppahinnasta jää velaksi, tulee velkakirjaan kirjata mm. velan takaisinmaksuaikataulu, korko, viivästyskorko ja velan mahdollinen vakuus.
Yrityksen sukupolvenvaihdos – verosäännökset
Yrityksen sukupolvenvaihdoksen aiheuttamaa verotaakkaa on kevennetty erilaisin perintö- ja lahjaverolain sekä tuloverolain säännöksin. Säännöksissä on veroetuja sekä myyjälle että yritystoimintaa jatkavalle yrittäjälle.
Verotukseen vaikuttaa luopumistapa: siirretäänkö omaisuus jatkajalle kaupalla, lahjoitetaanko se vai annetaanko se perintönä. Jos yritys siirtyy kaupan kautta, suuri merkitys on sillä, mille tasolle kauppahinta asetetaan.
Mikäli yrityksen sukupolvenvaihdosta ei suunnitella ja toteuteta riittävän huolellisesti, joudutaan verot maksamaan pahimmassa tapauksessa yrityksen osakekannan käyvästä arvosta, joka usein on merkittävästi korkeampi kuin osakekannan tasearvo.
Huomattavaa on myös, että verottaja ei myönnä lahja- ja perintöveron huojennusta tai verojen lisämaksuaikaa automaattisesti, vaan sitä tulee itse vaatia. Huojennusta tulee vaatia, kun yrityksen sukupolven vaihto tapahtuu lahjana, perintönä tai lahjanluonteisena kauppana. Vaatimukset tulee tehdä ennen kuin verottaja tekee verotuspäätöksen lahjoituksesta tai perinnöstä.
Jos sukupolvenvaihdos tapahtuu perintönä tai lahjana, veron maksuun voi hakea huojennuspyynnön yhteydessä myös maksuajan pidennystä Verohallinnolta.