Kymmenet tuhannet suomalaiset yritykset tarvitsevat lähivuosina uuden omistajan nykyisten yrittäjien jäädessä eläkkeelle. Moni elinkelpoinen yritys joutuu lopettamaan toimintansa, kun jatkajaa ei löydy.
Valmiin yrityksen ostaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden toteuttaa unelmat ja ryhtyä yrittäjäksi.
Miksi yrityksen ostaminen kannattaa?
Kun ostat olemassa olevan yrityksen, saat samalla valmiin liikeidean, asiakaskunnan ja yrityksen maineen.
Pääset hyödyntämään ja kehittämään jo valmista yritystä, eikä resursseja kulu niin paljon tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen tai asiakkaiden hankintaan kuin uuden yrityksen perustamisessa.
Olemassa olevan yrityksen ostaminen on myös riskittömämpää kuin uuden perustaminen. Tutkimuksen mukaan kolmen vuoden jälkeen 92 prosenttia omistajaa vaihtaneista yrityksistä jatkaa toimintaansa, ja vielä viiden vuoden jälkeenkin selviytymisaste on 77 prosenttia.
Perustanko yrityksen vai ostanko olemassa olevan? Lue artikkeli >
Yrityksen ostamisen vaihtoehdot
Yrityksen osto voidaan toteuttaa pääsääntöisesti kahdella tavalla. Voit ostaa joko toimivan yrityksen tai yrityksen liiketoiminnan.
Osakeyhtiön ostaminen voidaan toteuttaa osakekaupalla. Osakekaupassa yhtiön osakkaat myyvät yhtiön omistamiseen oikeuttavat osakkeet ostajalle. Ostaja saa kaupassa kaikki osakkeiden omistamisen mukana tuomat oikeudet ja velvollisuudet, kuten velat ja vastuut.
Liiketoimintakaupassa yhtiö myy osan tai koko liiketoimintansa ostajalle. Usein ostaja saa kaupassa itselleen asiakas- ja sopimussuhteet. Velat ja vastuut eivät siirry, vaan jäävät myyjälle. Liiketoimintakauppa ei myöskään vaikuta myyjäyrityksen osakkeiden omistukseen.
Ota nämä huomioon, kun tavoitteenasi on yrityksen ostaminen
1. Tunnetko toimialan tarpeeksi hyvin?
Tutkimuksen mukaan ostajan toimialan tuntemus sekä kokemus yrittäjänä tai työntekijänä auttavat onnistumaan yrityskaupassa. Vaikka aiemmasta yrittäjäkokemuksesta on hyötyä, se ei ole ratkaisevassa roolissa.
2. Vastaako myytävä kokonaisuus tavoitteitasi?
Ennen yrityksen ostoa kannattaa varmistaa, että ostettava yritys ei henkilöidy liikaa aiempaan yrittäjään eikä ole riippuvainen hänen työpanoksestaan.
On myös mahdollista, että myytävään yritykseen on vuosien aikana kertynyt toimintoja ja omaisuuseriä, jotka eivät ole ydinliiketoiminnan ja ostajan kannalta tarpeellisia. Tarpeettomista omaisuuseristä ei kannata maksaa, vaan järkevää on siivota ne pois yrityksen taseesta ennen ostamista.
3. Miltä yrityksen tulevaisuus näyttää?
Ostettavan yrityksen liiketoiminnan tulee olla kannattavaa. Tutustu ostettavaan yritykseen kaikin puolin huolellisesti, esimerkiksi tilinpäätöksiin ja omaisuuteen.
Tutustu myös perusteellisesti toimialan kilpailutilanteeseen sekä yrityksen tulevaisuuden näkymiin ja suunnitelmiin.
Kaikki nämä vaikuttavat siihen, mikä on yrityksen arvo ja millä hinnalla se on järkevää ostaa. Suositeltavaa on käyttää apuna yrityskaupan asiantuntijoita.
Lue lisää yrityksen arvon määrittämisestä
4. Miten rahoitan yrityskaupan?
Yrityksen ostaminen kannattaa ajatella investointina, joka on mahdollista maksaa takaisin 2–6 vuoden aikana.
Pienet kaupat rahoitetaan yleensä ostajan varoilla ja pankkilainalla. Kun kaupan koko ja kaupan järjestelyiden monimutkaisuus kasvavat, tarvitaan useampia rahoitusmuotoja ja rahoittajia.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, ja varmistetaan yhdessä tarpeisiisi parhaiten sopivat ratkaisut!