” ”

Nuorten taloustaidoissa vaihtelua – roolimme osaamisen kehittämisessä on merkittävä

OP Ryhmä selvitti yhteistyössä Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen kanssa nuorten talousosaamisen tilannetta. Nuorten talousosaamisen barometri osoittaa nuorten osaamisen melko hyväksi – kaikki eivät kuitenkaan ole samalla viivalla. Taloustaitojen opetuksella on suuri merkitys nuorten arjen ja tulevaisuuden kannalta.

Hyvät taloustaidot ovat tärkeä osa jokaisen suomalaisen arjen hallintaa. Taloustaitojen merkitys korostuu etenkin nuorten kohdalla. Finanssialalla on merkittävä rooli osaamisen kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Hyvät taloustaidot auttavat hallitsemaan ja ratkomaan arjen taloudellisia haasteita sekä tekemään päätöksiä. 

OP Ryhmä selvitti yhdessä Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen kanssa, miltä nuorten talousosaaminen näyttää:  

  • Suomalaisten nuorten talousosaaminen on hyvällä tasolla – kaikki eivät ole samalla viivalla  
  • Taloustaidot ovat vahvasti yhteydessä hyvään koulumenestykseen, ja vanhempien koulutus sekä lapsuudenkodin varallisuus taas vaikuttaa olevan yhteydessä koulumenestykseen  
  • Hyvät taloustaidot ovat välillisesti yhteydessä kodin varallisuuteen ja vanhempien koulutukseen  

Nuorten lähtökohdat taloustaitojen oppimiseen voivat olla siis hyvin erilaiset. Jotta kaikilla olisi hyvät mahdollisuudet rakentaa tulevaisuuttaan, on tärkeää, että nuoret tavoitetaan varhaisessa vaiheessa yhteistuumin ja heidän oppimiseensa voidaan vaikuttaa.  

Teemme jo aktiivista työtä osaamisen kehittämiseksi

Barometritutkimuksen mukaan kaikki nuoret eivät ole samalla viivalla taloutensa rakentamisessa. Teemme taloustaitojen edistämiseksi jo nyt aktiivista työtä. Osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ovat työn kivijalka, ja tämä työ luo erinomaiset lähtökohdat kehittää työtä entisestään.  

– On tärkeää saada eri taustoista tulevat nuoret talouskasvatuksen ja -koulutuksen ulottuville sekä kohdentaa taloustaitojen opetus oikein. Tähän tarvitaan kotien, koulujen ja muiden yhteiskunnan toimijoiden yhteistyötä, Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska kertoo.  

Vahvaa yhteistyötä tarvitaan myös siksi, että kodeissa talousasioista ei tyypillisesti puhuta päivittäin tai edes viikoittain, vaan pikemminkin kuukausittain. Tutkimuksessa kävi ilmi, että nuoret puhuivat huoltajiensa kanssa eniten omaan ja perheen rahankäyttöön liittyvistä asioista, ei taloudesta laajemmin. Finanssialan toimijoiden, kuten OP Ryhmän, rooli korostuu etenkin tämän havainnon myötä.  

– Tutkimuksesta selviää, että valtaosa nuorista ei ole huolissaan omasta taloudenhallinnastaan ja he, jotka kertovat kokevansa huolta, kokevat taloustilanteensa myös usein huonoksi ja keskustelevat siitä kotona. On siis hienoa, että osa nuorista keskustelee taloudesta ja siihen liittyvistä haasteista. Jotta kaikkien nuorten taidot käsitellä talouden teemoja kasvaa, on tärkeää, että myös me vastuullisena toimijana tavoitamme heidät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sanoo OP Ryhmän henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi.  

Vaikka talousasioista puhutaan verrattain vähän, saavat nuoret silti eniten taloutta koskevaa tietoa perheeltään. Perheeltä tietoa saa 60 prosenttia nuorista ja koulusta 36 prosenttia. Kiinnostavaa on se, että kolmanneksi yleisin taloustaitojen oppimisen lähde on nuorilla sosiaalinen media.  

Wilska kertookin, että sosiaalisen median vaikuttajilla on suuri merkitys nuorten kulutuksessa ja rahankäytössä sekä asenteissa yleisesti, ja siksi näiden hyödyntämistä tulisi lisätä talouskasvatuksessa ja -opetuksessa.  

Tutkimustiedosta tukea työhömme

Haluamme vastuullisena finanssialan toimijana kehittää taloustaitotyötämme aktiivisesti, ja siksi myös tutkimustieto on meille arvokasta. Länsisalmi huomauttaa, että tavoitamme jo nyt paljon nuoria kasvokkain sekä digitaalisissa kanavissamme, mutta barometritutkimusta on tärkeä hyödyntää, jotta tiedämme, millaisia tarpeita nuorilla on tällä hetkellä. 

– Tutkimus antaa tärkeää tietoa toimintamme tueksi. Lisäksi on kuitenkin tärkeää, että käymme keskustelua suoraan nuorten kanssa heidän tarpeistaan. Vastataksemme tarpeisiin rekrytoimme syksyn aikana jo toisen OP:n nuorisoryhmän. Nuorisoryhmä pääsee pohtimaan kanssamme, miten voimme kertoa talous- ja raha-asioista mielenkiintoisesti ja innostaa mahdollisimman monia nuoria panostamaan omaan osaamiseensa, Länsisalmi jatkaa. 

OP Ryhmä ja Helsingin yliopisto ovat myös allekirjoittaneet kumppanuussopimuksen vuosille 2024–2029. Tiivistyvän yhteistyön tavoite on muun muassa vahvistaa nuorten taloustaitoja ja tukea OP Ryhmän taloustaitotyötä tieteen keinoin.  

Nuoruudessa opitut taidot luovat tärkeää pohjaa pitkälle aikuisuuteen. OP Ryhmän taloustaitotyön kivijalka on osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen, joiden avulla tavoitetaan kymmeniä tuhansia nuoria vuosittain. Vuonna 2023 OP Ryhmä tavoitti taloustaitotyössä osuuspankkien ja kumppaneiden kanssa yhteistyössä noin 90 000 lasta ja nuorta.