Avaimien ja kulunvalvontajärjestelmien koodien huolellinen säilyttäminen, henkilökulun valvonta ja turvallisuutta tukevat tilajärjestelyt sekä rakennuksen sisällä että yrityksesi ulkoalueilla ovat turvallisuuden kannalta keskeisiä asioita. Monesti nämä asiat voidaan laittaa kuntoon helposti ja vähäisin kustannuksin.
Rikollinen tutustuu kohteeseen ennakolta
Henkilökulun ohjauksen puutteita on käytetty hyväksi useissa murroissa. Esimerkkinä liikeyritykseen tehty murto, jossa vietiin kassakaappi sisältöineen. Kyseisessä liikkeessä oli käynyt tunnetun yrityksen haalareihin pukeutunut henkilö, joka esiintyi huoltoyhtiön edustajana. Mittauksia tehdessään hän samalla tutustui yrityksen tiloihin, arvokkaan omaisuuden sijaintiin ja sabotoi muutamia tarkoin harkittuja ilmaisimia. Vaikka kukaan ei osannut odottaa kyseistä henkilöä, hänen toimintaansa ei puututtu. Hankitun tiedon ja esivalmistelujen jälkeen murto oli helppo toteuttaa.
Kulunvalvonnalla on tärkeä rooli
Yrityksen kulunvalvonta perustuu tilajärjestelyihin, joita valvontalaitteet täydentävät. Yksityis- ja asiakastilat kannattaa tilajärjestelyin erottaa selkeästi toisistaan.
Myös ympäristöllä on vaikutusta
Ellei ajoneuvojen ja ihmisten kulkua alueella ole suunniteltu ja rajattu kuten sisätiloissa, valvonta ja asiattomien kulkuun puuttuminen on hankalaa. Yöllä pihalle parkkeerattu murtautujien käyttämä ajoneuvo ei herätä vartijoiden huomiota, jos ajoneuvojen yöllinen pysäköinti on jokapäiväistä.
Pihamaalle varastoitu palava materiaali ja avoimet roskalavat saattavat antaa yllykkeen myös tuhopolttajalle.
Graffitit, rikotut ulkovalaisimet tai tarpeettoman tavaran varastoiminen antavat kuvan alueesta, jossa epäkohtiin ei puututa ja turvallisuuteen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Vaikka suoranaista yhteyttä rikoksiin tästä ei voidakaan vetää, tehdään tällaisilla alueilla kuitenkin tutkitusti enemmän rikoksia kuin alueilla, joissa myös alueen huolto ja ylläpito on hoidettu asianmukaisesti.
Avainturvallisuus kuntoon
Avainturvallisuus koostuu avainten, koodien ja tunnisteiden kopioinnin suojasta, lukkojen ja järjestelmien käyttöoikeuksien suunnittelusta, niiden turvallisesta säilyttämisestä ja käyttöoikeuksien valvonnasta.
Avaimella voidaan ohittaa kohteen rakenteelliset ja sähköiset turvajärjestelmät. Fyysisen avaimen lisäksi avaimia ovat ovikoodit ja tunnisteet, eri tietojärjestelmien salasanat ja rikosilmoitinjärjestelmien käyttökoodit. Avain on ensisijaisessa asemassa turvallisuusjärjestelmissä, siksi rikolliset ovat valmiita käyttämään aikaa ja vaivaa niiden hankkimiseen.
Esimerkki 1:
Korjaustyön jälkeen todettiin, että urakoitsijoille annettuja avaimia oli kateissa. Katoamistapaa ei enää pystytty jäljittämään. Turvallisuustason palauttaminen vaati lukuisten lukkojen uudelleen sarjoittamisen.
Esimerkki 2:
Rikosilmoitinjärjestelmien käyttölaitteet oli sijoitettu siten, että ulkopuolinen pystyi rekisteröimään poiskytkentään käytetyn koodin seuraamalla koodin näppäilyä. Murto tehtiin murtamalla ovi ja kytkemällä hälytinjärjestelmä pois.
Avainturvallisuuden tulee perustua suojattavan omaisuuden tai tiedon varkausriskiin ja arvioituihin menetyksen seurauksiin yrityksesi toiminnalle.
Riskin arvioinnista apua turvallisuusohjeiden laatimisessa
Riskin arvioinnin pohjalta tehdään ohjeet avainturvallisuudesta. Ohjeet ovat osa yrityksesi toiminnan turvallisuutta, joten tehtävää ei tule antaa ulkopuolisille turvapalveluiden toimittajille.
Finanssialan Keskusliitto on tehnyt ohjeen avainturvallisuudesta. Kirjoita hakukenttään Avainturvallisuus.
Murrosta on myös välillisiä vaikutuksia
Mahdollisen murron seurauksia arvioitaessa on huomioitava myös varkaudesta seuraavat välilliset vaikutukset yrityksellesi, ne voivat olla huomattavasti suuremmat kuin varastetun omaisuuden arvo. Tällaisia kohteita ovat tyypillisesti esimerkiksi tietokonelaitteistot, jossa murtovahingosta suurin osa on hävinnyttä tietoa.