Toiminimen vaihtamista osakeyhtiöksi kannattaa harkita mikäli:
- Liiketoiminnasta syntyy voittoja, jotka jäävät säästöön.
- Liikevaihto kasvaa.
- Omistuspohjaa halutaan laajentaa.
- Yrityksen uskottavuutta ja imagoa halutaan parantaa.
- Toiminimiyrittäjällä on lisäksi paljon muita tuloja.
Toiminimi riittää yrittämiseen, jossa tulot ovat maltilliset ja ne kuluvat päivittäiseen elämiseen. Tulojen kasvaessa osakeyhtiö on verotuksen kannalta joustavampi ratkaisu. Siinä omistajaa verotetaan palkan, osingon tai niiden molempien perusteella.
Viimeistään silloin, kun yritykseen palkataan työntekijöitä, osakeyhtiömuoto alkaa olla tarpeellinen. Työnantajavastuut ovat riskiltään matalampia, koska osakeyhtiö on itsenäinen oikeushenkilö.
Osakeyhtiöstä omistaja voi ottaa rahaa ulos sekä palkkana että osinkona. Sen lisäksi omistaja voi hyödyntää myös luontaisetuja, kuten esimerkiksi auto- tai puhelinetua. Myös rahoituksen hankkiminen helpottuu, koska osakeyhtiö mahdollistaa uusien osakkaiden ja sijoittajien mukaan tulemisen.
Osakeyhtiömuodosta saattaa olla hyötyä myös silloin, kun yritystoiminnasta luopuminen tulee ajankohtaiseksi. Esimerkiksi perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennus edellyttää yhtiömuotoa.
Joka tapauksessa muutoksen kannattavuuteen ja verotukseen vaikuttavia tekijöitä on runsaasti. Siksi yhtiömuodon vaihtoa kannattaa punnita aivan ensimmäiseksi oman kirjanpitäjän kanssa.
Mitä yritysmuotoa vaihtaessa täytyy muistaa?
Vaihtoon sisältyy aina tiettyjä käytännön seikkoja, jotka täytyy ottaa huomioon.
Osakeyhtiön voi perustaa ja omistaa yksin, mutta hallitukseen tarvitset itsesi lisäksi yhden varajäsenen. Lisäksi osakeyhtiöltä vaaditaan kahdenkertainen kirjanpito. Se kannattaa aina antaa tilitoimiston hoidettavaksi.
Yritysmuotoa vaihtaessasi saat uuden Y-tunnuksen. Muista päivittää se kaikkiin vaadittuihin asiakirjoihin ja lomakkeisiin. Sekä myös omiin yhteystietoihisi.
Kun liiketoiminta siirtyy uudelle perustettavalle osakeyhtiölle, toiminimiyrittäjän verovuosi päättyy osakeyhtiön kaupparekisterimerkintään. Päättyneeltä verovuodelta on tehtävä tilinpäätös sekä annettava veroilmoitus.
Miten muutos käytännössä tehdään?
Yritysmuodon muutos toteutetaan yksinkertaisesti perustamalla uusi yritys.
Mikäli haluat pitää yrityksesi vanhan nimen, sinun täytyy joko muuttaa se kaupparekisterissä tai lopettaa se kokonaan osakeyhtiön perustamisen yhteydessä. Uuden osakeyhtiön nimeen liitetään jatkossa yritysmuodon tunnuksena sana osakeyhtiö tai sen lyhenne oy.
Sinun on ensin merkittävä kaikki perustettavan osakeyhtiön osakkeet itsellesi. Muut mahdollisesti mukaan tulevat omistajat otetaan mukaan jälkikäteen.
Kuinka voimme auttaa?
Jokainen yritys on erilainen ja muutokseen vaikuttavia asioita on useita. Asiantuntijamme ovat apunasi, kun suunnittelet yritysmuodon vaihtoa.
Ota yhteyttä ja varaa aika, niin neuvomme sinua lisää.