Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi on hyvä valinta yritysmuodoksi, kun yritystoiminta on pienimuotoista. Useimpien pienyrittäjien kohdalla päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen yksityisenä elinkeinonharjoittajana on hyvä vaihtoehto, jos suunnitelmissa ei ole yritystoiminnan laajentamista lähivuosina.
Kenelle toiminimi sopii?
Toiminimiyrittäjä (tmi) solmii sopimukset omalla nimellään ja on vastuussa veloista myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Tämä tarkoittaa sitä, että yritystoimintasi riskit ovat myös henkilökohtaisia riskejäsi.
Yksityisellä elinkeinonharjoittajalla henkilökohtaiset taloudelliset riskit ovat isommat verrattuna osakeyhtiön perustajaan. Tämän vuoksi on hyvä varmistua siitä, että riskit eivät kasvaisi kovin suuriksi. Jos yritystoiminta vaati ison alkupääoman ja liiketoiminnassa vaadittavat summat ovat merkittäviä, yrittäjän kannattaa mahdollisesti harkita osakeyhtiön perustamista.
Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi on todennäköisesti järkevin valinta yritysmuodoksi, jos yrittäjäksi aikova suunnittelee työllistävänsä vain itsensä ja liikevaihdon ennustetaan olevan vuositasolla alle 30 000 euroa.
Miten toiminimi perustetaan?
Voit perustaa toiminimen, jos olet luonnollinen henkilö ja olet vähintään 18-vuotias. Jos olet alle 18-vuotias, tarvitset vanhempien suostumuksen toiminimen perustamiseksi.
Toiminimen perustaminen ei vaadi erillistä perustamisasiakirjaa, vaan perustamiseen riittää ilmoitus. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana kannattaa tehdä toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin. Kaikissa tilanteissa perustamisilmoitus ei ole välttämätön, mutta tästä huolimatta se on usein kannattavaa.
Mitä toiminimen perustaminen vaatii?
Toiminimen rekisteröinti ja perustamisilmoituksen tekeminen on helppoa. Perusta toiminimi vaivattomasti tekemällä perustamisilmoitus verkossa PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Toiminimen perustamisilmoitus onnistuu myös perinteisellä paperilomakkeella. Perustamisilmoitus on maksullinen. Perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin myös suojaa yrityksen nimen eli toiminimen. Samassa yhteydessä kaupparekisteri tutkii, onko nimen käytölle mahdollisesti jotain esteitä. Perustamisilmoitus on mahdollista tehdä sähköisesti myös OmaVerossa.
Toiminimen perustamisilmoituksessa tulee myös määritellä yrityksen toimiala. Toimiala määrittelee yrittäjän elinkeinotoiminnan eli sen, millä alalla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa.
Perustamisilmoituksen myötä yritys saa yritys- ja yhteisötunnuksen eli Y-tunnuksen. Y-tunnus yksilöi yrityksen ja Y-tunnusta käytetään asiakastunnuksena esimerkiksi pankin järjestelmissä. Perustamisilmoituksen jälkeen on myös mahdollista hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi.
Kun olet rekisteröinyt toiminimen kaupparekisteriin, tämä tekee sinusta virallisesti yrittäjän. Kannattaa huomioida, että tällä saattaa olla vaikutuksia esimerkiksi työttömyyskorvaukseen niissä tilanteissa, kun töitä ei riittäisikään. Toki sama asia koskee myös muita yritysmuotoja.
Lue lisää ja tee toiminimen perustamisilmoitus
Tee perustamisilmoitus OmaVerossa
Toiminimen perustaminen - hinta
Toiminimen rekisteröinti ja perustaminen onnistuu perinteiseen tapaan paperilomakkeella tai modernisti sähköisesti. Sähköisesti tehdyn toiminimen perustamisilmoituksen hinta on 60 euroa. Paperilomakkeella tehty perustamisilmoitus maksaa 115 euroa.
Mitä pankki- ja vakuutuspalveluita toiminimi tarvitsee?
Kun toiminimen perustaminen on tehty, tarvitset toimintaa varten pankki- ja vakuutuspalveluita. Voit esimerkiksi avata toiminimelle pankkitilin ja ottaa käyttöön OP:n digitaaliset palvelut helposti verkossa. Digipalveluissamme maksat helposti yrityksesi maksut ja lähetät laskut asiakkaillesi.
Teemme sinulle myös sopivan vakuutuspaketin. Toiminimiyrittäjänä riskisi riippuvat siitä, millaista toimintaa harjoitat.
Pyydä tarjous toiminimiyrittäjän vakuutuksista
Milloin kannattaa vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöksi?