Maatalousyrittäjä Ville Eskola podcast-studiossa

Ville Eskola litar på jordbruks- och skogsbruksföretagarnas viktiga roll i bevarandet av vårdbiotoper och biologisk mångfald

Ville Eskola är en företagare vars föräldrar sedan 1980-talet arbetat med landskapsvård i Bottenvikens skärgård och landskapen kring sydvästra Lappland. Eskola ville fortsätta det arbetet och känner att han idag följer sin passion. Målet med att bevara det traditionella landskapet är att trygga den biologiska mångfalden. Det kan till exempel göras med hjälp av idisslare.

I OP:s företagspodcast Optimistit diskuteras hållbarhet med företagare. Företagspodcasten Optimistit vägleder sme-företag och företagare att göra bättre val. Vi hjälper dig att identifiera och ta vara på möjligheterna som skapas av affärstrender, reglering och ändringar. I det här avsnittet gästas programledaren Minna Rautomäki av företagaren Ville Eskola som arbetar med att bevara vårdbiotoper. I avsnittet diskuteras vad en förlorad biologisk mångfald innebär för oss alla och framför allt för företagare inom jordbruk och skogsbruk samt vad som krävs av företagen för att förebygga förlusten av biologisk mångfald.

Fåren är hjältarna i bevarandet av biologisk mångfald

Eskolas arbete med att förebygga förlusten av biologisk mångfald genom landskapsvård med får är både ekologiskt, ekonomiskt och social hållbart.

”Under årens lopp har jag anställt ett tjugotal ungdomar, vilket är en form av social hållbarhet. I landskapsvården kan alla följa med och hämta fåren från ön, både familjens minsta och morfar, så gemenskapen är en del av det vi gör”, säger Eskola när han beskriver sitt arbete ur ett hållbart perspektiv.

Eskolas företag arbetar med att bevara traditionella landskap med hjälp av får, och han har ett par hundra hektar landskap att sköta. Effekterna av klimatförändringarna visar sig konkret i Eskolas arbete bland annat i form av en ökning av extrema väderfenomen vid Bottenviken. ”Om det blåser 20 meter per sekund sydlig vind kan vattnet stiga upp till 120 centimeter jämfört med normala nivåer. Då är det inte säkert att transportera fåren till ön”, säger Eskola.

I Finland visar sig förlusten av den biologiska mångfalden genom en ökning av hotade arter, och upp till en fjärdedel av de hotade arterna är beroende av de befintliga vårdbiotoperna. Eskola är oroad över bevarandet av den biologiska mångfalden. ”I utvärderingen av utrotningshotade arter från 2019 konstaterades att omkring 11,9 % av arterna i Finland var utrotningshotade. Det en dålig utveckling, och rapporten visar att förlusten av biologisk mångfald fortsätter. När en art dör ut, får vi aldrig tillbaka den igen. Det har även betydelse för bevarandet av andra arter. Även vår livsmedelsproduktion är beroende av pollinatörer och biologisk mångfald.”

Eskola mäter framgångarna i sitt eget arbete genom att höja blicken mot skyn. ”På våren lyssnar jag på rapporter på radion om hur populationerna av sparvar och andra småfåglar har minskat. Sedan tittar jag upp mot fårhusets tak där småfåglarna samlar bomaterial för att se situationen med egna ögon.”

Eskola lyfter fram idisslarna som vardagshjältar. ”Många tänker att idisslarna bär skulden till klimatförändringarna. Men när det gäller förlusten av biologisk mångfald så är de egentligen lösningen. Ett enda får kan vara hjälten i bevarandet av biologisk mångfald eftersom fåret vårdar det traditionella landskapet och hjälper samtidigt till att bevara andra arter vid sidan av.”

Spelfördelaren skapar spelplanen för teamet

Eskola jämför sin egen roll i förebyggandet av förlusten av biologisk mångfald med rollen som spelfördelare. ”Jag är spelfördelaren och mångsysslaren som ser till att förutsättningarna finns på plats för att det fantastiska teamet omkring mig kan arbeta. Ibland är jag svetsare, ibland kör jag arbetsmaskiner eller är veterinär. Det bästa är när alla strävar åt samma håll”, säger Eskola om sitt varierande arbete som företagare. Han vill lyfta fram småbruken som gör ett värdefullt arbete i bevarandet av den biologiska mångfalden, men som ofta förblir osynliga. Det är därför Eskola ser det som en skyldighet att lyfta fram dessa frågor och få igång diskussioner.  
 
”I vardagslivet försöker jag minimera min konsumtion. Jag undviker snabbmode och föredrar hållbara naturmaterial som inte släpper ut plast i våra vattendrag. När det gäller produkter måste man förstå vilka utsläpp de orsakar genom tillverkningen, användningen och när produkten tas ur bruk. Självklart har jag inte alltid koll på allt, men jag försöker i alla fall att följa dessa mål”, säger Eskola.  

Eskola ger ett råd till alla småföretagare som vill bidra till att bromsa förlusten av den biologiska mångfalden och var man hittar ytterligare information: ”Distributionskedjorna bör vara transparenta, och man ska försöka förstå vilka som har ansvar för vad. Information om hur man förebygger förlusten av den biologiska mångfalden bör inhämtas från tillförlitliga källor såsom Miljöministeriets webbplats.” 

Nästa avsnitt i företagspodcasten Optimistit handlar om mångfald i arbetsgemenskaper, och gästas av en expert på ämnet, Jasmin Assulin. Var med och lyssna på Jasmins råd om hur man skapar mångfald i arbetsgemenskaper!