Yritystoiminnan rahoittaminen alkuvaiheessa

Yritystä perustettaessa syntyy kuluja ennen kuin itse yritystoiminta alkaa. Yrityksen perustamiskulujen lisäksi kuluja syntyy alkuinvestoinneista, joita yrityksesi toiminnan aloittaminen vaatii. Voit rahoittaa kulut omalla pääomalla, vieraalla pääomalla tai molemmilla.

Oma pääoma

Oma pääoma on yrittäjän tai yrityksen omistajien yritykseen sijoittamaa omaa rahaa. Mitä enemmän omistajayrittäjät sijoittavat omaa rahaa yritykseen, sitä vähemmän tarvitaan vierasta pääomaa. Yrittäjän sijoittama oma rahamäärä voi kertoa ulkoisille rahoittajille ja sijoittajille yrittäjän sitoutumisesta yritykseen. Yrityksen jo toimiessa yritystoiminnan kautta saatava tulo ja yrityksen arvonnousu lasketaan myös omaksi pääomaksi. Omaa pääomaa ei tarvitse maksaa takaisin.

Vieras pääoma

Vierasta pääomaa ovat yrityksesi ottamat lainat, jotka täytyy maksaa takaisin korkoineen. Lainan myöntäminen ei anna velkojalle omistusoikeutta yritykseen. Kirjanpidossa vieras pääoma on jaettu lyhytaikaiseen ja pitkäaikaiseen vieraaseen pääomaan. Lyhytaikaista vierasta pääomaa ovat esimerkiksi ostovelat eli ostamisesta syntynyt velka. Pitkäaikaista vierasta pääomaa ovat esimerkiksi pankista, rahoitusyhtiöstä tai julkiselta sektorilta otettu laina.

Pankkilaina

Pankki voi myöntää lainaa alkavan yrityksen alkuinvestoiteihin, esimerkiksi laitteiden ja koneiden hankintaan. Ennen lainan myöntämistä pankki haluaa kuitenkin varmistaa, että toimintasi on kannattavaa ja pystyt maksamaan lainan pankille takaisin. Aloittavalle yritykselle on tärkeää, että liiketoimintosuunnitelma laskelmineen on uskottava ja realistinen, sillä ne kertovat sekä kannattavuudesta että menestymisen mahdollisuuksista.

Lainaa vastaan pankki tarvitsee vakuuden, joka voi olla esimerkiksi yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta. Pankki voi hakea tarvittaessa puolestasi Finnveralta osittaista takausta.

Lue lisää yrityslainasta

Hae rahoitusta yrityksellesi

Lue lisää aloittavan yrityksen rahoituksesta

Osamaksu ja leasing

Yritys voi hankkia irtainta käyttöomaisuutta, esimerkiksi koneita ja laitteita, myös osamaksulla tai leasingin avulla. Osamaksulla tuote hankitaan omaksi ja leasingilla tuote vuokrataan pitkäaikaiseen käyttöön.

Osamaksulla hankittu omaisuus toimii myös lainan vakuutena, eikä muita vakuuksia tai takaajia tarvita. Kun löydät hankinnan kohteen, pyydä myyjää tekemään rahoitushakemus tai voit olla suoraan yhteydessä osuuspankkiin osamaksusopimuksen tekemiseksi. Allekirjoitettuasi sopimuspaperit, siirtyy osamaksulla hankittu omaisuus kirjanpidollisesti yrityksesi nimiin. Näin ollen voit yleensä vähentää hankinnan hintaan sisältyvän arvonlisäveron alv-laskelmassa sekä tehdä hankitusta omaisuudesta voit normaalit poistot eli jakaa vuosittaisen arvonvähennyksen kirjanpidossa usealle vuodelle. Kun yrityksesi on maksanut osamaksusopimuksen viimeisen kuukausierän, omistussuhde siirtyy yrityksellesi.

Leasing on pitkäaikaista vuokraamista, jonka avulla voit hankkia yrityksellesi esimerkiksi koneita, laitteita ja ajoneuvoja. Leasing-sopimuksen teon yhteydessä sovitaan vuokra-ajan pituus ja kuukausittain perittävä maksu. Tavanomainen vuokra-aika on 2-6 vuotta. Sopimuksen päätyttyä ja sopimuksesta riippuen vuokrattu kohde palautetaan myyjälle, vuokrasopimusta jatketaan, yritys lunastaa vuokrakohteen itselleen tai etsii vuokrakohteelle uuden omistajan.

Auton leasingin etuja ovat tasaiset kulut ja ennakoitavuus. Hinta riippuu valitun leasingauton lisäksi myös sopimukseen valituista lisäpalveluista. Kattavimmillaan täyden palvelun ratkaisujen kuukausihinta kattaa kaikki leasingauton käyttöön liittyvät kiinteät kustannukset, kuten huollot, vakuutukset, korjaukset ja renkaat.

Lue lisää osamaksurahoituksesta

Lue lisää leasing-rahoituksesta

Lue lisää yrityksen autorahoituksesta

Tutustu kaikkiin OP:n autoleasing-ratkaisuihin

Julkisen sektorin tuet ja lainat

Lainaa ja tukea yritystoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen voit saada pankkien lisäksi julkisen sektorin toimijoilta. Julkisen sektorin toimijoita ovat alueelliset kehittämisyhdistykset, Business Finland, ELY-keskus ja Finnvera, joka on aloittavalle yritykselle usein se ensimmäinen julkisen sektorin kumppani.

Finnvera, Business Finland, ELY-keskus ja alueelliset kehittämisyhdistykset

Finnvera on erityisrahoitusyhtiö, jonka omistaa Suomen valtio. Finnvera auttaa yrityksiä perustamisvaiheessa, kasvuvaiheessa ja esimerkiksi kansainvälistymisen yhteydessä.

Finnveran alkutakaus mahdollistaa uusia, pieniä ja keskisuuria yrityksiä hankkimaan lainaa pankista investointeihin ja käyttöpääomaksi. Oma pankki hakee puolestasi Finnveralta alkutakausta lainaasi varten. Taloja rakentavat perustajaurakoitsijat ja maatalousyrittäjät eivät voi saada Finnveralta takausta tai rahoitusta.

Business Finland auttaa asiakkaitaan kasvamaan, kansainvälistymään ja kehittämään liiketoimintaansa tarjoamalla innovaatiorahoitusta.

ELY-keskus voi myöntää rahoitusta kehittämishankkeisiin yritys- ja tarveharkinnan perusteella, jos yrityksellä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan ja myönnettävällä rahoituksella on merkittävä vaikutus hankkeen toteutumiseen. Alueellisten kehittämisyhdistysten kautta voi yritys hakea Leader-rahoitusta hankkeeseen, jolla on selkeä tarve ja hankkeen vaikutukset ovat pitkäkestoiset.

Starttiraha

Kun ryhdyt yrittäjäksi, sinun on mahdollista saada itsellesi starttirahaa, joka on tukea päätoimisen ja jatkuvan yritystoiminnan käynnistämistä varten. Starttirahaa voi saada yhden vuoden ajan, kun yrityksen perustamisen ja liiketoiminnan aloittamisen edellytykset ovat kunnossa. Voit hakea starttirahaa, kun ilmoittaudut TE-toimiston asiakkaaksi. Huomaathan, että rekisteröi yritys vasta sen jälkeen, kun olet saanut päätöksen starttirahasta.

Artikkelia varten on haastateltu pankinjohtaja Jere Hakalaa OP Etelä-Pirkanmaasta.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.