Viisi vinkkiä: Näin parannat yrityksesi mahdollisuuksia rahoituksen saamiseen

Yritys tarvitsee rahoitusta yritystoiminnan alkuvaiheessa toiminnan käynnistämiseen ja myöhemmin liiketoiminnan kasvattamiseen. Rahoittajat arvioivat päätöstä tehdessään yrityksen taloudellista tilaa, kykyä maksaa laina takaisin ja tulevaisuuden menestysmahdollisuuksia. Näiden vinkkien avulla parannat yrityksesi asemaa rahoitusneuvottelussa.

1

Huolehdi maksukyvystä

Maksukyky on terveen ja rahoituskelpoisen yrityksen tärkein ominaisuus. Yritystoiminnan tuotoilla täytyy pystyä rahoittamaan sekä liiketoiminnasta että rahoituksesta aiheutuvat kulut ja kustannukset. Tulevaa rahoittajaa kiinnostaa, saako hän lainaamansa rahat takaisin. Pidä siis huolta yrityksen maksukyvystä. Myös yrityksen omistajien ja johdon luottotietoihin kiinnitetään huomiota rahoituspäätöstä annettaessa.

2

Varaudu poikkeaviin tilanteisiin

Yritystoimintaan kuuluu nousut ja laskut, jotka johtuvat esimerkiksi talouden suhdanteista, ja yrityksen toimintaympäristön muutoksista. Rahoittajia kiinnostaa, kuinka yrityksesi on varautunut poikkeaviin tilanteisiin.

Kysynnän hiipuessa ja liikevaihdon laskiessa yritys tarvitsee taloudellista puskuria selvitäkseen yli hiljaisemman ajanjakson. Huolehdi, että yrityksesi kassassa on rahaa ainakin kolmen kuukauden maksuihin.

3

Minimoi yritystoiminnan riskit

Taloudellisen puskurin lisäksi yrityksellä on hyvä olla myös useampi merkittävä asiakas, jotta yrityksesi liiketoiminnan tulos ei vaarannu asiakkaasi joutuessa vaikeuksiin tai jos menetät yhden asiakkaista kokonaan.

Yrityksen tuoteportfolion laajuus pienentää myös riskiä. Yhden tuotteen myynnin hiipuessa, muiden tuotteiden myynti kannattelee yrityksesi liiketoimintaa. Huolehdithan myös yrityksen vakuutusturvan kuntoon yllättävien tilanteiden varalta.

4

Mieti valmiiksi lainan vakuuksia

Rahoittajat tarvitsevat lainalleen vakuuksia, jos yrityksesi ajautuu talousvaikeuksiin ja kassavirta ei riitäkään lainan takaisinmaksuun suunnitelmien mukaan. Mieti mitä vakuuksia yritykselläsi olisi tarjota rahoittajalle lainaa vastaan. Yrityslainan vakuudeksi käy reaalivakuus, jolloin pantataan esimerkiksi liike- tai teollisuuskiinteistö. Jos lainan vakuutena on yrityksen irtaimistoa, puhutaan silloin yrityskiinnityksistä. Kyseessä on käteispantti, kun yritys panttaa lainan vakuudeksi rahaa tai arvopapereita.

Lainan vakuudeksi voidaan käyttää myös takauksia. Lainan takaajana voi olla yksi tai useampi henkilö, kuten yrittäjä itse tai valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera.

Voit saada yrityksellesi lainaa myös ilman vakuuksia, mutta silloin lainan korko ja kustannukset ovat lähes poikkeuksetta korkeammat kuin vakuudellisessa lainavaihtoehdossa.

5

Vakuuta rahoittajasi hyvällä suunnitelmalla

Rahoittaja haluaa tietää, mitä ollaan rahoittamassa. Voit vakuuttaa rahoittajan hyvällä suunnittelulla. Hyvän liikeidean lisäksi tarvitset aina realistisen liiketoimintasuunnitelman.

Mukaan kannattaa liittää laskelmia, kuten esimerkiksi kannattavuuslaskelma ja kassavirtalaskelma. Myös yrityksen tuloksen kehittymistä ennustava tulosbudjetti on hyvä laatia. Liiketoimintasuunnitelma laskelmineen antaa kuvaa yrityksen kannattavuudesta ja tulevaisuuden näkymistä yritykselle itselleen, pankille tai rahoittajille.

Artikkelia varten on haastateltu pankinjohtaja Jere Hakalaa OP Etelä-Pirkanmaasta.