Viime vuosina yleistyneissä lainahuijauksissa toistuu tietty kaava. Uhri on tarvinnut usein suurempaa lainaa ja etsinyt tai jopa kilpailuttanut sitä verkossa. Netistä onkin löytynyt lainantarjoaja, usein ulkomaalainen, joka on lopulta lypsänyt huijatulta tuhansiakin euroja.
Hyvä uutinen on, että lainahuijauksen tunnistaa helposti. Lainantarjoajana esiintyvä ei useinkaan ole kiinnostunut lainanhakijan maksukyvystä tai luottotiedoista, vaan sanoo myöntävänsä lainaa hakijasta riippumatta. Hälytyskellojen pitäisi jylistä myös silloin, jos lainasta sovitaan pikaviestipalvelussa tai sosiaalisessa mediassa.
Lainaehdot saattavat olla nekin liian helpot. Jos korko kuulostaa todella hyvältä eli matalalta ja laina-aika pitkältä, kyseessä on huijaus. Lainasta tai luottosopimuksesta ei huijaustapauksissa ole kunnollisia asiakirjoja, tai jos on, ne sisältävät kirjoitusvirheitä tai muita outouksia.
Älä siirrä rahaa tuntemattomille
Jos uhri haksahtaa hyvän kuuloisiin ehtoihin ja ilmoittaa nostavansa lainan, huijaus alkaa toden teolla. Rikollinen pyytää lainasumman siirtämiseksi etukäteismaksuja. Hän saattaa vedota myös esimerkiksi viranomais-, vero- tai siirtokustannuksiin. Tällaiset maksut rikollinen pyytää yleensä osoittamaan yksityishenkilön tilille.
Jos uhri maksaa kerran, kuluja tulee lisää ja summat kasvavat. Lainasumma ei koskaan siirry uhrin tilille. Uhri sitä vastoin rahoittaa rikollista.
Lainahuijaukselta välttyy helpoiten siten, ettei siirrä tuntemattoman tilille rahaa. Jos lainanantaja tai sellaisena esiintyvä vaikuttaa vähänkään epäilyttävältä, siitä kannattaa ilmoittaa poliisille. Jos olet jo lähettänyt rahaa rikolliselle, ilmoita tästäkin poliisille ja pankkiisi.