Aiemmin huijaukset oli helppo tunnistaa tökeröstä suomen kielestä tai kömpelöstä ulkoasusta. Nykypäivän huijarit ovat kuitenkin varsin taitavia ja toimivat usein ammattimaisesti.
Myös hakukoneen (esimerkiksi Googlen) tarjoamiin linkkeihin kannattaa suhtautua varauksella. Huijarit tehtailevat aidon näköisiä huijaussivustoja, jotka nousevat hakutuloksissa joskus aitojen sivustojen ohi listan kärkeen.
Huijaussivustojen tarkoituksena on uskotella ihmisille, että he ovat aidolla sivulla, esimerkiksi oikeassa verkkopankissa, ja kalastella näin pahaa aavistamattomilta uhreilta heidän verkkopankkitunnuksiaan tai muita henkilökohtaisia tietojaan.
Huijaussivustoille voi päätyä myös esimerkiksi jollain toisella sivulla tai esiin ponnahtavassa mainoksessa olevan linkin kautta. Erityisen varovainen kannattaakin olla, jos päädyt itsellesi vieraalla sivulla olevan linkin kautta esimerkiksi verkkopankin kirjautumissivulle.
Mistä huijaussivuston tunnistaa?
Tarkista selaimesta sivun oikea osoite.
Kalastelusivu on usein tehty osoitteeseen, joka muistuttaa aidon sivun osoitetta. Esimerkiksi op.fi sijaan huijarit olisivat saattaneet vaihtaa o-kirjaimen numeroksi, jolloin osoite näyttäisikin tältä: //www.0p.fi.
Jos kirjoitat verkkopankin osoitteen selaimen osoiteriville itse, voit olla varma, että olet oikealla sivulla. Muista myös OP-mobiili: mobiilisovellustamme käyttämällä vältät huijaussivustojen kirjautumisansat.
Tarkista sivuston salaus ja varmenne.
Kaikki verkkopankit käyttävät salattua selainliikennettä. Tällöin kirjautumissivun osoiterivillä näkyy lukittu lukkoikoni. Jos sivusto ei ole salattu, voit olla varma, että kyseessä on väärennetty verkkopankkisivu.
Kun klikkaat lukkoa, näet sivuston varmenteen. Varmenteesta näet verkkotunnuksen. Aidolla sivulla verkkotunnus on sen verkkosivun osoite, jolla kuvittelitkin olevasi, ja joka kuuluu sille organisaatiolla, jonka kanssa olet asioimassa.