OP Premium -sijoituskorit

Hållbart försäkringssparande

När du väljer hållbara placeringsobjekt i ditt sparande bidrar du till att bygga upp en mer hållbar framtid. Att främja hållbarhet är viktigt för oss även när det gäller försäkringssparande.

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst fem procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 20.6.2024

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000513

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst tio procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 20.6.2024

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000505

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst tio procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 20.6.2024

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000497

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst tio procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 20.6.2024

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000489

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst fem procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 11.12.2023

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000232

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst tio procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 11.12.2023

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000240

Sammanfattning
Inga mål för hållbar investering
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Investeringsstrategi
Andel av investeringar
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Metoder
Datakällor och databehandling
Begränsningar för metoder och data
Due diligence
Strategier för engagemang
Valt referensvärde

Sammanfattning

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer i stor utsträckning genom att undvika placeringar i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Dessutom betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. 

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen. OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.

De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå. MSCI ESG Research och S&P Trucost tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Information från de ovan nämnda tjänsteleverantörerna utnyttjas till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Till den del som placeringskorgen placerar i fonder som förvaltas av OP analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Inga mål för hållbar investering

Denna placeringskorg främjar miljö- eller samhällsaspekter, men hållbara placeringar är inte dess primära syfte.

Till den del som placeringskorgen gör hållbara placeringar, det vill säga placeringar i ekonomisk verksamhet som främjar antingen ett miljömål eller samhällsmål, säkerställs det att dessa hållbara placeringar inte orsakar betydande skada för något av de hållbara placeringsmålen.

Gällande fonder som förvaltas av OP Fondbolaget analyseras negativa konsekvenser för hållbarhet (PAI) regelbundet genom att granska placeringarna med avseende på PAI-indikatorer. Om man vid granskningen identifierar portföljbolag vars negativa konsekvenser för hållbarheten är betydande i förhållande till portföljbolagets jämförelseföretag, och PAI-indikatorn i fråga konstateras vara väsentlig för portföljbolaget, tas portföljbolaget upp för en noggrannare uppföljning och vid behov utesluts bolaget eller så inleds en påverkansprocess. Gällande andra placeringar än de som gjorts i OP-fonder är beaktandet av PAI-faktorer beroende av i vilken omfattning data finns att tillgå. Våra processer kan utvecklas i och med att tillgången till och kvaliteten på data förbättras.

Mer information om hur negativa konsekvenser för hållbarheten beaktas finns i dokumentet ”Haitallisten kestävyysvaikutusten huomiointi sijoitus- ja vakuutustoiminnassa” (på finska), som är tillgängligt på op.fi.

Med hjälp av OP Kapitalförvaltningens analysmodell för hållbara placeringar kontrolleras om bolaget har brutit mot internationella normer (FN Global Compact och OECD:s riktlinjer för multinationella företag). Om en överträdelse konstateras, kan bolaget inte definieras som en hållbar placering. Definitionen av överträdelse av internationella normer och den bolagsspecifika analysen baseras på metodologin för en extern tjänsteleverantör.

Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper

Placeringskorgen betonar eller prioriterar inte ett enskilt tema eller en hållbarhetsfaktor, utan beaktar hållbarhetsfaktorer genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav. Analysen och uppföljningen i fråga utgörs av uteslutning, med vilken man begränsar att bli exponerad mot vissa sektorer, och med beaktande av både klimatfaktorer och ett aktivt innehav som en del av kapitalförvaltarnas placeringsprocess.

  • Placeringskorgen undviker att placera i affärstransaktioner som är kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället.
  • I placeringsbesluten betonas fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar.
  • Placeringskorgen placerar delvis i hållbara placeringar.

Investeringsstrategi

Placeringskorgen främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle genom att integrera analys och uppföljning av hållbarhetsfaktorer i placeringsprocessen såväl på placeringskorgens nivå som på granskningsnivån för fondinnehav.

Uteslutning: Följande kriterier gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Placeringskorgen utesluter från sina aktiva, direkta placeringar tillverkare av kontroversiella vapen, gruvbolag som producerar energikol, elbolag som använder energikol, tobaksföretag samt företag som brutit mot internationella normer, och som inte har varit mottagliga för påverkan.  Förteckningen över uteslutna placeringsobjekt är offentlig.

Utnyttjande av ESG-information vid analys av placeringsobjekt: ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att använda såväl data från en extern ESG-tjänsteleverantör som ett ESG-verktyg som OP Kapitalförvaltning har utvecklat internt. Beaktande av ESG-faktorer som en del av placeringsprocessen betyder till exempel att risker förknippade med miljö, samhälle och förvaltningssed synliggörs med hjälp av olika mätare som valts från respektive delområde. Procentandelen för hållbara placeringar beräknas för varje internt och externt förvaltad fond samt för ETF. OP följer upp att alla ETF-tjänsteleverantörer har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Överträdelse av internationella normer: Placeringar i OP-fonder granskas regelbundet med avseende på eventuella överträdelser av internationella normer, och om en överträdelse upptäcks, inleds en process för att påverka portföljbolaget. Målet är att bolag som brutit mot normerna ska ändra sin verksamhet och börja iaktta de internationella normerna i sin verksamhet. Om påverkan inte leder till resultat kan bolaget avlägsnas från fondportföljen och införas i förteckningen över uteslutna placeringsobjekt.

Minimiantalet hållbara placeringar: Följande beskrivning gäller placeringar i fonder som förvaltas av OP. Gällande fonder som förvaltas av OP, allokerar fonderna, enligt minimiantalet som beskrivs nedan, placeringar i portföljbolag med affärsverksamhet som främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling (SDG), utan att skada andra hållbarhetsfaktorer eller mål. Hållbara placeringar fastställs med OP Kapitalförvaltnings analysmodell som utnyttjar en extern tjänsteleverantörs SDG- och hållbarhetsdata.

Verksamhetsprinciper för bedömning av god förvaltningssed: Analys av portföljbolagets förvaltningssed är en viktig del av placeringsprocessen. Vi anser att tillämpning av en god förvaltningssed är en viktig grundpelare för ett företags ekonomiska framgångar oavsett bransch. Gällande fonder som förvaltas av OP beaktas vid bedömning av förvaltningsseden till exempel ändamålsenligheten av portföljbolagets förvaltningsstrukturer, portföljbolagets verksamhet i relation till de anställda samt portföljbolagets praxis för ersättning och beskattning. Vid bedömningen av god förvaltningssed använder vi oss av externa tjänsteleverantörers analyser och en egen kvalitativ analys när extern information inte är tillgänglig. Vi granskar regelbundet fonderna utifrån kriterierna för god förvaltningssed som har angivna minimigränser. Av externa kapitalförvaltare förutsätter vi god förvaltningssed. Granskning av förvaltningsseden är en väsentlig del av due diligence-processen som genomförs före ett placeringsbeslut och av den årliga enkäten.

Andel av investeringar

Placeringskorgen gör placeringar som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle. Minst tio procent av de här placeringarna är hållbara placeringar.

Övriga: Placeringskorgen kan också placera sina tillgångar i börsderivat och OTC-derivatinstrument för att skydda sig mot förändringar på marknaden, ersätta direkta placeringar samt i övrigt främja en effektiv portföljförvaltning. Hållbarhetsinformation finns inte nödvändigtvis tillgänglig för eventuella derivat.

Placeringskorgen kan innehålla placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, men placeringskorgen förbinder sig inte till ett visst minimiantal taxonomiförenliga placeringar. För närvarande finns det bara få placeringsobjekt som uppfyller EU:s taxonomi, eller begränsat med rapporterad information om taxonomiförenlighet.

Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper

Med hjälp av data från externa tjänsteleverantörer följer portföljförvaltarna upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. De följer också upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Förutom detta följer portföljförvaltare, med hjälp av ett ESG-verktyg som utvecklats internt, på placeringskorgens nivå upp i vilken mån produkten betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar. Med hjälp av ESG-verktyget är det även möjligt att följa upp att exponeringen mot branscherna på OP Kapitalförvaltningens förteckning över uteslutna placeringsobjekt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i placeringskorgen och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

ESG-experterna granskar placeringarna regelbundet vad gäller de ovan nämnda mätarna. Miljö- och samhällsaspekter på övergripande nivå i placeringskorgen rapporteras månatligen för ESG-indikatorerna på fondnivå.

Metoder

Placeringskorgen undviker att placera i branscher som OP Kapitalförvaltning har definierat som kontroversiella och skadliga för miljön eller samhället. Genomförandet av uteslutningarna följs upp regelbundet genom att räkna ut placeringskorgens exponering mot kontroversiella och skadliga aktiviteter samt genom att granska fonden med kriterierna på uteslutningsförteckningen.

ESG-faktorer beaktas som en del av placeringsprocessen genom att betona fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och/eller samhälle eller vars mål är att göra hållbara placeringar. Portföljförvaltaren har tillgång till data på fondnivå genom såväl en extern ESG-tjänsteleverantör som OP Kapitalförvaltningens ESG-verktyg som har utvecklats internt. Med hjälp av data från den externa tjänsteleverantören kan portföljförvaltaren följa upp om en viss fond som placeringsobjekt främjar egenskaper som relaterar till miljö eller samhälle. Det kan också följas upp om fonden har som mål att göra hållbara placeringar. Med hjälp av det internt utvecklade ESG-verktyget är det möjligt att bedöma i vilken mån en finansiell produkt betonar placeringar i fonder som främjar egenskaper som relaterar till miljö och samhälle och vars mål är att göra hållbara placeringar och därtill följa upp att exponeringen mot de av OP Kapitalförvaltning definierade branscher som är skadliga ur hållbarhetssynpunkt minimeras. Verktyget gör det också möjligt för portföljförvaltaren att följa upp att minimiantalet hållbara placeringar uppnås i fonden och att negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer beaktas avseende hållbara placeringar antingen genom OP Kapitalförvaltningens analys av negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI) eller genom externa fonders PAI-uppföljning.

Externa kapitalförvaltares ESG-förfaranden granskas omfattande genom att bedöma deras ESG-policy, ESG-resurser och ESG-rapportering, uteslutningsprinciper samt hur hållbarhetsfaktorer beaktas i placeringsverksamheten. Resultaten av externa kapitalförvaltares ESG-granskning poängsätts av OP Kapitalförvaltning, och kapitalförvaltarnas hållbarhet och dess utveckling följs upp varje år genom en enkät. Fonden placerar inte i externa kapitalförvaltares fonder om de inte har en ESG-policy eller principer för hållbart placerande.

Datakällor och databehandling

OP Kapitalförvaltning utnyttjar flera olika informationskällor från olika tjänsteleverantörer.  De primära informationskällorna är Bloomberg, Morningstar, MSCI ESG Research och S&P Trucost. Informationen från Bloomberg och Morningstar utnyttjas i huvudsak för analys på fondnivå, medan data från MSCI ESG Research och S&P Trucost utnyttjas för analys på företagsnivå, till den del som fonderna placerar i fonder som förvaltas av OP. De ovan nämnda tjänsteleverantörerna tillhandahåller information om bland annat portföljbolagens hållbarhetsrisker, andelar skadliga affärsrörelser, klimatrisker och klimatmöjligheter, samt i vilken grad portföljbolagens affärsverksamhet överensstämmer med FN:s mål för hållbar utveckling. Tjänsteleverantörerna utnyttjar både information som bolagen rapporterar och bedömningar som bygger på bedömningsmodeller som tagits fram av de enskilda tjänsteleverantörerna.

Våra tjänsteleverantörer har noggranna och standardiserade processer för att säkerställa informationens kvalitet och för att rätta felaktiga datapunkter. 

Vid valet av nya informationspaket och tjänsteleverantörer jämför och analyserar vi noggrant kvaliteten, omfattningen och tillförlitligheten av den information olika leverantörer har att erbjuda samt den metodologi som leverantörerna använder. Vi följer regelbundet utvecklingen av ESG-informationen och tjänsteleverantörerna på marknaden för att kunna erbjuda den bästa möjliga informationen för placeringsbesluten och kundrapporteringen.

Informationskällorna utnyttjas antingen genom att direkt använda tjänsteleverantörens mätare eller analys samt genom att kombinera olika mätare och på grundval av dessa utarbeta OP Kapitalförvaltnings egna analyser eller beräkningar. En del av informationen importeras direkt till OP Kapitalförvaltningens databas från vilken informationen kan användas för interna analysmodeller och rapportering. Dessutom används data direkt via tjänsteleverantörernas egna driftplattformar.

Andelen uppgifter som bedöms beror på hållbarhetsindikatorn och den hållbarhetsfaktor som granskas. Därför är det inte möjligt att entydigt definiera andelen bedömd information i den totala hållbarhetsinformationen. Det är svårt att generellt fastställa en hur stor del av hållbarhetsinformationen som är bedömd respektive rapporterad. I första hand används rapporterad information när sådan finns till förfogande. De externa tjänsteleverantörerna anger för varje indikator om det handlar om information som bolaget själv har rapporterat eller information som bedömts på basis av tjänsteleverantörens egen modell.

Begränsningar för metoder och data

Hållbarhetsuppgifterna är för tillfället inte helt standardiserade. Alla fondbolag och kapitalförvaltningsföretag rapporterar inte heller informationen i stor utsträckning. Detta medför för sin del utmaningar för jämförbarheten. Olika tjänsteleverantörer kan ha olika metoder för att sammanställa, bedöma och analysera information. Därför sätter vi oss noggrant in i de metoder som våra tjänsteleverantörer använder och kontrollerar att metoderna lämpar sig för våra ändamål.

Vi anlitar flera olika tjänsteleverantörer för att vi ska kunna granska vissa mätare från flera källor och komplettera eventuella dataluckor. 

Due diligence

För placeringskorgen har fastställts uteslutningskriterier som beskrivs ovan i punkt (d) Placeringsstrategi. En aktör som är oberoende av portföljförvaltningen kontrollerar att placeringskorgen följer de kriterier som fastställts för den. De uteslutningskriterier som är relevanta för placeringskorgen har införts i handelssystemet.

Strategier för engagemang

Till den del som placeringskorgen gör placeringar i fonder som förvaltas av OP, agerar fonderna som aktiv ägare genom att delta i bolagsstämmor och föra en direkt dialog med bolagen.

Valt referensvärde

Placeringskorgens jämförelseindex utnyttjas inte för att genomföra de miljö- eller samhällsaspekter som fonden främjar.

Uppgifterna publicerade 11.12.2023

Hållbarhetsinformation Ladda ner

ISIN-kod: XZ0000000257

Formulär med hållbarhetsuppgifter enligt SFDR för hållbara fonder, som kan bifogas till produkter för försäkringssparande, finns i fondbolagets fondprospekt. Periodiska rapporter enligt SFDR-förordningen finns på motsvarande sätt i fondbolagets årsredovisning.

Fondbolaget    
abrdn Investments Luxembourg S.A. Fondprospekt Årsredovisning
Ardevora Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Ashmore Investment Management Fondprospekt Årsredovisning
Baring Asset Management Limited Fondprospekt Årsredovisning
BlackRock (Luxembourg) S.A Fondprospekt Årsredovisning
RBC Global Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Brown Advisory Fondprospekt Årsredovisning
FIL Investment Management (Luxembourg) S.A Fondprospekt Årsredovisning
FundRock Management Company S.A. Fondprospekt Årsredovisning
GAM Fund Management Limited Fondprospekt Årsredovisning
Global Evolution Manco Fondprospekt Årsredovisning
Granahan Investment Management, Inc. Fondprospekt Årsredovisning
HSBC Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Invesco Management S.A. Fondprospekt Årsredovisning
Janus Henderson Investors Europe S.A. Fondprospekt Årsredovisning
JPMorgan Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Kotak Mahindra Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Franklin Templeton International Services S.à r.l  Fondprospekt Årsredovisning
MainFirst Affiliated Fund Managers S.A. Fondprospekt Årsredovisning
Montanaro Asset Management Limited Fondprospekt Årsredovisning
Morgan Stanley Investment Management Fondprospekt Årsredovisning
Nomua Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Pictet Asset Management (Europe) S.A., Luxembourg Fondprospekt Årsredovisning
Robeco Institutional Asset Management Fondprospekt Årsredovisning
Sands Capital Management Fondprospekt Årsredovisning
Schroder Investment Management (Europe) S.A. Fondprospekt Årsredovisning
T. Rowe Price International Fondprospekt Årsredovisning
UBS Fund Management Luxembourg S.A. Fondprospekt Årsredovisning

 

Andelsbankerna