” ”

Epävarmuuden aika kestää vielä vuosia, arvioi tasavallan presidentti Stubb

Tasavallan presidentti Alexander Stubb analysoi maailman geopoliittista tilannetta OP Ryhmän Tutkimussäätiön teemapäivässä. Katso tallenne presidentin puheesta tästä artikkelista.

– Elämme epävarmuuden, arvaamattomuuden ja epävakauden aikakautta. Tämä aikakausi tulee kestämään 5–10 vuotta, sanoi tasavallan presidentti Alexander Stubb OP Ryhmän Tutkimussäätiön 36. teemapäivässä.  

Presidentti Stubbin analyysi on johtopäätös siitä, miten hän näkee maailmanjärjestyksen, -tasapainon ja -dynamiikan kehittyneen ja kehittyvän.  

Presidentin mukaan suomalaisesta näkökulmasta keskeinen päivämäärä nyt koettavalle maailmanjärjestyksen muutokselle oli 24.2.2022, jolloin Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkoi. 

– Uskallan väittää, että vuosi 2022 tähän päivään saakka on sukupolvemme 1918-, 1945- tai 1989-hetki. Se on hetki, jolloin maailmanjärjestys ja valta menevät jollain tavalla uusiksi. 

Presidentti Stubb viittasi vuosiluvulla 1918 Kansainliittoon, joka perustettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen ylläpitämään rauhaa. Vuonna 1945 syntyi vallan tasapaino, johon vaikuttivat YK:n perustaminen sekä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton muodostama kaksinapainen maailma. Se päättyi kylmän sodan loppumiseen ja maailman yksinapaistumiseen Yhdysvaltoihin.

– Nyt elämme maailmassa, jota dominoi suurvaltakamppailu, voimapolitiikka ja kansainvälisen järjestelmän rapautuminen. Tällä hetkellä maailmanjärjestelmässä käydään kamppailua monenkeskisen järjestyksen ja yhteistyön, eli sen maailman, joka oli, ja moninapaisen, transaktionaalisen epäjärjestyksen välillä. Kun ennen oli selkeät normit, instituutiot ja säännöt, nyt niitä instituutioita, normeja ja sääntöjä vähätellään. 

Katso tasavallan presidentti Alexander Stubbin koko puhe (alkaa kohdasta 12:04). Tallenteessa on myös OP Ryhmän pääjohtajan Timo Ritakallion analyysi geopoliittisesta tilanteesta sekä vuoden väitöstutkimuksen palkitseminen.

Vanha ja uusi maailmanjärjestelmä törmäyskurssilla

Instituutioiden murros näkyy presidentti Stubbin mukaan myös maailman tasapainossa. Tasapainoon vaikuttavina tekijöinä ovat globaali länsi, itä ja etelä.  

Vastakkaisina voimina presidentti Stubb kuvasi globaalia länttä ja itää. Globaali länsi haluaa ylläpitää instituutioihin ja sääntöihin ja sopimuksiin perustuvaa maailmanjärjestelmää. Globaalin lännen näkökulmasta ratkaiseva tekijä tulee olemaan Yhdysvallat. Mitä Yhdysvallat tekee, puolustaako se instituutioita, normeja ja sääntöjä? 

Globaalin itä, jota johtaa Kiina, vanavedessään Venäjä, Iran, ja Pohjois-Korea, ajattelee, että maailma tarvitsee uuden järjestyksen, jota länsimaat eivät enää dominoi. Valtaa otetaan yhteistyöllä, jonka kantavina voimina ovat halpa energia ja infrastruktuurihankkeet.  

– Kiina on tällä hetkellä 120 maan suurin lainoittaja maailmassa. On syntynyt transaktionaalinen suhde, jossa arvoilla on aika vähän tekemistä. 

Presidentti Stubbin päätelmä on, että lännen ja idän asetelman takia maailman tasapainon ratkaisee globaali etelä, joka ei tarvitse länttä, vaan hakee itse omaa suuntaansa. 

Kilpailu voi synnyttää konflikteja

Maailmanjärjestelmän dynamiikkaan vaikuttavat tekijät ovat presidentti Stubbin mukaan kilpailu, konflikti ja yhteistyö. Kilpailulla presidentti tarkoitti niin geopoliittista ja teknologista kilpailua kuin energiaan liittyvää kilpailua. 

– Kilpailu ei ole enää perinteisesti taloudellista, ja kilpailu on kovaa. Jos kilpailua ei säännellä, sillä ei ole sääntöjä esimerkiksi tekoälyn kohdalla, kilpailu voi mennä kohti jonkinnäköistä konfliktia. Se konflikti on se, joka minua huolettaa. Mahdollisuutena on paikallinen, alueellinen tai globaali konflikti.  

Presidentti Stubb kuvasi, että tällä hetkellä olemme jonkinlaisessa välimuodossa, elämme rauhattomuuden aikaa.  

– Jotta kilpailu ei mene konfliktiksi, pitää olla yhteistyötä. Meidän täytyy tulla takaisin yhteistyön tielle. Uskon, että teemme sen. Kaikki suurimmat globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos, teknologia, energia, kestävä kehitys, talouskasvu, väestön demografiset muutokset, niitä ei voi hoitaa yksin. Niitä ei voi hoitaa ilman yhteistyötä. 

Geopolitiikka haastaa myös OP Ryhmää

Geopolitiikan ja globaalin talouden epävarmuus​ vaikuttavat myös OP Ryhmään. Ne ovat yksi niistä merkittävimmistä muutosvoimista, ​joihin OP Ryhmän tulisi varautua.  

Geopolitiikan ja globaalin talouden epävarmuuden lisäksi OP Ryhmään vaikuttavia muutosvoimia ovat polarisaatio ja väestön demografinen muutos, kestävä kehitys ​ja vastuullisuus​, tekoäly ja ​datan voima sekä liiketoiminnan arvoketjujen murros.