Sähköiset liikkumisvälineet on liikennevakuutettava 1.6.2024 alkaen

Onko taloudessasi täyssähköpyörä, lasten sähkökäyttöinen mönkijä tai vaikkapa sähköpotkulauta? Nämä ja monet muut kulkuneuvot voivat jatkossa vaatia lakisääteisen liikennevakuutuksen.

Liikennevakuutus vaaditaan jatkossa kaikille niille sähkökäyttöisille liikkumisvälineille, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 25 km/h tai suurin nettopaino on yli 25 kg.

Laissa tarkoitettuja sähkökäyttöisiä liikkumisvälineitä ovat muun muassa täyssähköiset polkupyörät, kevyet automaattiset tavarankuljettimet, sähköskootterit sekä sähkömopot. Lisäksi vakuuttamisvelvollisuuden piiriin tulevat esimerkiksi lasten käyttöön tarkoitetut kevyet minimönkijät ja minicrossipyörät. Liikennevakuutus on pakollinen myös kaikille vuokrakäyttöisille sähköpotkulaudoille niiden painosta riippumatta.

Sähköpolkupyörät

Liikennevakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km / h. Lisäksi moottorin suurin sallittu teho on 250 W. 

Pohjola Kotivakuutuksesta korvataan sähköavusteisen polkupyörän omaisuusvahinkoja aina 5 000 euroon asti. Vakuutus on voimassa kaikkialla Pohjoismaissa. Yli 5 000 euron arvoisen sähköavusteisen polkupyörän voit vakuuttaa arvotavaravakuutuksella. Rekisteröinti- ja liikennevakuuttamisvelvollisuudesta vapaiden sähköpolkupyörien ja kevyiden sähköisten liikenne- ja liikkumisvälineiden vastuuvahingoissa korvaa kotivakuutuksen vastuuvakuutus.

Kevyiden liikkumisvälineiden vahingot

Tarkista Pohjola Vahinkoavusta vahingon laatu ja toimi ohjeen mukaan.

Jos vahinkotilanne tapahtui vuokratulla sähköpotkulaudalla, selvitä sähköpotkulaudan omistaman vuokrapalvelun nimi ja toimi vuokraajan ohjeiden mukaisesti. Jos vahinkotilanne sattui sinun itsesi tai jonkun muun henkilökohtaisella liikkumisvälineellä, selvitä mahdollisuuksien mukaan sen omistaja sekä valmistenumero.

Me käsittelemme vahinkoilmoituksesi ja ratkaisemme, mistä vakuutuksesta vahinko käsitellään uuden lain mukaisesti. Vahinko voi tulla korvattavaksi liikennevakuutuksesta, vapaa-ajan tapaturmavakuutuksesta, työnantajan lakisääteisestä työtapaturmavakuutuksesta, matkavakuutuksesta, kotivakuutuksesta tai kaskosta.