Sähköiset liikkumisvälineet

Turvaa sähköiselle liikkumisvälineelle ja sen kuskille
1

Liikennevakuutus kevyille sähköajoneuvoille

Sähköiset liikkumisvälineet, jotka painavat yli 25 kiloa tai kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa, tulee vakuuttaa lakisääteisellä liikennevakuutuksella.

2

Laajenna turvaa vapaaehtoisella kaskolla

Voit ottaa sähköiselle liikkumisvälineelle liikennevakuutuksen lisäksi vapaaehtoisen kaskon. Kaskovakuutuksella varaudut esimerkiksi varkaus-, palo-, eläintörmäys- ja oikeusturvavahinkoihin. 

3

Osuuspankin omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana saat vakuutuksistasi alennusta ja OP-bonuksia.

Sähköinen liikkumisväline on vakuutettava liikennevakuutuksella

Liikennevakuutuslain muutos tulee voimaan 1.6.2024. Muutoksen myötä jokainen kevyt sähköajoneuvo, jonka nopeus on yli 25 kilometriä tunnissa tai paino yli 25 kiloa, tulee vakuuttaa omalla liikennevakuutuksella. Sähköisiä kulkuvälineitä ovat esimerkiksi senioriskootterit, sähkökäyttöiset mopot ja cruiserit sekä lasten käyttöön tarkoitetut autot.

Sähköisen liikkumisvälineen liikennevakuutus kattaa kuljettajan omat henkilövahingot ja korvaa syyttömille osapuolille aiheutuneet vahingot. Jos liikennevakuutusta ei ole, sähköinen liikkumisväline on käyttökiellossa, eikä sitä saa käyttää liikenteessä. Vakuuttamattoman ajoneuvon käytöstä voi seurata muun muassa liikennevakuutuksen laiminlyöntimaksu. Jos vakuuttamattomalla liikkumisvälineellä sattuu vahinko, et saa korvausta omista henkilövahingoista.

Huomiothan, että liikennevakuutus ei tee sähköajoneuvosta tieliikennekelpoista. Rekisteröimättömien sähköisten liikkumisvälineiden maksiminopeus on tieliikenteessä 25 km/h. Jos sähköisen liikkumisvälineesi maksiminopeus on suurempi kuin 25km/h, suosittelemme sinua tarkistamaan Traficomilta sen tieliikennekelpoisuuden.

Vapaaehtoinen kaskovakuutus liikennevakuutuksen lisäksi 

Liikennevakuutuslain muutoksen myötä liikennevakuutettavat sähköiset liikkumisvälineet eivät jatkossa sisälly Pohjola Kotivakuutukseen. Jos haluat varautua esimerkiksi varkausvahinkoihin, kannattaa sähköinen liikkumisväline vakuuttaa pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi myös vapaaehtoisella kaskolla. Osakaskosta saat turvaa varkauksien, palovahinkojen ja oikeudenkäyntikulujen varalle. Isokasko korvaa edellä mainittujen vahinkojen lisäksi myös törmäys- ja kolarivahinkoja. 

Miten sähköisen kulkuvälineen vakuutuksen hinta muodostuu?

Sähköisen liikkumisvälineen vakuutuksen hinta on aina yksilöllinen. Hinnan muodostumiseen vaikuttavat useat tekijät, esimerkiksi kulkuvälineen käyttäjän ikä, ajoneuvon ominaisuudet ja kaskovakuutuksen kattavuus. Liikennevakuutuksen hinta sähköiselle liikkumisvälineelle on 130-320 euroa vuodessa ja kaskovakuutuksen hinta 55-330 euroa vuodessa.

Tarvitseeko sähköpotkulauta oman liikennevakuutuksen?

Suurin osa Suomessa myytävistä kuluttajille tarkoitetuista sähköpotkulautamalleista ei ole vakuuttamisvelvollisuuden piirissä. Jos sinulla on sähköpotkulauta, joka painaa alle 25 kiloa ja kulkee alle 25 kilometriä tunnissa, et tarvitse laudallesi liikennevakuutusta. Suosittelemme kuitenkin varautumaan mahdollisiin henkilövahinkoihin tapaturmavakuutuksella ja varkausvahinkoihin kotivakuutuksella. Lisäksi vakavampien vahinkojen varalta suosittelemme sinua varautumaan muun muassa ansionmenetyksiä varten työkyvyttömyysvakuutuksella ja toimeentulovakuutuksella.

Vuokrattavat sähköpotkulaudat

Sähköpotkulautaoperaattoreiden on jatkossa vakuutettava vuokrattavat sähköpotkulaudat liikennevakuutuksella sähköpotkulaudan painosta tai nopeudesta riippumatta. 

Tutustu yritysten ajoneuvovakuutuksiin

Omasta vakuutusturvasta kannattaa huolehtia myös silloin kun käyttää vuokrattavia sähköpotkulautoja. Laissa on määritelty poikkeava korvauspiiri vuokrakäyttöisille sähköpotkulaudoille, näin ollen vuokratun sähköpotkulaudan liikennevakuutuksesta maksetaan laudan kuljettajalle vain liikennevakuutuslain mukaiset sairaanhoidon kustannukset. Vapaaehtoisilla toimeentulo- ja työkyvyttömyysvakuutuksilla voit turvata itsesi pysyvän vammautumisen varalta. 

Pitääkö sähkökäyttöinen polkupyörä vakuuttaa liikennevakuutuksella?

Liikennevakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sellaiset sähköavusteiset pyörät  
jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista  
joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h  
joiden moottorin suurin sallittu teho on 250 W.   
  
Edellä kuvatun sähköavusteisen polkupyörän painolla ei myöskään ole vaikutusta liikennevakuuttamisvelvollisuuteen. Voit vakuuttaa tällaisen sähköpyörän kotivakuutuksellamme.   
   
Kaikkien muiden sähköpyörien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus määräytyy kuten muissakin sähköisissä liikkumisvälineissä, eli vakuutus tulee hankkia yli 25 kg painaville tai moottorin avustamana kovempaa kuin 25 km/h kulkeville laitteille. 
 
 

Sattuko vahinko? Katso toimintaohjeet Pohjola Vahinkoavusta

Pohjola Vahinkoapu kertoo mitä tehdä, jos sähköisellä liikkumisvälineellä sattuu tapaturma, se varastetaan tai kulkuväline rikkoutuu. 

Pohjola Vakuutuksen etuasiakkaana saat vakuutuksistasi alennusta ja etuja. Kun olet lisäksi osuuspankin omistaja-asiakas, hyödyt vieläkin suuremmasta alennusprosentista ja vakuutusmaksuihisi käytetään OP-bonuksia.

Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.