Potilasvakuutus
Lakisääteinen potilasvakuutus turvaa hoitotoimenpiteiden yhteydessä potilaalle aiheutuneita henkilövahinkoja.Potilasvakuutus on pakollinen
Se vaaditaan kaikilta terveyden- ja sairaudenhoidon toimintaa Suomessa harjoittavilta yrityksiltä, laitoksilta ja yksityisiltä elinkeinonharjoittajilta sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiltä.
Turvaa henkilövahingot
Potilasvakuutus kattaa terveyden- ja sairaanhoitotoiminnan yhteydessä potilaalle aiheutuvan henkilövahingon, kuten hoito- tai tapaturmavahingon.
Potilasvakuutus on voimassa vain Suomessa
Terveydenhuollon ammattihenkilön ulkomailla antama terveyden- tai sairaanhoito jää turvan ulkopuolelle, joten potilasvakuutus ei ole voimassa ulkomailla.
Potilasvakuutuksella turvaa myös etälääkäripalveluihin
Pohjola Potilasvakuutus kattaa myös Suomessa annettavat ja vastaanotetut etälääkäripalvelut.
Potilasvakuutus potilasvahinkojen varalle
Potilasvastuuvakuutus turvaa sekä potilaat, hoitohenkilöstön että terveydenhuollon palvelujen tuottajat.
Se korvaa terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon. Potilasvahingot voivat olla esimerkiksi sairauksia tai vammoja, jotka ovat tulleet hoidon tai tutkimuksen yhteydessä.
Potilasvakuutuslaki määrittää potilasvakuutuksen pakolliseksi, kun terveydenhuollon ammattihenkilö tai yritys, laitos tai yhteisö harjoittaa terveyden- ja sairaanhoidon toimintaa Suomessa.
Potilasvakuutus ja vakuuttamisvelvollisuus
Kaikilla terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa Suomessa harjoittavilla yrityksillä, laitoksilla ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä on vakuuttamisvelvollisuus potilasvakuutuksen osalta, potilasvakuutuslain mukaisen vastuun varalta.
Ne terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka ovat rekisteröityneet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan, kuuluvat aina potilasvakuutuksen piiriin. Vakuutus kannattaa sopia voimaan jo ennen ensimmäisen potilaan tapaamista.
Tällaisia toimijoita voivat olla yhtiömuotoiset yritykset kuten lääkäriasemat, sairaalat tai apteekit. Myös yksityisinä elinkeinonharjoittajina toimintaa harjoittavat ammattihenkilöt, kuten sairaanhoitajat, koulutetut hierojat ja fysioterapeutit tarvitsevat potilasvakuutuksen.
Terveyden- ja sairaanhoitotoimintaa ovat esimerkiksi:
- lääkärin, hammaslääkärin tai sairaanhoitajan antama terveyden- tai sairaanhoito
- työpaikka-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
- optikon toiminta
- näytteenotto, verenluovutus tai rokottaminen
- kuntoutus, fysikaalinen hoito ja fysioterapia
- sairaankuljetus
- reseptilääkkeiden myynti apteekista.
Mitä potilasvakuutus korvaa?
Potilasvakuutuksesta korvataan potilasvakuutuslaissa määritellyt terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaallesi aiheutuneet henkilövahingot, joista esimerkkejä alla olevassa taulukossa:
Potilasvakuutus | |
---|---|
Hoitovahinko, joka aiheutuu potilaan tutkimuksesta, hoidosta tai sen laiminlyönnistä | Kyllä |
Tapaturmavahinko, joka aiheutuu tutkimus- ja hoitotoimenpiteen yhteydessä äkillisesti, odottamatta ja ulkoisen tapahtuman johdosta | Kyllä |
Laitevahinko eli sairaanhoitolaitteen rikkoutuminen kesken hoidon tai tutkimuksen, joka aiheuttaa potilaalle henkilövahingon | Kyllä |
Infektiovahinko eli tulehdus, joka alkaa odottamattomasti tutkimuksen tai hoidon yhteydessä | Kyllä |
Tutkimus- tai hoitotoimenpiteen yhteydessä sattunut äkillinen tapaturmavahinko, kuten potilaan putoaminen hoitopöydältä | Kyllä |
Hoitohuoneistosta- tai laitteistosta johtuva vahinko, kuten tulipalo hoitotiloissa | Kyllä |
Lääkkeen virheellisestä toimittamisesta aiheutunut vahinko | Kyllä |
Hoitovirhe ei tarkoita samaa kuin laissa määritelty potilasvahinko. Korvauskäsittelyssä erotetaan mitkä kulut liittyvät hoidettavaan perussairauteen tai -vammaan ja mitkä aiheutuvat potilasvahingosta. Tutkimuksen ja hoidon yhteydessä sattuneiden potilasvahinkojen korvaaminen on potilasvakuutuksen perusta, mutta ihan kaikkea se ei kuitenkaan korvaa.
Potilasvahinkovakuutus ei esimerkiksi korvaa asianmukaisesti annetusta tai määrätystä lääkeaineesta potilaalle aiheutuvaa vahinkoa.
Miten otan potilasvakuutuksen yritykselleni?
Kun toimit terveydenhuollon ammattihenkilönä, olet rekisteröitynyt Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan ja harjoitat terveyden- ja sairaanhoidon toimintaa:
- yksityisenä elinkeinonharjoittajana (esimerkiksi lääkäri, sairaanhoitaja, koulutettu hieroja ja fysioterapeutti),
- yrittäjänä yhtiömuotoisessa yrityksessäsi ja/tai
- yrityksessäsi on työsuhteessa terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Potilasvakuutuksen hintaesimerkit
Hintaesimerkit ovat arvioita potilasvakuutuksen hinnoista. Tarkan hinnan yrityksesi vakuutuksille saat Pohjola Vakuutuksen asiantuntijalta.
Potilasvakuutuksen hinta määräytyy harjoitettavan toiminnan potilasvahinkoriskiin perustuvan luokituksen sekä yrityksen palkkasumman mukaan.
Hintaesimerkit
Potilasvakuutuksen hintaesimerkit 20 000 euron vuosipalkalla. Kaikki hinnat ovat arvioituja vuosihintoja.
-
Koulutettu hieroja: 110 euroa
-
Fysioterapeutti: 110 euroa
-
Sairaanhoitaja: 110 euroa
-
Ei-leikkaava lääkäri: 620 euroa
-
Leikkaava lääkäri: 4235 euroa
-
Psykologi: 110 euroa
Pyydä tarjous potilasvakuutuksesta
Tunnemme jokaisen yritysasiakkaamme tarpeet hyvin. Pyydä tarjous yrityksesi potilasvakuutuksesta jättämällä meille yhteystietosi, niin vakuuttamisen asiantuntijamme ovat sinuun yhteydessä!
Potilasvahingosta haetaan korvausta Potilasvakuutuskeskukselta. Korvausta on haettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun korvaukseen oikeutettu sai tietää vahingosta.
Tarkemmat tiedot ja lomakkeet korvausten hakemiseen löydät Potilasvakuutuskeskuksen sivuilta.
Epäiletkö potilasvahinkoa?
Tee ensimmäiseksi yksinkertainen testi, jonka avulla näet, kannattaako sinun harkita potilasvahinkoilmoituksen tekemistä.