Turvallisuutta arvioitaessa otetaan huomioon tuotteen käyttö, markkinointi, käyttöohjeet sekä muut seikat. Tuotevastuulaki koskee vain tilanteita, joissa elinkeinonharjoittajan tuote aiheuttaa vahinkoa kuluttajalle. Elinkeinonharjoittajan vastuu tuotteesta on voimassa myös toisiin elinkeinonharjoittajiin päin - tosin erilaisin vastuuperustein ja eri lainsäädännön perusteella.
Tuoteturvallisuus lähtee tuotteen syntyprosessista
Tuotevastuuriskien hallinnassa on suunnitteluun kiinnitettävä erityistä huomiota. Jos turvallisuusriski on saanut alkunsa suunnittelussa, kaikissa suunnitelman mukaan valmistetuissa tuotteissa on riski. Näin tuotevastuuvahingon mahdollisuus moninkertaistuu.
Laadun valvonta
Tuotteen laatua tulee valvoa jatkuvasti. Mahdolliset riskit pyritään tunnistamaan etukäteen. Apuna tunnistamisessa voidaan käyttää mm. seuraavia kysymyksiä:
- Miten yrityksessäsi valvotaan laatua?
- Onko yritykselläsi kaikille jaettu, ajan tasalla oleva laatukäsikirja ja käytetäänkö sitä?
- Selviävätkö tarkastuksen ja testauksen vaiheet yksityiskohdittain?
- Käykö laadunvalvonta läpi valmistuksen työohjeet selvittääkseen, että ne ovat riittävät ja yhteensopivat tarkastus- ja testausmenettelyn kanssa?
Tuoteturvallisuus tulee hyvin pitkälle varmistetuksi korjaamalla niitä puutteita, joita on riskien tunnistamisvaiheessa havaittu. Tuoteturvallisuutta edistää suuresti myös yrityksesi kokonaisvaltainen laadunhallinta, joka ei sisällä yksinomaan laaduntarkastusta, vaan myös ennaltaehkäisevän laatutyön, jotta turvallisuudeltaan puutteelliset tuotteet poistuisivat kokonaan.
Tuotteen takaisinveto
Tuotteen takaisinveto tarkoittaa virheellisen tuote-erän tai -erien vetämistä pois markkinoilta.
Takaisinvetoon voidaan joutua paitsi tuotteen virheen aiheuttamasta tapaturman tai muun vahingon vaarasta myös siksi, että liikkeelle laskettu tuote ei täytä lain vaatimuksia. Viranomaiset voivat määrätä haitallisen tuotteen poistettavaksi käytöstä.
Takaisinveto voidaan joutua tekemään myös silloin, kun jonkin tuotteen myynti lopetetaan. Myös patenttiriita ja maineeseen liittyvät syyt voivat olla syynä takaisinvetoon.
Takaisinvedon seurauksena tuote poistetaan omista varastoista, vähittäiskaupasta ja/tai kuluttajalta.
Takaisinvedosta aiheutuu eri tyyppisiä korjaavia toimenpiteitä kuten tuotteen korjaus/muutos, vaihto uuteen, hyvitys tai kaupan purku.
Käyttöohjeen merkitys
Käyttöohje on osa tuotetta. Hyvä ohje johtaa tuotteen oikeaan, turvalliseen, tehokkaaseen ja miellyttävään käyttöön. Ohjeessa kerrotaan tuotteen käyttötarkoitus, toiminta ja käyttö. Lisäksi siinä on tuotteen yksilölliset tiedot.
Käyttöohjeessa tulee olla myös ohjeet tuotteen käyttöönottoon, kuten asennukseen, kokoonpanoon ja kytkentään esim. sähkö- ja vesijohtoverkkoon.
Millainen tavara on vaarallinen?
Kulutustavaraa pidetään vaarallisena, jos tavara on rakenteeltaan tai koostumukseltaan puutteellinen tai siitä on annettu totuudenvastaisia, harhaanjohtavia tai puutteellisia tietoja ja siksi tuote voi aiheuttaa vamman, myrkytyksen, sairauden tai muun vaaran terveydelle. Lapsille tarkoitetuilta tavaroilta edellytetään korkeampaa turvallisuuden tasoa kuin aikuisten tavaroilta.
Jotkut kulutustavarat voivat ominaisuuksiensa vuoksi aiheuttaa vaaran terveydelle tai omaisuudelle normaalissakin käytössä. Tällöin kysymyksessä on ns. hyväksytty riski tai vaarallisuus. Tällaisten tavaroiden hyväksyttävyys perustuu yleisesti tunnettuun vaarallisuuteen (kirves yms.). Vaarallisuus ei sinänsä olekaan tuotevastuun peruste, vaan se, että tuote ei ole vastannut juuri tuollaiselta tuotteelta odotettavaa turvallisuustasoa.