Kuvassa kaksi henkilöä istuvat sohvalla ja keskustelevat aiheesta työhyvinvointi.

Työkyvyttömyyden ehkäisy alkaa perusasioista

Työntekijä viettää noin kolmasosan vuorokaudesta työssä. Työhyvinvoinnilla ja työturvallisuudella on suuri merkitys työntekijälle ja hänen läheisilleen. Pahimmillaan työ voi aiheuttaa työkyvyttömyyttä, mutta useissa tapauksissa työkyvyttömyys olisi ehkäistävissä ennalta.

Työkyvyttömyys tarkoittaa työkyvyn merkittävää alenemista. Työkyky voi alentua tilapäisesti tai pysyvästi. Yrittäjän työkyvyttömyys voi vaikeuttaa liiketoimintaa ja johtaa jopa yritystoiminnan lopettamiseen.  

Työkyvyttömyyden riskiä pystyt vähentämään jo pienillä teoilla. Katso listalta, miten pääset alkuun. Asiantuntijamme auttavat sinua työkyvyttömyyden riskien ennaltaehkäisemiseen liittyvissä kysymyksissä. 

1. Sairauspoissaolojen kasvu kertoo ongelmista

Työkyky heikkenee usein asteittain ja sairauspoissaolojen kasvu voi kertoa pahenevasta tilanteesta. Sairauspoissaoloja voidaan vähentää työhyvinvointia parantamalla ja puuttumalla ongelmiin ajoissa. Vastuullisella yrityksellä on toimintamalli tilanteisiin, joissa näkyy merkkejä siitä, että työntekijän työkyky on alenemassa.

Eläketurvakeskuksen mukaan työkyvyttömyyttä aiheuttavat eniten mielenterveyden häiriöt, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, hermoston sairaudet ja verenkiertoelinten sairaudet.

Mielenterveyden häiriöt ovat olleet suurin työkyvyttömyyden syy koko 2000-luvun ajan.

​2. Puutu työuupumukseen ajoissa

Työuupumus alkaa salakavalasti. Työssä jaksamiseen vaikuttavien tekijöiden tunnistaminen voi olla vaikeaa työntekijälle puhumattakaan työnantajasta. Suomessa lievästä työuupumuksesta kärsii noin neljäsosa työntekijöistä. Jo lievään työuupumukseen kannattaa puuttua, jotta tilanne ei kehity vakavaksi. 

Vakavasta työuupumuksesta kärsii 2–3 prosenttia työntekijöistä. Tällöin tilanne on edennyt jo niin pitkälle, että vaarana on osittainen tai pysyvä työkyvyttömyys. Kiinnitä huomiota näihin asioihin havaitaksesi työuupumuksen merkit ajoissa:

  • voimakas ja jatkuva väsymys
  • työ menettää merkityksensä
  • itsetunto laskee ja riittämättömyyden tunne kasvaa

3. Työhyvinvointi on kaikkien asia

Jokainen työntekijä on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan, mutta lisäksi työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijän työkyvystä. Työntekijä saattaa ajautua kohti työkyvyttömyyttä, jos työpaikalla ei tiedetä, miten toimia vaikeissa tilanteissa.

Esihenkilöllä on suuri vastuu siinä, että työntekijä pysyy työkykyisenä. Esihenkilö voi edistää työntekijän hyvinvointia ja ehkäistä työkyvyttömyyttä esimerkiksi seuraavasti:

  • Puhu jaksamisesta ja työn kuormituksesta myös silloin, kun vaaranmerkkejä ei ole ilmassa.
  • Jos havaitset työkykyongelmia, kerro työntekijälle, miten hän voi etsiä apua esimerkiksi työterveyshuollosta.
  • Selvitä ja korjaa työn kuormittavat tekijät yhdessä työntekijöiden kanssa.
  • Ole yhteydessä työntekijään, joka on osa-aikaisesti työkyvyttömänä.
  • Varmista, että työhön paluu on järjestetty niin, että se tukee osa-aikaisesti työkyvyttömän työntekijän työhön palaamista.

4. Työkyvyttömyyden ehkäiseminen säästää rahaa

Työntekijän työkyvyttömyys tuo kustannuksia kaikenkokoisille työnantajille kaikilla toimialoilla. Mitä pienempi yritys on kyseessä, sitä raskaammin työkyvyttömyys näkyy yrityksen taloudessa ja toiminnassa. Sairauspoissalojen ja työkyvyttömyyden riskien vähentäminen säästää rahaa ja varmistaa yritystoiminnan jatkuvuuden.

Työkyvyttömyyden kustannukset koskettavat lukuisia yrityksiä. Joka vuosi pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle jää noin 20 000 suomalaista. Lyhyistä työkyvyttömyysjaksoista kärsivien määrä on vielä tätäkin suurempi. 

Vapaaehtoisella työkyvyttömyysvakuutuksella huolehdit, ettei yrityksesi talous kärsi liikaa, jos työntekijäsi joutuu työkyvyttömäksi. Muista täydentää myös omaa turvaasi. Työkyvyttömyysvakuutuksella varmistat oman ja perheesi toimeentulon. 

Kaksi naista puhuvat aiheesta työntekijän vakuutukset.
Työntekijän vakuutukset
Tutustu työntekijöiden vakuuttamiseen ja selvitä yrityksellesi pakolliset työntekijän vakuutukset.
Nainen katsoo ulos työkyvyttömyysvakuutus turvanaan.
Työkyvyttömyysvakuutus
Yrityksen työkyvyttömyysvakuutuksilla varaudut ohimenevään ja pysyvään työkyvyttömyyteen.