Mies selaa tablettia konehallissa

Teollisuuden kone- ja laiterahoitus

OP Yrityspankki on teollisuuden kone- ja laiteinvestointien johtava rahoittaja.

Tuotantokoneiden rahoittaminen osamaksulla tai leasingilla vapauttaa kassavirran muuhun liiketoimintaan

Kohde toimii vakuutena, joten hankintaan ei tarvitse sitoa muita vakuuksia. Osamaksurahoituksessa kohteen hintaan sisältyvän arvonlisäveron voi pääsääntöisesti vähentää alv-laskelmassa.

Rahoitus tuo joustoa yrityksen talouteen

Rahoitusprosessimme on asiakkaan kannalta helppo ja sujuva.

Hyödynnä mm. ELY-tuet investoinnille

Osamaksurahoitus on yleisesti hyväksytty rahoitusmuoto, kun yritys hakee investointitukea.

Kun yrityksesi on suunnittelemassa uusia kone- ja laiteinvestointeja, käänny teollisuuden rahoittamisen johtavan asiantuntijan OP Yrityspankin puoleen. Näin yrityksesi pääsee alkuun vaivattomasti ja saat kartoitettua yrityksellesi parhaiten soveltuvan rahoitusratkaisun investointien toteuttamiseksi. Koneinvestoinneissa rahoitusratkaisuina on tyypillisesti käytetty kohdevakuudellisia rahoitusmuotoja; osamaksu- tai leasingrahoitusta. Yrityksen kannalta kohdevakuudellinen rahoitus yksittäisiin kone- ja laiteinvestointeihin on helppoa ja yksinkertaista. Investointien mittaluokan kasvaessa suuremmaksi, on tarpeen katsoa kokonaisuuden kannalta järkevin rahoitusmalli.

Kone- ja laiteinvestoinneissa osamaksurahoitus näyttelee Suomessa edelleen suurempaa roolia kuin leasingrahoitus. Se, kumpi näistä rahoitusvaihtoehdoista on yritykselle järkevämpi vaihtoehto, riippuu useasta tekijästä. Rahoitusmuodon valintaan vaikuttaa oleellisesti muun muassa se, miten pitkään on suunniteltu, että investoitava kohde palvelee yrityksen tuotantoa.

Ole ajoissa yhteydessä rahoittajaan, niin voit varmistua investointien rahoittamiseen liittyvistä osatekijöistä. Riittävällä ennakoinnilla ja suunnitelmallisuudella saat investoinnin toteutukselle vakaan pohjan.

Investointirahoitus eli yritysten osamaksurahoitus on erinomainen rahoitusratkaisu teollisuuden kone- ja laiteinvestointien rahoittamiseen

Investointirahoitus soveltuu yrittäjien, yritysten ja yhteisöjen irtaimen käyttöomaisuuden rahoittamiseen. Rahoituksen pääasiallinen vakuus on rahoitettava kohde, jolloin yrityksen reaalivakuudet säästyvät muita tarpeita varten. 
 
Investointirahoituksella voit rahoittaa kätevästi teollisuuden kone- ja laiteinvestointeja. Investointirahoitus on ollut myös yleisesti hyväksytty rahoitusmuoto, kun yritys on hakenut investoinneilleen investointitukia. 

Investointirahoitus kiteytettynä:

  • Pienin rahoitettava määrä on 30 000 euroa
  • Rahoitusaika on 2-6 vuotta
  • Rahoituskoroksi voit valita joko kiinteän tai vaihtuvan
  • Rahoitettava kohde voi olla uusi tai käytetty
  • Rahoituksen pääasiallisena vakuutena on rahoitettava kohde
  • Omarahoitusosuus on yleensä 10-30 %, mikä voi olla vaihtokohde ja/tai rahaa.

Hyödyt ja edut asiakkaalle:

  • Hankittava kohde toimii vakuutena ja muut vakuudet säästyvät muita tarpeita varten
  • Kirjanpidossa voi pääsääntöisesti vähentää kohteen hintaan sisältyvän arvonlisäveron alv-laskelmassa ja tehdä kohteesta normaalit poistot
  • Yleisesti hyväksytty rahoitusmuoto, kun yritys hakee investointitukea.


Rahoitus on tehty yritykselle helpoksi. Asiakas päättää investoitavasta kohteesta ja sopii kaupan ehdoista myyjän kanssa. Rahoitus sujuu vaivattomasti, koska teemme myös yhteistyötä kaikkien merkittävien kone- ja laitetoimittajien kanssa.

Investointirahoitus on kaikenkokoisille yrityksille tehokas tapa rahoittaa kone- ja laiteinvestointeja hyödyntämällä hankittava kohde vakuutena ja jakamalla hankinnan kustannukset sen omaan kassaan sopiviin maksueriin.

Kirjanpidossa rahoitettu kohde käsitellään kuin oma laite. Yritys kirjaa kohteen yrityksen taseeseen ja tekee kirjapitolain mukaiset poistot. Alv-palautusta voi myös hakea verottajalta heti kauppalaskun perusteella.

Leasing helpottaa hankintoja ja menojen ennustettavuutta, tasoittaa kassavirtaa, optimoi vakuuksia sekä tehostaa tasetta

Leasingilla maksat käytöstä, et omistamisesta. Leasing on helppo tapa rahoittaa investointeja hyödyntämällä vuokrakohde vakuutena. Hankinnan kustannukset jakautuvat tasaisesti, jolloin kulujen ennustettavuus, hallinta ja vertailtavuus investoinnin generoimaa tuottoa vasten helpottuvat.

Vuokraerät ovat yritykselle kuluja, jotka vähentävät yrityksen verotettavaa tuloa. Leasing on Suomessa taseen ulkopuolinen vastuu, joten tase kevenee ja tunnusluvut paranevat. Leasing tukee muuttuvaa asiakaskäyttäytymistä omistamisesta käyttöön.

Asiakkaan leasingvuokrat sisältävät arvonlisäveron. Asiakas voi vähentää vuokrasta arvonlisäveron verotuksessaan, jos vuokrakohde on yrityksen arvolisäverollisessa liiketoiminnassa.

Miten leasing toimii?

OP ostaa vuokrakohteen asiakkaan ja myyjäliikkeen sopimilla ehdoilla, ja vuokraa sen asiakkaalle määräajaksi. Vuokra-aika on tyypillisesti 24-60 kk ja joko kiinteään tai vaihtuvaan korkoon sidottu vuokraerä laskutetaan 1 kk tai 3 kk välein. Vuokraerä lasketaan vuokrakohteen kauppahinnan, mahdollisen suuremman 1. vuokraerän, vuokra-ajan ja jäännösarvon eli arvioidun markkinahinnan perusteella.

Usean sopimuksen laskutus voidaan yhdistää yhdeksi koontilaskuksi ja tiedot jaotella kustannuspaikoittain. Vuokra-ajan päättyessä asiakas voi lunastaa vuokrakohteen, jatkaa vuokrausta tai etsiä sille itse ostajan. Vuokrakohteen myyntihinnan ollessa suurempi kuin sovittu jäännösarvo, erotus hyvitetään asiakkaalle ja päinvastaisessa tapauksessa asiakas maksaa erotuksen OP:lle.

Lisätietoja teollisuuden kone- ja laiterahoituksesta: rahoitusjohtaja Sami Laukkanen, p. 040 544 1626, sami.laukkanen@op.fi