Tilisiirrot
OP:lla saat reaaliaikaiset tilisiirrot automaattisesti käyttöösi kaikissa kanavissa.Reaaliaikaista maksamista sekunneissa
Euromääräiset tilisiirrot toteutuvat sekunneissa SEPA-pikasiirto-palvelussa mukana olevien pankkien välillä.
Likviditeetin hallinta helpottuu
Raha siirtyy reaaliajassa ja saapuvat varat ovat heti käytettävissä. Yksi pankkitili riittää kattamaan koko euromaksualueen.
Tieto maksuista heti käytössäsi
Voit täsmäyttää yrityksesi myyntireskontraa jo samana päivänä. Näin nopeutat toimituksia ja parannat asiakaspalvelua.
Maksaminen on joustavaa ja edullista
Suomi kuuluu yhtenäiseen euromaksualueeseen eli SEPAan, jonka sisällä tehtävät, euromääräiset rajat ylittävät maksut eivät eroa kotimaan maksuista. Voit tehdä maksutoimeksiantoja kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Maksut ovat samanhintaisia koko euromaksualueelle.
Pankkipäivänä klo 14 mennessä hyväksytyt ja aineistoissa toimitetut maksutoimeksiannot välitetään saman päivän aikana, viimeistään muutaman tunnin kuluessa muihin pankkeihin koko SEPA-alueella.
Lähes kaikissa Suomessa toimivissa pankeissa reaaliaikamaksuja voi tehdä ilman ylärajaa. Joillain eurooppalaisilla pankeilla on toistaiseksi käytössä 100 000 euron yläraja yksittäisille maksuille. Jos maksusi on muussa valuutassa kuin euro tai valuuttamääräinen maksu kohdistuu SEPA-alueen ulkopuolelle, lue lisää kansainvälisistä maksuista.
SEPA-pikasiirrot yleistyvät Euroopassa vaiheittain, ja pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti. Osa mukana olevista pankeista saattaa tarjota aluksi vain pikasiirtojen vastaanottoa.
Pikamaksuasetus
EU:n pikamaksuasetus tuli voimaan 9.4.2024. Pikamaksuasetuksen keskeisenä sisältönä ovat välittömät tilisiirrot, käytännössä 10 sekunnissa, riippumatta ajankohdasta. Lisäksi maksajan tulee samassa ajassa saada tieto, onko maksu hyvitetty saajalle. Pikamaksut eivät myöskään saa maksaa enempää kuin tavalliset euromääräiset tilisiirrot.
Asetuksella halutaan lisätä myös tilisiirtojen turvallisuutta. Maksajan palveluntarjoajan tulee tarjota maksajalle saajatiedon varmistamisen palvelua jokaiselle maksulle ilman lisäkustannuksia. Tällä edistetään sitä, että maksajat tietävät kenelle ovat lähettämässä rahaa, eli vältetään maksujen päätyminen väärille tileille. Lisäksi maksajien tulee voida asettaa maksuilleen käyttöraja.
Asetuksen tavoitteena on kiihdyttää pikamaksujen käyttöönottoa EU-alueella. Tämä mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman maksuliikenteen sekä lisää maksamisen helppoutta ja vaivattomuutta. Pikamaksuasetus pyrkii myös lisäämään maksamisen turvallisuutta ja edistämään innovatiivisten tilisiirtopohjaisten maksupalveluiden kehittämistä ja käyttöönottoa.
Asetuksen siirtymäajat
Asetuksen mukaisesti tammikuussa 2025 euromaiden pankkien EU-alueella pitää ottaa vastaan pikamaksuja. Tammikuussa tulivat voimaan myös pakotetarkistuksien muutokset, kun pikamaksuja ei enää tarkisteta maksukohtaisesti, vaan tarkistukset kohdistuvat asiakaskantaan.
Lokakuussa 2025 tulee voimaan paljon muutoksia. Euromaiden pankkien EU-alueella pitää pystyä lähettämään pikamaksuja, ja maksut on tarjottava asiakkaille summarajattomasti kaikissa niissä kanavissa, joissa tarjotaan tavallisiakin euromääräisiä tilisiirtoja. Pikamaksun on oltava saajan tilillä toimeksiannon vastaanottohetkestä 10 sekunnissa. Tähän aikarajaan sisältyy myös maksajan pankin ilmoitus maksajalle, onko maksu hyvitetty saajalle.
Maksutilit, jotka ovat tilisiirtojen saavutettavissa, pitää olla saavutettavissa myös pikasiirroille. Maksajan tulee voida asettaa haluamansa maksu- tai päiväkohtainen käyttöraja maksutoimeksiannoille. Rajoja on voitava muuttaa milloin vain ennen toimeksiannon antamista ja tehtyjen muutosten on tultava voimaan välittömästi.
Regulaation implementointi etenee samalla aikataululla koko EU-alueella. Myös EU-maiden, joiden valuutta ei ole euro, tulee panna uudet säännöt täytäntöön, mutta näillä mailla siirtymäaika on pidempi. Näiden maiden on tarjottava maksupalvelu euromääräisten pikamaksujen vastaanottamiseksi 9.4.2027 mennessä ja maksupalvelu, jossa lähetetään euromääräisiä pikamaksuja, 9.7.2027 mennessä.
Miten saan SEPA-pikasiirron käyttööni?
- OP:n asiakkaana saat SEPA-pikasiirrot käyttöösi ilman eri toimenpiteitä. Tämä koskee sekä SEPA-pikasiirtojen vastaanottoa että lähteviä pikasiirtoja.
- Yritysasiakkaiden tavallisia SEPA-tilisiirtoja ohjataan pikasiirroiksi yritysten käyttämissä maksamisen palveluissa, kuten OP:n verkkopalvelussa ja OP:n mobiilisovelluksissa. Maksutyypin valinta SEPA-pikasiirroksi on mahdollista myös Web Services -kanavassa.
- Räätälöidyillä rajapintaratkaisuilla automatisoit reaaliaikaisen maksuliikenteen yrityksesi tarpeiden mukaan. Lue lisää maksuliikkeen API-ratkaisuista.
- SEPA-pikasiirtojen palvelumaksu on sama kuin muillakin viite- ja viestisiirroilla.
Nyt on oikea hetki tarkistaa, miten yrityksesi saa kaiken hyödyn irti rahan reaaliaikaisesta liikkumisesta. Neuvomme sinua mielellämme. Ota yhteys omaan yhteyshenkilöösi tai varaa aika maksuliikeneuvotteluun.
Miten reaaliaikamaksu on käytettävissä?
Reaaliaikamaksuja (SEPA-pikasiirtoja) voidaan tehdä ja vastaanottaa koska tahansa: palvelu toimii 24 tuntia vuorokaudessa, vuoden jokaisena päivänä. Ainoastaan Web Services -kanavassa ja OP:n verkkopalvelun Aineistonsiirtokanavassa eräaineistojen käsittelysykli pankkipäivinä on poikkeus reaaliaikaisuuteen.
Minkä pankkien välillä reaaliaikamaksu toimii?
Reaaliaikamaksuja voidaan tehdä ja vastaanottaa koko Euroopassa: sama palvelu toimii koko SEPA-alueella niiden pankkien kesken, jotka ovat mukana palvelussa. Palvelulla on mahdollisuus laajentua kattamaan kaikki SEPA-maat. Lue lisää >
Mitä tapahtuu, jos maksun vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa?
Jos vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, SEPA-maksu siirtyy tavallisena tilisiirtona. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA-pikasiirron käytetyn palvelun niin mahdollistaessa, esim. Web Services -kanavassa tai maksuliikkeen API-ratkaisussa, ja vastaanottava pankki ei ole mukana palvelussa, maksu hylätään ja siitä saadaan hylkäyksen syyn selittävä palaute.
Mitä valuuttaa reaaliaikamaksut voivat olla?
Reaaliaikaiset SEPA-pikasiirrot ovat euromääräisiä maksuja.
Onko reaaliaikamaksun summalla väliä?
Suomessa toimivien pankkien välillä sekä maksettaessa muutamiin muihin eurooppalaisiin pankkeihin maksun summalla ei ole euromääräistä ylärajaa. Yleisesti SEPA-alueella on tällä hetkellä 100 000 euron yläraja.
Miten saapuneiden suoritusten päivitys tapahtuu jatkossa?
Päivän aikaiset tili- ja viitetapahtumat on mahdollista noutaa Tapahtumaotekyselynä camt.052-sanomalla Web Services -kanavasta 24/7/365. Tiliote- ja viiteaineistojen muodostuksen käytännöt ja ajankohdat ovat samat kuin aikaisemmin eli ne muodostetaan noudettaviksi pankkipäivinä. Järjestelmien automaattinen reaaliaikainen integrointi on helpoiten toteutettavissa maksuliikkeen API-ratkaisujen kautta.
Mistä voin nähdä, onko saapunut suoritus maksettu reaaliaikaisena maksuna?
Jos maksu on pankin toimesta ohjattu reaaliaikaisesti, saaja näkee suorituksen omalla tilillään sekunneissa. Maksun lähettäjä voi kysyä myös OP:n chatbotilta, Opotilta, jos maksun perillemeno mietityttää. Jos yritys on valinnut maksutyypiksi SEPA-pikasiirron eikä saa siitä hylkäyspalautetta, maksu on normaalitilanteessa välitetty onnistuneesti saajalle.
Mitä tapahtuu nykyisin Suomessa käytössä olevalle pikamaksulle?
Kun suomalaiset pankit ovat liittyneet uuteen SEPA-pikasiirto-palveluun, tulee vanha pikamaksu korvautumaan uudella maantieteellisesti entistä kattavammalla ja reaaliaikaisella palvelulla. Pankit liittyvät palveluun omien aikataulujensa mukaisesti.