Viisi vinkkiä yrityksen riskienhallintaan

Riskit kuuluvat yritystoimintaan. Yrityksen riskienhallintaan kannattaa panostaa ja tehdä siitä yrityksesi voimavara. Riskejä ei kannata pelätä ja moneen riskiin voit varautua etukäteen. Lue vinkkimme ja onnistu yrityksen riskienhallinnassa.

1

Ota riskienhallinta osaksi yrityksen strategiaa ja arkea

On tärkeää, että riskienhallintaan osallistuu koko yrityksen henkilöstö. Hyvä riskienhallinta parantaa yrityksen menestymismahdollisuuksia.

2

Tee riskienhallintasuunnitelma

Riskienhallinnan tavoitteena on tunnistaa yritykseen ja sen toimintaan vaikuttavia riskejä sekä varautua niihin, ettei yrityksen toiminta vaarannu riskien konkretisoituessa.

Tee yrityksellesi riskienhallintasuunnitelma. Tunnista ja arvioi yrityksen riskit. Suunnittele sen jälkeen, kuinka riskejä torjutaan ja niiden mahdolliset vaikutukset minimoidaan. Mieti, miten riskin toteutuessa toimitaan ja mahdollistetaan yritystoiminnan häiriötön jatkuminen.

Päivitä riskienhallintasuunnitelmaa yrityksen toimintaympäristön muuttuessa ja aina tarvittaessa. Ajantasainen suunnitelma nopeuttaa reagoimista riskin osuessa oman yrityksesi kohdalle.

3

Ennakoi ja varaudu

Riskeihin kannattaa varautua etukäteen. Esimerkiksi työturvallisuus perustuu ennakointiin ja suunnitelmallisiin työtapoihin. Turvallisuus on syytä huomioida kaikessa henkilöstöön ja työolosuhteisiin liittyvissä toiminnoissa henkilöriskien minimoimiseksi.

Voit myös varautua yrityksen taloudellisiin riskeihin. Yrityksen talouden suunnittelussa kannattaa ennakoida mahdolliset haastavat ajat ja säästää taloudellista puskuria. Säästetyt varat toimivat puskurina ja turvaavat esimerkiksi yrityksen maksuvalmiuden kassavirran heikentyessä. Jos yritykselläsi menee hyvin haastavista ajoista huolimatta, niin silloin voi olla hyvä aika kehittää yritystoimintaa ja investoida esimerkiksi säästettyjen varojen avulla.

4

Suojaa yrityksesi talous riskeiltä

Jokaiselle yritykselle sattuu joskus vahinkoja, mutta niihin voit varautua vakuutuksilla. Työntekijän lakisääteisten vakuutuksien lisäksi voit ennakoida yritykseen ja työntekijöihin kohdistuvia riskejä vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Vapaaehtoisia vakuutuksia on lukuisia ja niiden valinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntijaa, joka auttaa valitsemaan yrityksellesi ja sen toimintaan tarvittavat vakuutukset.

Yrityksen lainaan otettavan korkokaton tai korkoputken avulla voit ennakoida yrityksesi korkokustannuksia. Korkokatolla varmistat, etteivät lainan korkokustannukset nouse sovittua korkeammalle. Korkoputken avulla tiedät etukäteen, millä vaihteluvälillä lainasi korko elää.  Yrityslainan voit vakuuttaa takaisinmaksuturvalla, joka turvaa yrityksesi taloutta vakuutetun vakavan sairauden, tapaturmaisen pysyvän haitan ja kuoleman varalta.

5

Toimi vastuullisesti

Yrityksiin kohdistuvat vastuullisuusvaatimukset ovat kiristymässä tulevaisuudessa, joten vastuullisuus kannattaa ottaa viimeistään nyt osaksi yrityksen toimintaa ja strategiaa. Vastuullinen yritys ottaa toiminnassaan huomioon ympäristön, ihmiset ja yhteiskuntavastuun sekä huolehtii hyvän hallintotavan toteutumisesta. Vastuullisesti toimiva yritys on myös arvostettu yhteistyökumppani ja työnantaja.

Vastuullisuuden toiminta ja siihen panostaminen on yrityksen kilpailuetu varsinkin, jos yrityksesi edistää energiatehokkuutta, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä, ympäristön kannalta kestävien materiaalien käyttämistä, kiertotaloutta tai vähäpäästöisyyttä. Tällöin yrityksesi voi myös saada yrityslainaan Euroopan investointirahaston (EIR) takauksen ja lainan edullisemmilla ehdoilla.