Kukkakauppias torilla.

Monta tapaa raportoida oikein

Mitä pk-yrityksen pitäisi raportoida ja miten? OP:n ESG-asiantuntijat vinkkaavat, kuinka vastuullisuusraportoinnissa pääsee alkuun.

Monta oikeaa tapaa 

Hyvälle vastuullisuusraportille ei ole yhtä oikeaa tapaa tai mallia, kun kyse on pk-yrityksistä. Se, millaisista yhteiskunnallisista ja ympäristövaikutuksista yrityksen kannattaa raportoida ja miten, riippuu liiketoiminnasta ja toimialasta. Tärkeintä on tunnistaa, mikä on olennaista oman yrityksen kohdalla ja kertoa tunnistetuista teemoista läpinäkyvästi. Alkuun voi riittää, että kuvailee sanallisesti, mitkä riskit on tunnistanut ja minkä riskien hallintaan alkaa ensimmäisenä keskittyä. Monessa pk-yrityksessä tehdään jo paljon työtä vastuullisuuden eteen, joten siitä kannattaa myös kertoa avoimesti.   

Arvioi olennaiset vaikutukset 

Suuryrityksiä koskeva kestävyysraportointidirektiivi eli CSRD* tarjoaa myös pienemmille yrityksille käyttökelpoisia suuntaviivoja siihen, mistä ja miten voi raportoida. CSRD-direktiivin ytimessä on kaksoisolennaisuus eli sen arvioiminen, millaisia vaikutuksia yrityksen toiminnalla on ympäröivään maailmaan ja toisaalta millaisia vastuullisuusteemoihin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia yritykseen kohdistuu ulkoapäin. Vastuullisuuteen liittyvistä teemoista esimerkiksi ilmastonmuutos koskettaa lähes kaikkia, joten päästölaskenta on olennaista useimmille yrityksille. Päästöraportointi on usein myös edellytys sille, että pääsee suurten yritysten toimitusketjuun. 

Selvitä verkoston tarpeet 

Pk-yritykset ovat usein osa laajempaa toimitus- tai arvoketjua. Yksi tapa arvioida olennaisuutta on kuunnella herkällä korvalla isompia yhteistyökumppaneita, jotka ovat jo määritelleet omat vastuullisuustavoitteensa ja raportointitarpeensa. Sidosryhmien kuuleminen auttaa arvioimaan, mikä on heille olennaista ja mistä aiheista yrityksen pitäisi pystyä raportoimaan. Asiakas saattaa tarvita esimerkiksi tietoa päästöistä tai työturvallisuuteen liittyvistä seikoista tietyssä muodossa. Lopulta yrityksen tehtävänä on arvioida, missä piilevät suurimmat taloudelliset riskit, joista sen pitäisi ensisijaisesti kertoa ulospäin. Kuinka todennäköistä on, että kukin riski toteutuu, tai mikä on sen euromääräinen vaikutus yrityksen liikevaihtoon? Entä kuinka pian riski voi toteutua – kannattaako siitä alkaa raportoida heti vai vasta pidemmällä aikaperspektiivillä? 

Löydä oikean datan lähteille 

Perusteellisempaan ja uskottavaan raportointiin tarvitaan sanojen tueksi vertailukelpoista dataa, jolla toimintaa seurataan ja jonka avulla vastuullisuustyöstä voi kertoa ulospäin. Toimialan isoimpien yritysten vastuullisuusraporteilta voi löytyä hyviä vinkkejä siihen, millaisten erilaisten datapisteiden avulla tärkeimmistä aihealueista voi raportoida. Apua raportin sisältöön ja tärkeiden mittareiden valintaan tuo EU:n tuleva vapaaehtoinen standardi pienille ja keskisuurille yrityksille (Voluntary Sustainability Reporting Standard, VSME), joka on yhdenmukainen CSRD:n kanssa. Muita yleisesti käytettyjä vastuullisuuden viitekehyksiä ovat Global Compact ja Global Reporting Initiative- eli GRI-standardi. Näistä kannattaa poimia omalle yritykselle olennaiset aihealueet ja niihin sopivat mittarit. 

Ole oma-aloitteinen 

Kannattaa lähteä liikkeelle aktiivisesti ja ehdottaa yhteistyökumppaneille keskustelua vastuullisuusaiheista ja niihin liittyvistä tietotarpeista. Tämä antaa signaalin yrityksen raportointivalmiudesta, mikä saattaa olla jatkossa edellytys yhteistyön jatkamiselle. Yhteistyökumppaneilla voi myös olla tarjota raportointiin apua tai työkaluja, joita pienellä yrityksellä ei ole käytössään. On myös hyvä pitää silmät auki omaa osaamista kehittävien koulutusten osalta ja osallistua niihin, mikäli tilaisuus sellaiseen aukeaa. 

Tärkeintä on aloittaa  

Pk-yritysten ei tarvitse lähteä tavoittelemaan heti yhtä kunnianhimoista raporttia kuin pörssiyhtiön. Suuryritysten on raportoitava direktiivin mukaisesti kaikki olennaisiksi arvioimansa asiat, mutta pieni yritys voi priorisoida hieman vapaammin ja kehittää raportointiaan vähitellen. Voitte esimerkiksi päättää, että tänä vuonna tartutte yhteen tai kahteen kehityskohtaan ja seuraavana vuonna rinnalle otetaan lisää. Myös suuryritykset painottavat olennaisuutta, eivätkä lähde ensimmäisenä vaatimaan toimittajiltaan sadan asian listaa. Lähtökohtaisesti kaikki avoimuus ja raportointikyky on plussaa ja kirittää liiketoimintaa! 

*2026 alkavalta tilikaudelta alkaen myös listatut pk-yritykset tulevat CSRD-kestävyysraportoinnin piiriin.