Vastuullinen johtaminen punnitaan päätöksissä
Vastuullisen johtamisen merkitys näkyy niin yrityksen sisällä kuin sen ulkopuolellakin. “Johtajan omat päätökset heijastuvat laajasti yhteiskuntaan, henkilöstöön ja ympäristöön. Vastuullinen johtaminen ei ole vain yksittäisiä hyviä tekoja, vaan syvälle yrityksen liiketoimintaan integroitua toimintaa”, puntaroi Sivonen.
Sivosen mukaan vastuullisuus alkaa henkilökohtaisesta havahtumisesta ja ymmärryksestä, että johtajan päätöksillä on merkitystä. “Johtajan tulisi avoimesti puhua vastuullisuuden haasteista, kuten monimuotoisuuden, tasavertaisuuden ja inkluusion tärkeydestä, ja siitä, miten nämä teemat tulisi sisällyttää yrityksen jokapäiväiseen toimintaan, eikä käsitellä niitä vain erillisinä asioina”, painottaa Sivonen.
Vastuullisen johtamisen ydinkysymys liittyy vahvasti yrityksen omaan olemassaoloon. Miksi yritys on olemassa ja mikä sen tarkoitus on? Johdon vastuulla on kyettävä vastaamaan näihin kysymyksiin.
Johtamisessa korostuukin läpinäkyvän ja rehellisen viestinnän merkitys. “Yrityksissä käytävä avoin keskustelu yrityksen haasteista ja menestymisen poluista edistää luottamusta ja uskottavuutta niin asiakkaiden, työntekijöiden kuin sijoittajienkin silmissä. Vastuullisuuden aito integrointi yrityksen arkeen vaatii dialogia eri sidosryhmien kesken, verkostoitumista ja valmiutta oppia uusia asioita”, Sivonen luonnehtii.
Vastuulliseen johtamiseen ja päätöksentekoon voi kuulua myös häpeää omista valinnoista. “Matkustaminen on sellainen asia, mikä aiheuttaa pohdintaa. Mietin, että tässä sitä vaan hiilijalanjälkeä kasvatan lentämällä toisiin maihin, mutta jos jätän menemättä, niin silloin en näe kollegojani. Näin sosiaaliset ja ympäristökysymykset saattavat asettua vastakkain”.
Eettisiin pohdintoihin Sivosella on neuvo myös muille: “Jos sinulla on hyvä tarkoitus ja olet yrittänyt parhaasi, sen tulee riittää. Ei ole tarkoitus, että vastuullinen johtaminen halvaannuttaa kaikki johtajat täydellisyyspyrkimyksellä”.
Monimuotoisuuden johtaminen
Vastuullisuuteen kuuluu myös työyhteisöjen monimuotoisuus. “Jos teemme erilaisille asiakasryhmille palveluita, ja jos meillä ei ole diversiteettiä palvelujen suunnittelussa, todennäköisesti emme kykene suunnittelemaan palveluita, jotka palvelisivat koko asiakasdiversiteettiä”, Sivonen muotoilee.
“Mikäli ei ole omakohtaista kokemusta vähemmistöön kuulumisesta, ei voi koskaan todella ymmärtää mistä siinä kokemuksessa on kysymys”, toteaa Sivonen. Siksi on tärkeää altistaa itseään keskusteluille ja oppimiselle, etenkin työyhteisöjen monimuotoisuuden kohdalla.
Jotta yrityksissä ymmärretään missä vastuullisuuden kanssa on vielä parannettavaa, Sivonen suosittelee keskustelemaan ja sparrailemaan avoimesti asioista. Näin ei jää katvealueita. Esimerkkinä hän nostaa yritysten toimitilat. Onko toimitiloissa huomioitu esteettömyys? Onko kaikkien työntekijöiden ja asiakkaiden mahdollista päästä tiloihin vaivattomasti? Sivonen suosittelee, että vastuullisuudessa kannattaa ensin lähteä liikkeelle isosta kuvasta ja yrityksen olemassaolon tarkoituksesta ja siirtyä siitä operatiiviselle tasolle.
Vastuullisella johtamisella parempaan tulokseen
Vastuullinen johtaminen tuottaa myös parempaa tulosta viivan alle. “Kuluttajat, sijoittajat ja omistajat odottavat yrityksiltä läpinäkyvää ja vastuullista liiketoimintaa. Luottamus synnyttää parempaa tulosta, esimerkiksi parempi työntekijäkokemus heijastuu ulospäin asiakkaille asti”, Sivonen huomauttaa.
“Kukaan ei tule valmiiksi vastuullisuuskysymyksissä tai saa rastittua näitä asioita pois listaltaan. Tämä vaatii jatkuvaa tekemistä ja kehittymistä omassa toiminnassa”, toteaa Sivonen.
Entä miten tehdä vastuullisia päätöksiä yrityksen tiukassa taloudellisessa tilanteessa, jossa yrityksen ja ihmisten etu tulisi asettaa samalle viivalle. “Vastuullisuus näkyy juuri näissä tilanteissa. Emme tiedä yhtään yritystä, jossa yritys ei olisi yhtä kuin sen ihmiset. Vastuullinen ja inhimillinen johtaminen ei tarkoita, etteikö ikäviä päätöksiä joskus jouduta tekemään. Keskustelut tulee käydä aikuinen aikuiselle -tyyppisesti ja avoimesti”, vastaa Sivonen.
“Niin kauan, kun voit johtajana katsoa peiliin ja elää sen kanssa, mitä olet päättänyt ja tehnyt ja sinulla on sellainen tunne, että nämä päätökset on tehty oikeista syistä. Silloin toimit johtajana vastuullisesti”, rohkaisee Sivonen johtajia ja yrittäjiä.
Seuraava Optimistit-yrityspodcastin jakso käsittelee luontokadon ehkäisemistä ja vieraaksi tulee lampuri, perinnemaisemien säilyttäjä Ville Eskola. Tule kuulolle niin tiedät, minkälaisia neuvoja Ville antaa meille kaikille luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.