Starkare tillsammans: Mellersta Österbottens Andelsbank och Vasa Andelsbank planerar att gå samman

På västkusten planeras en fusion mellan två lika stora och jämnstarka tvåspråkiga andelsbanker. Styrelserna vid Mellersta Österbottens Andelsbank och Vasa Andelsbank har inlett en utredning om en eventuell fusion. Målet är att skapa en starkare bank som kan stödja livskraften på västkusten.

Bankernas styrelser har diskuterat framtiden, först internt och sedan tillsammans. Båda bankernas ekonomi är god. Tillsammans skulle de kunna erbjuda mer nytta för kunderna och personalen samt bidra till att verksamhetsområdets livskraft ökar och utvecklas.

”Vi ser att världen förändras och att OP Gruppen förändras. Det ökade regleringstrycket och andra förändringar i omvärlden påskyndar utvecklingen. För våra banker är det viktigt att vi själva tar initiativ när det gäller strategiska val. Vi vill agera proaktivt och utifrån våra egna utgångspunkter. Vi anser att vi bäst når framgång tillsammans", säger OP Mellersta Österbottens styrelseordförande Marja-Liisa Kaakko och OP Vasas styrelseordförande Olav Hermanson.

Målet är att skapa en ny och stark lokal bank med verksamhet på ett större område. Den nya banken ska kunna erbjuda alla kunder mångsidigare tjänster på två språk, såväl på kontoren som i de elektroniska kanalerna.

”Det görs betydande investeringar inom båda bankernas verksamhetsområden i dag och i framtiden. En större bank kan finansiera betydande projekt och därigenom främja och öka livskraften i regionen”, konstaterar OP Mellersta Österbottens verkställande direktör Jyrki Rantala och OP Vasas verkställande direktör Ulf Nylund.

Utgångspunkten är att den nuvarande personalen vid de två bankerna övergår till den nya banken. En större bank skulle kunna erbjuda personalen ett bredare spektrum av jobb- och karriäröppningar och även vara en lockande arbetsgivare som kan skapa nya arbetsplatser.

Bankernas fullmäktige fattar beslut om fusionen vid sina sammanträden i början av nästa år. Om fusionen genomförs, inleder den nya banken sin verksamhet vid årsskiftet 2025/2026. Om fusionen mellan bankerna genomförs, medför den inga förändringar för enskilda kunders skötsel av ärenden eller tillgång till tjänster.