OP Turun Seudun alkuvuosi
Vuoden alkupuolen talouskuvaa on tahdittanut EKP:n tavoitetasoa kohti laskeutuva euroalueen inflaatio ja EKP:n ensimmäinen koronlasku kesäkuussa vauhditti korko-odotusten asettumista laskevalle uralle. Vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen aikana Suomen BKT kasvoi 0,2 % edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Valtakunnan tasolla tarkasteltaessa asuntokaupan aallonpohja ajoittui vuoden alun kuukausille kokonaiskauppamäärän ollessa historiallisen matalalla tasolla vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Asuntomarkkinan toipuminen on ollut verkkaista asuntojen hintatason pysytellessä ennallaan. Geopoliittinen tilanne on säilynyt jännitteisenä Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa ja Gazan tilanteen pitkittyessä.
”Vuoden alkupuoli oli uusien luottojen nostojen osalta hiljaisempi kuin vuosi sitten. Uusia luottoja nostettiin kokonaisuutena 5 % vähemmän kuin vertailuajankohdassa. Asuntoluottoja nostettiin 8 % vähemmän kuin vertailuajankohtana, mutta niiden kysyntä kääntyi kasvuun vuoden toisella neljänneksellä. Yritysluottojen kysyntä pysytteli yllättävän vahvana heikosta suhdannetilanteesta huolimatta. Kokonaisuutena OP Turun Seudun rahoitustoiminta supistui 0,7 % vuoden vaihteesta muutaman merkittävän lainan ennenaikaisen takaisinmaksun johdosta”, toteaa OP Turun Seudun toimitusjohtaja Petteri Rinne.
OP Turun Seudun asiakastalletukset ja hoidossa olevan varallisuuden määrä kasvoivat vuoden alkupuolella. ”Rahastopääomien ja pankin hoidossa olevan varallisuuden määrä kasvoi alkuvuonna merkittävästi, vaikka markkinasentimentti Helsingin pörssissä oli negatiivinen”, pohtii Rinne.
Liikevoitto vahvistui ja kulukehitys odotettua
Pankin liikevoitto vahvistui alkuvuonna noin 5 % viime vuoteen verrattuna (48,9 milj. euroa vs. 46,7 milj. euroa). Liikevoiton vahvistuminen johtuu käytännössä korkokatteen suotuisasta kehityksestä. ”Korkokatteen huippu on korkotason alkaneen laskun myötä kuitenkin takanapäin. Vertailtaessa vuoden ensimmäistä ja toista kvartaalia, niin korkokate pienentyi 3 %”, mainitsee Rinne. Kokonaisuutena pankin kulukehitys oli maltillista, mutta henkilöstö- ja hallintokulut jatkoivat tasaista kasvuaan erityisesti lisääntyvään sääntelyyn liittyvien rekrytointien vuoksi. Palkkiotuottojen määrä sen sijaan oli 21 prosentin laskussa verrattuna vuodentakaiseen vertailuajankohtaan. ”Olemme vuodelle 2024 antaneet omistaja-asiakkaillemme palvelumaksualennuksia päivittäisasiointiin ja muun muassa pankkikorttien kuukausimaksuihin liittyen, tämä näkyy selvästi palkkiotuottojen kehityksessä vertailtaessa vuosia 2024 ja 2023 toisiinsa”, Rinne toteaa.
Vakavaraisuus vahvistui edelleen ja alkuvuosi sujunut odotetusti
Pankin järjestämättömien luottojen määrä lisääntyi maltillisesti ja niiden määrä on hieman alle 2 % lainakannasta. ”Odotettuja luottotappioita kirjattiin vajaa 4 milj. euroa, mikä on vertailuajankohtaa enemmän, mutta kokonaisuutena niiden määrä on varsin maltillinen. Tämä alleviivaa pankin luottokannan hyvää laatua”, jatkaa Rinne. Hyvän kannattavuuden myötä pankin vakavaraisuussuhde (CET1) jatkoi hidasta vahvistumistaan ja oli noin 23,7 %.
”Pankin alkuvuosi 2024 on sujunut suunnitelmallisesti. Pankin rahoitustoiminnan supistuminen on seurausta erityisesti asuntokaupan hiljenemisestä. Vuoden alkupuoli on ollut asuntokaupassa mittaushistorian hiljaisempia vuoden 2024 alkupuoliskon osalta. Odotamme tilikaudesta muodostuvan tuloksellisesti vahvan, vaikka luottotappioiden määrä odotusten mukaisesti edelleen kasvaisi”, Rinne pohtii.
Vastuullisuuden rooli korostuu yhä enemmän myös pankkiliiketoiminnassa
Vastuullisuus (ESG) on tullut yhä vahvemmin mukaan pankkiliiketoimintaan näkyen konkreettisina asiakkaille tarjottavina tuotteina kuten vihreinä lainoina ja vastuullisina sijoituskohteina. ”Tämä on ilahduttava kehityssuunta niin yritysrahoituksen kuin sijoittamisen näkökulmasta matkalla kohti vastuullisempaa tulevaisuutta.”, Rinne toteaa.
”Finanssialalla, ja OP Turun Seudulla paikallisena pankkina, on merkittävä rooli pääomien ohjaamisessa vihreään siirtymään ja kestävän kehityksen mahdollistamiseen. Suurin vaikuttavuus saavutetaan kuitenkin yhdessä asiakkaiden kanssa. Ei pidä myöskään unohtaa pankin roolia suunnannäyttäjänä omassa toiminnassaan ja tavoitteissaan esimerkiksi hiilineutraaliuuden saavuttamisessa”, Rinne muistuttaa.
OP Turun Seutu liittyi Turun kaupungin ilmastosopimuskumppaniksi yhdessä viidentoista muun keskeisen paikallisen toimijan kanssa ja ensimmäisenä finanssialan edustajana toukokuussa 2024. Sitoumuksen allekirjoittamalla Turun ilmastotyön kumppanit ilmoittavat sitoutuvansa paitsi Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen toteuttamiseen ja päästövähennyksiin myös viestimään organisaationsa ilmastoteoista, toimimaan ilmastotyön esikuvana ja osallistumaan Turun ilmastojoukkueen toimintaan.
Lisätiedot: toimitusjohtaja Petteri Rinne, puh. 050 384 6975