Yhä useampi tekee edunvalvontavaltuutuksen – OP Pohjois-Savossa laadittiin 41 % enemmän edunvalvontavaltuutuksia kuin viime vuonna

Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa läheisen hoitamaan omia asioita, jos vaikkapa sairauden tai tapaturman vuoksi ei siihen itse kykene. Koronapandemia herätteli huomaamaan varautumisen tärkeyden.

Edunvalvontavaltakirja on tärkeä asiakirja, jonka avulla henkilö voi varautua esimerkiksi sairauden tai onnettomuuden aiheuttamaan toimintakyvyttömyyteen.

– Valtakirjan hyviä puolia on, että henkilö voi määrittää itse, kenet haluaa valtuuttaa asioidensa hoitamiseen sitten kun ei siihen itse kykene. Valtuutettuna voi toimia esimerkiksi sukulainen tai ystävä, kertoo OP Pohjois-Savon juristi Saskia Kiiski.

– Valtuuttaja voi määritellä yksityiskohtaisesti asiat, joita valtuutus koskee. Usein kyse on talouteen, omaisuuteen ja esimerkiksi terveydenhoitoon liittyvistä toimista. Tällainen valtakirja kannattaisi olla kaikilla täysi-ikäisillä. Usein se tehdään, kun ollaan vähän iäkkäämpiä, mutta nuoremmallekin voi sattua jotain, minkä vuoksi ei pystykään enää hoitamaan asioitaan, Kiiski toteaa. 

OP Pohjois-Savon juristit tekivät vuoden 2024 tammi-marraskuussa noin 41 % enemmän edunvalvontavaltuutuksia kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana.  

- Pankin lakipalveluiden henkilöstöä on tänä vuonna lisätty, ja olemme pystyneet kahden juristin voimin auttamaan entistäkin useampia asiakkaita. Esimerkiksi asuntolainaneuvotteluissa ja varainhoidon asiakaskohtaamissa keskustellaan varautumisesta ja asiakkaat ovat kiitelleet, kun heille on kerrottu elämän tärkeimmistä asiakirjoista, ja että ne voidaan laatia pankin lakipalveluissa, Kiiski kertoo. 

Edunvalvontavaltakirja laaditaan henkilön elinajan asioiden hoitamista varten. Valtuutus on vahvistettava Digi- ja väestötietovirastossa, ennen kuin se astuu voimaan. 

– Edunvalvontavaltuutuksen hyödyistä on tiedotettu viranomaisten ja finanssialan yritysten toimesta jo useamman vuoden. Osuuspankeissa tehtyjen valtuutusten määrät ovat olleet kasvussa jo useamman vuoden ja voisi sanoa, että ihmiset alkavat ymmärtää, että omien asioiden hoitoon kannattaa varautua silloin kun kaikki on hyvin, kertoo OP Ryhmän seniorijuristi Juha-Matti Toikka

Vältä yleisimmät sudenkuopat

– On kaikkien etujen mukaista, että edunvalvontavaltuutus on laadittu huolellisesti ja asiantuntemuksella. Puutteellisesti laadittua edunvalvontavaltakirjaa ei välttämättä pystytäkään tarpeen vaatiessa vahvistamaan, Toikka kertoo. 

Toikan mukaan yleisimmät sudenkuopat, jotka estävät valtuutuksen vahvistamisen, liittyvät usein muotoseikkoihin. Toisaalta valtakirjoissa ei välttämättä aina ole riittävällä tavalla otettu huomioon mahdollisia esteellisyystilanteita. Valtakirjassa nimetty varsinainen valtuutettu voi esimerkiksi lähisukulaisuutensa vuoksi olla esteellinen edustamaan valtuuttajaa tietyssä valtuutuksen mukaisessa toimessa. Mikäli valtakirjassa ei tällaisen esteellisyystilanteen varalle ole nimettynä esteetöntä varavaltuutettua, ei kyseiseen toimeen, vaikkapa omaisuuden lahjoittamiseen, voida valtakirjan nojalla ryhtyä.

– Tilanteet, joissa edunvalvontavaltakirjaa ei esimerkiksi siinä olevan muotovirheen vuoksi voida vahvistaa, ovat ikäviä niin valtuuttajan itsensä kuin tämän läheistenkin kannalta. Tällöin valtuuttajan oma tahto ja tarkoitus jäävät toteutumatta ja muutoinkin edunvalvontavaltuutuksen liittyvät hyödyt saamatta, Toikka huomauttaa.

– Edunvalvontavaltakirja rinnastuu testamentin laadintaan. Se kannattaa laadituttaa asiantuntijalla, jotta se on pätevä ja vastaa sisällöltään valtuuttajan toiveita ja tarpeita. Jos asiat muuttuvat, voi edunvalvontavaltakirjan kumota tai sen sisältöä voi muuttaa, OP Pohjois-Savon Saskia Kiiski neuvoo.

OP Pohjois-Savo tarjoaa yksityishenkilön varallisuudenhoitoon liittyviä riidattomia lakipalveluja, kuten perhe- ja perintöoikeudelliset sekä omaisuuden luovutukseen liittyvät toimeksiannot sekä toimeksiantoihin liittyvää veroneuvontaa pankin Omistaja Plus ja Private -asiakkaille. Omistaja Plus -asiakas on pankin omistaja-asiakas, jolla on tietty määrä tuotteita ja palveluita OP Ryhmässä. Private-asiakas on asiakas, joka on tehnyt Private-varallisuudenhoitopalveluun sopimuksen, ja jonka sijoitettava varallisuus on yli 300 000 euroa. OP-bonuksia voidaan käyttää lakipalveluiden palkkioihin. Ohjeet miten asiakas voi tarkistaa onko hän Omista Plus -asiakas.