Lasten ja perheiden hyvän arjen esteet ovat kasvaneet. SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn tavoitteena on turvata yhä useamman lapsen ja nuoren tulevaisuus, lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ja tarjota varhaista tukea haavoittuvassa asemassa oleville, ja näin vähentää lastensuojelun tarvetta. SOS-Lapsikylässä pyritään siihen, että jokainen lapsi ja nuori saisi kasvaa mahdollisuuksiensa mittoihin. Ehkäisevää työtä tehdään paikallisesti kohtaavana työnä sekä diginä. Tunnetuimpia toimintoja ovat muun muassa Apuu-chat, Unelmista totta -harrastustuki sekä Mummun ja vaarin tupa. SOS-Lapsikylän ehkäisevä työ on kohdannut viime vuoden aikana Pohjois-Savon alueella yhteensä 4 030 lasta, nuorta tai perhettä.
- Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on noussut pankkimme hallinnon ja edustajiston kesken käydyissä keskusteluissa tärkeäksi yhteiskuntavastuullisuusteemaksi. Vahvan tuloksen myötä meidän on mahdollista lisätä hyvinvointia toimialueellamme, ja tänäkin vuonna pankki haluaa tukea lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa toimivaa järjestöä. SOS-Lapsikylän ehkäisevän työn toiminnot tukevat laajasti niin lapsiperheitä, nuoria kuin tupatoiminnan kautta myös senioreita. Perheiden parempi jaksaminen, sukupolvien kohtaaminen, nuorten työelämävalmiuksien lisääminen ehkäisevät osaltaan syrjäytymistä, OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Mikko Vepsäläinen taustoittaa.
-OP Pohjois-Savon lahjoituksen myötä pystymme turvaamaan ja kehittämään heikoimmassa asemassa olevien lasten ja lapsiperheiden ennaltaehkäisevää tukea laajalti Pohjois-Savon alueella. Lahjoituksen myötä varmistamme Mummun ja vaarin tupien pysyvyyttä ja voimme aloittaa H’uraa-työelämävalmennusta yläkouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa myös Pohjois-Savon alueella. Omasta puolestani haluan koko sydämestäni kiittää OP Pohjois-Savon panosta maakuntamme lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo SOS-Lapsikylän itäisen ehkäisevän työn aluevastaava Tatu Savolainen.
SOS-Lapsikylän Mummun ja vaarin tupa on sukupolvien kohtaamispaikka, jossa lapsiperheet ja vapaaehtoiset ikäihmiset viihtyvät yhdessä. Tupailloissa laitetaan ruokaa, leikitään ja vietetään aikaa yhdessä. Toiminnalla ehkäistään yksinäisyyttä ja tarjotaan lapsiperheille merkityksellisiä hetkiä. Mummun ja vaarin tuvat toimivat Kuopion kaupunkialueella Neulamäessä ja Petosella sekä Koillis-Savon alueella Juankoskella, Kaavilla ja Tuusniemellä.
H’uraa- työelämävalmennus on suunnattu 13-20 -vuotiaille erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. Matalan kynnyksen valmennuksia toteutetaan yhteistyössä koulujen ja nuorisopalveluiden kanssa. Tuntien tavoitteena on edistää nuorten työelämävalmiuksia ja -taitoja, tukea omien vahvuuksien tunnistamista sekä nuorten itsetuntoa ja työllistymistä.
-Mummun ja vaarin tupa -toiminta on arvokasta, koska toiminta mahdollistaa sukupolvien kohtaamisen. Toiminnassa yhdistyvät senioreiden yksinäisyyden ehkäiseminen ja perheiden jaksamisen tukeminen. H’uraa- työelämävalmennus puolestaan tuo nuorille työelämässä tarvittavia valmiuksia sekä mahdollistaa myös taloustaitojen tukemisen. Pankille on tärkeää, että voimme olla tukemassa myös näiden työelämävalmennusten kautta sitä, että mahdollisimman moni nuori oppii käyttämään rahaa fiksulla tavalla. Toivon, että luomme vastuullisuustyöllämme toiveikkaampaa tulevaisuutta sekä hyvinvointia laajasti pankin koko toimialueella, Vepsäläinen korostaa.
Lahjoitusten antaminen on osa OP Pohjois-Savon vastuullisuusohjelmaa ja yhteiskuntavastuutyötä. Pankin tavoitteena on toteuttaa paikallisia tekoja, joiden tavoitteena on lisätä hyvinvointia toimialueella, tänä vuonna yhteensä 650 000 eurolla. Kokonaisuus muodostuu lahjoituksista yleishyödyllisiin tarkoituksiin sekä pankin yhteistyökumppanuuksien kautta annetusta tuesta pankin toimialueen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden edistämiseksi.
Pohjois-Savon Osuuspankki on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Pankilla on 6 konttoria sekä kattavat verkko- ja puhelinpalvelut. Pohjois-Savon Osuuspankilla on 84 197 omistaja-asiakasta ja pankissa työskentelee 206 asiantuntijaa (31.12.2024 tilanne). www.op.fi/pohjois-savo
SOS-Lapsikylän tavoitteena on lisätä lasten ja perheiden hyvinvointia Suomessa ja maailmalla. Olemme lastensuojelun ja lapsiperheiden varhaisen tuen asiantuntija ja palveluntuottaja. Toimimme myös kehittämiskumppanina kunnille ja maakunnille lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. SOS-Lapsikylä on toiminut Suomessa vuodesta 1962 ja se on kansainvälisen SOS Children’s Villages -järjestön jäsen. Järjestöllä on toimintaa yli 130 maassa. Suomen toimintaan voi tutustua osoitteessa www.sos-lapsikyla.fi