Sijoitusgrilli-podcast perehtyy sijoittamisen saloihin ja polttaa sijoittamisen tabut tuhkaksi. Kolmannessa jaksossa pureudutaan sijoittamisen aikahorisonttiin ja keskustellaan, millaisia liikkeitä sijoitusmarkkinoiden eri suhdanteissa kannattaa tehdä. Asiantuntijavieraiksi saapuvat OP Keski-Suomen sijoituspäällikkö Roope Hiltunen ja OP Private -asiakkuuksien Keski-Suomen varainhoitaja Noora Tuomi-Nikula.
Miten eroaa isojen ja pienien summien sijoittaminen?
Sijoittajan työkalut ovat samat
OP Private -asiakkuuksien parissa työskentelevä Noora Tuomi-Nikula suunnittelee asiakkaidensa varainhoitoa ja sijoitusratkaisuja yksilöllisesti. Private-asiakkaiden sijoitussummat ovat suuria – tyypillisesti varallisuutta on kertynyt yli 100 000 euroa.
– Isojen ja pienempien summien sijoittamisessa pätevät samat lainalaisuudet: pelataan samoilla työkaluilla, oli sijoitussumma mikä tahansa, kertoo Tuomi-Nikula.
– Siinä mielessä sijoittaminen on tasavertaista kaikille, Roope Hiltunen jatkaa.
Sijoittajan työkaluja ovat esimerkiksi rahastot, osakkeet, ETF-rahastot ja joukkovelkakirjat. Myös reaaliomaisuus, kuten asunnot ja kiinteistöt ovat sijoituksia. Oikeiden työkalujen valintaa ohjaavat tavoitteet sekä riskinsietokyky.
Mikä on paras aika sijoittaa?
Nousut ja laskut kuuluvat markkinoiden toimintaan
Osakekurssit ja -indeksit vaihtelevat jatkuvasti – mistä siis voi tietää, kannattaako juuri tänään sijoittaa vai odottaa parempaa suhdannetta?
– Pitkäjänteiselle sijoittajalle paras aika aloittaa oli eilen, mutta toiseksi paras aika on nyt, sanoo Hiltunen.
Osakemarkkinan kehitystä on vaikea ennustaa ja siksi yksittäistä tarkasteluhetkeä hedelmällisempää onkin keskittyä tarkastelemaan kehitystä pitkällä aikavälillä.
– Hajauttamalla sijoitukset ajallisesti, ostat joskus kurssin ollessa notkossa ja joskus sen ollessa korkeammalla: tästä muodostuu keskiarvo, jota seuraamalla huomaamme, että pitkällä aikavälillä heilunta tasaantuu, selventää Tuomi-Nikula.
Entä mikä on huonoin aika nostaa sijoitetut varat takaisin tilille?
– Pitkään sijoitusaikaan mahtuu aina nousuja ja laskuja, eikä heiluntaan yleensä kannata kovin herkästi reagoida. Oikeastaan kannattaa reagoida ostamalla lisää, silloin kun markkinoilla menee heikommin, asiantuntijat kertovat.
Millä aikavälillä sijoitusten tuottoja kannattaa tarkastella?
Sijoitushorisontti määrittää tarkasteluvälin
Sijoitushorisonttia pohtiessa on tärkeää arvioida, kuinka pian sijoitettuja varoja tarvitaan käyttöön. Tämä ohjaa myös sijoituskohteen valintaa.
– Osakemarkkinoille sijoitettaessa sijoitusaika olisi hyvä olla vähintään 7–10 vuotta ja siitä ylöspäin. Jos sijoitusaika on tätä lyhyempi, kannattaa pohtia sijoituskohteita, joissa myös riskit ja arvonvaihtelu on vähäisempää, sanoo Hiltunen.
Tuomi-Nikula korostaa, että lyhyelläkin horisontilla sijoittamalla esimerkiksi korkorahastoon, saa usein parempaa tuottoa kuin tilitalletuksilla. Sijoituksille kannattaa myös asettaa erilaisia tavoitteita.
– Voi tehdä jaon: lyhyen aikavälin sijoituksia on lupa tarpeen tullen nostaa käyttöön, kun taas pitkän tähtäimen sijoituksia tarkastellaan vasta 20 vuoden päästä, Tuomi-Nikula kertoo.
Historiaa tarkastellessa osakemarkkinoiden kehitys on ollut noususuuntaista. Kuinka pitkään nousu voi vielä jatkua?
– Yritykset haluavat tulevaisuudessakin tehdä tulosta ja ottaa kehitysaskelia, siksi sijoittaminen on ollut kannattavaa ja on sitä myös jatkossa, asiantuntijat summaavat.
Inflaatio nakertaa tilillä olevat varat?
Korkoa korolle -ilmiö luo puskuria
Inflaatiolla tarkoitetaan rahan arvon heikkenemistä ja hintojen nousua. Esimerkiksi farkut, jotka maksavat tänään 100 euroa, saattavat maksaa vuoden päästä 105 euroa. Tilille säästetyt varat eivät juurikaan kasva korkoa, eli voisi sanoa, että säästöt eivät ole tilillä suojassa inflaatiolta.
– Neutraalitilanteessa inflaatio on noin 2-3 prosenttia vuodessa. Jos tilillä on esimerkiksi 10 000 euroa niin arvo heikkenee vuodessa 200–300 euroa, Tuomi-Nikula selventää.
Inflaatio vaikuttaa myös sijoitettujen varojen tuottoihin. Sijoitetut varat kasvavat kuitenkin korkoa, jolloin inflaation vaikutus ostovoimaan on pienempi. Lisäksi sijoitetun pääoman tuotolle syntyy tuottoa – tätä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi.
OP:n sivuilta löydät laskurin, joka auttaa hahmottamaan pitkäjänteisen sijoittamisen tuottoja ja korkoa korolle -ilmiötä.
Aloittavan sijoittajan check list:
- Aloita sijoittaminen ja säästäminen mieluummin nyt kuin myöhemmin.
- Määritä sijoitushorisonttisi – pohdi, millä aikavälillä tarvitset varoja käyttöön.
- Valitse oikeat työkalut tavoitteiden, sijoitushorisontin ja riskinsietokykysi perustella.
- Vältä paniikkiliikkeitä – markkinoilla tapahtuu heiluntaa, joka tasoittuu pitkällä aikavälillä.