Pieni tyttö hyppelee ruutuhyppelyä.

OP Keski-Pohjanmaa lahjoitti 30 000 euroa toimialueensa yhdistyksille hyviä tekoja varten

OP Keski-Pohjanmaan toteuttama Hyvä teko -lahjoitushaku herätti tänäkin vuonna laajaa mielenkiintoa pankin toimialueen yhdistyksissä. Lahjoitusten saajiksi valikoitui kuusitoista paikallista yhdistystä.

Hyvä teko -lahjoitushaku oli avoinna 15.9.-15.10.2024 OP Keski-Pohjanmaan verkkosivulla ja herätti laajaa mielenkiintoa pankin toimialueen yhdistyksissä. Neljän hakuviikon aikana 48 paikallista, yleishyödyllistä yhdistystä lähetti hakemuksen ja suunnitelmansa hyviksi teoiksi. Ideoissa näkyi suuri halu auttaa mm. taloudellisissa haasteissa eläviä perheitä, lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä luoda tilaisuuksia erilaisten elämysten kokemiseen. 

Lahjoitusvalinnoissa painotettiin vaikuttavuuden lisäksi uudentyyppisen toiminnan luomista yhdistysten jäsenten tai ympäröivien ihmisten arkeen. Tehdyissä päätöksissä huomioitiin myös OP Keski-Pohjanmaan omistaja-asiakkaiden antamat vastaukset Kaikkien aikojen tekoja -kyselyyn, jossa ykkössijalle nousi lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukeminen. Hyvä teko -lahjoitusten saajiksi valikoitui lopulta kuusitoista yhdistystä, jotka saavat yhteensä 30 000 euron potin edesauttamaan hyvien tekojen konkretisoitumista.  

– Vaikuttuneina kävimme läpi yhdistyksiltä saamiamme hakemuksia mahdollisiksi hyviksi teoiksi. Kiitän kaikkia hakemuksen lähettäneitä hienoista, yhteisöllisistä ideoista. Yhdessä ja yhteistyössä saamme paljon hyviä tekoja tehdyksi, summaa OP Keski-Pohjanmaan toimitusjohtaja Jyrki Rantala.

OP Keski-Pohjanmaa Hyvä teko -lahjoituksen saavat yhdistykset sekä hyvät teot, jotka toteutuvat ensi vuoden aikana:

Toimii aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden (AVH) ja heidän läheistensä yhdyssiteenä ja tukijana, edistää jäsenistönsä kuntouttamista ja vertaistukea.

Toimii jäsenistönsä oikeuksien valvojana ja tekee tunnetuksi edustamansa ryhmän erityispiirteitä.

Jäsenmäärämme on tällä hetkellä 184.

Vertaistuen ja virkistyksen järjestämiseksi AVH:n kokeneille ja heidän omaisilleen.

Ylivieskan kehitysvammaisten tuki ry teki nimenmuutoksen ja  toimialuemuutoksen 3 vuotta sitten ja jäseniä oli silloin 36. Nyt noin 70, kun toimitaan useamman kunnan alueella. Tarkoituksena olisi saada lisää jäseniä ja suunnittelemamme tapahtuman kautta niitä voisikin saada lisää. Tässä yhdistyksessä jäseniä ovat lähinnä kehitysvammaisten omaiset ja itse kehitysvammaiset nuoret ja aikuiset kuuluvat Me Itse-yhdistykseen, jolla on ryhmät Oulaisissa ja Ylivieskassa. Kehitysvammaiset lapset eivät itse kuulu tähän yhdistykseen, mutta heille järjestetään tapahtumia. Perinteisiä toimintamuotoja ovat toukokuun letunpaistoilta, Ystävyyden kerho joka toinen viikko seurakunnan kanssa yhteistyössä, kehitysvammaisten joulujuhla sekä kesäretki vuosittain.

Haluaisimme järjestää "ME KAIKKI olemme tärkeitä"-tapahtuman. Tähän liittyisi itse suvaitsevaisuuden päivä (mahdollisesti ystävänpäivänä 14.2. tai kansainvälisenä downin syndrooma-päivänä 21.3.2025) ja kevätretki. Tämä tapahtuma olisi lapsille, nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille sekä heidän ystävilleen/sukulaisilleen.  Tapahtuma olisi tärkeä, sillä mukavan toiminnan lisäksi sen kautta lisätään myös laajemmin suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Tapahtumaan järjestettäisiin monenlaista ohjelmaa, jotta se miellyttää jokaista osana mukavaa yhdessäoloa.

Juniori Hermes ry on juniorijääkiekkoseura, järjestämme sekä kilpa- että harrastetoimintaa.

Juniori Hermes ry:n alaisuuteen on perustettu tukirahasto, jonka tarkoituksena on auttaa ja mahdollistaa harrastustoiminnan jatkuminen tilanteissa, joissa pelaajalla ei ole mahdollisuuksia selvitä toimintamaksuista omin voimin. Haemme siis lahjoitusta vähävaraisten perheiden lasten harrastamisen tukemiseen.

Kalajokilaakson mielenterveysyhdistys pitää yllä matalankynnyksen kohtaamispaikkaa Mielikkitaloa Ylivieskassa. Yhdistys on perustettu 1993 vuonna Mielikkitalo on avannut ovensa 1998 vuonna. Talon tärkeimpiä tehtäviä mm. on tarjota vertaistukea matalalla kynnyksellä ja ennaltaehkäistä raskaampia hoitomuotoja. Keskustelumahdollisuuden tarjoaminen ohjaajien kanssa. Talo on avoinna vuoden jokaisena päivänä ja tarjolla on myös lounas vuoden jokaisena päivänä. 


Yhdistyksellä on jäseniä 215.


Toiveissa olisi järjestää ystävänpäivätanssit Ylivieskan Savelassa tai Oulaisten Sointulassa meidän kohderyhmälle. Tapahtuma olisi päihteetön ja ilmainen osallistujille. Tällaisen elämyksen tarjoaminen olisi todella mahtava ja yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista. Tämä olisi hieno tapa edistää yhteisöllisyyttä ja tarjota iloa ja tukea hyvinvointia. Tanssi on rentouttavaa ja hauskaa toimintaa joka tuo ihmiset yhteen. Edistää fyysistä aktiivisuutta ja parantaa mielialaa. Haluaisimme tehdä yhdessä mukavan tapahtuman ja teidän avustuksella tarjota hyvän teon meidän kohderyhmän henkilöille.

Kokkolan ensi- ja turvakotiyhdistys viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlavuottaan. Olemme lastensuojelujärjestö ja jäsenjärjestö Ensi- ja turvakotien liitossa. Yhdistyksen tarkoituksena on turvata lapsen oikeus suotuisiin kasvuolosuhteisiin ja turvalliseen kehitykseen. Tuemme vanhemmuutta ja perheitä, ehkäisemme perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa sekä kehitämme perhetyötä yhteistyössä viranomaisten ja vapaaehtoisten kanssa. Toimintaamme ohjaavat vahvasti arvomme: rohkeus, osallisuus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus ja inhimillisyys. Yhdistyksessämme toimii viisi eri yksikköä. Yhdistyksessä on 133 henkilöjäsentä, 11 kannatusjäsentä.

Haemme rahoitusta kolmelle tärkeälle tapahtumalle: Valoa ei väkivaltaa, Vauvanpäivä ja Hyrrähulinat.

Tapahtumat ovat yhdistykselle tärkeitä, koska ne tarjoavat maksuttomia ja yhteisöllisiä kokemuksia kaikille perheille. Strategiamme keskiössä on erityisesti lapsiperheköyhyyden poistaminen, ja näiden tapahtumien avulla haluamme tuoda iloa ja tukea kaikille perheille, riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Kokkolan Kiri ry on Kokkolassa toimiva pesäpalloseura. Seuramme on pieni ja pyörii talkoohengessä vapaaehtoisvoimin sekä joukkueiden toimihenkilöiden avulla. Kirin arvoihin kuuluu, että harrastaminen on edullista ja tästä on pystytty pitämään kiinni ja halutaan jatkossakin pystyä. Tulevalle kaudelle Kirillä on suunnitteilla kaksi e-juniori joukkuetta niin tyttöjen kuin poikienkin sarjaan. Harrastajia kuluneella kaudella Kirissä on ollut arviolta 40-50 harrastajaa mukaan lukien aikuisten ja lasten joukkueet.

Lahjoituksen avulla haluaisimme pystyä ylläpitämään 5-8 vuotiaiden lasten pesiskerho toimintaa. Lahjoituksen avulla pystyisimme maksamaan palkkiota vetäjälle, joka vastaisi lasten matalan kynnyksen pesiskerho-toiminnan vetämisestä viikoittain kesän 2025 aikana. Pesiskerho mahdollistaa lasten n. 5-8 vuotiaiden osallistumisen viikoittain liikunnalliseen toimintaan sekä tutustumisen pesäpalloon lajina. Lahjoituksella katettaisi myös tekonurmen vuokrakustannukset, jolloin harrastaminen olisi hyvin edullista.

Kokkolan Pelastakaa Lapset ry on perustettu vuonna 1954 ja viettää täten tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan Kokkolassa. Pelastakaa Lapset on maailman johtava sitoutumaton, voittoa tavoittelematon lapsijärjestö, jonka toimintaa ohjaa YK:n lasten oikeuksien julistus. Kokkolan ”PeLa” on yksi Suomen paikallisyhdistyksistä ja toimii täysin vapaaehtoisvoimin. Toimintamme ytimessä on Keski-Pohjanmaan vähävaraisten lasten ja nuorten tuleminen, mm. harrastus- ja opiskelumaksujen kanssa Eväitä Elämälle ohjelmaa koordinoimalla.

Jäseniä paikallisyhdistyksellämme on 48 ja vapaaehtoisaktiiveja n. 8 hlö.

Haemme lahjoitusta voidaksemme järjestää Kokkolan lapsille ja nuorille elokuvaelämyksen. Tapahtuma olisi 70-vuotisjuhlavuotemme päätapahtuma. Tavoitteenamme olisi tarjota ilmainen elokuvaelämys 70 lapselle, 70 koululaiselle ja 70 nuorelle elokuvateatteri BioRexissä leffaherkkuineen.

Tyttöjen ja poikien jalkapallon harrastus- ja kilpailutoiminta. Tavoitteemme on antaa jokaiselle pelaajalle mahdollisuus saavuttaa oma pelaajahuippunsa.

Meillä on noin 650 kilpailemiseen oikeuttavaa pelipassia + 110 harrastepassia.

Eskarifutiksen järjestämiseen. Järjestimme toukokuussa 2024 eskarifutiksen ja suunnitelmana on järjestää samanlainen tapahtuma myös toukokuussa 2025.

Eskarifutistapahtumassa Kokkolan esikoululaiset (noin 500 lasta) tulevat yhden päivän ajaksi kipparihalliin, jossa pidetään koko päivän mittainen jalkapalloseikkailu KPV:n pelaajien ohjaamalla toiminnalla. Lopuksi KPV tarjoaa jokaiselle lapselle makkaran ja pillimehun.

Nibacos on kilpaurheiluun tähtäävä salibandyn erikoisseura ja meillä on harrastajia yli 600 lasta, nuorta ja aikuista. Meidän arvot ovat mm. tasa-arvo ja yhtenäisyys.

Haemme lahjoitusta vähävaraisille lapsille ja nuorille. Eli seuraltamme hakee vuosittain useampia perheitä avustusta joukkueiden kausimaksuihin ja lasten omiin varusteisiin. Näillä avustuksilla saamme lapset jatkamaan harrastustaan yhä pidemmälle.

Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen Keski-Pohjanmaan osaston on toiminut 50 vuoden ajan oman alueensa syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä hyväksi. Sen tarkoituksena on koota alueen syöpäpotilaat yhteiseen toimintaan. Osaston tehtäviin kuuluu valistus- ja terveyskasvatustyö sekä fyysinen ja henkinen kuntoutus syöpäpotilaille ja omaisille. Osasto toimii myös potilaiden sosiaaliturvan parantamiseksi yhdessä pääyhdistyksen kanssa.

Järjestämme syöpäpotilaille kuntoutusvoimistelua Kokkolassa ja Kälviällä ja vesijumppaa Kokkolan VesiVeijarissa. Järjestämme myös vuosittain kesäteatteriretken ja virkistysmatkan varojen salliessa. Joka vuosi järjestetään joulujuhla ja jouluhartaus. Meillä on myös kerhoiltoja joka kuukauden toinen tiistai, aiheet ajankohtaan ja tarpeisiin liittyen. Koko Keski-Pohjanmaan alueella on jäseniä n. 1200.

Haemme lahjoitusta vuoden 2025 Kokkolan ja Kälviän syöpäpotilaiden kuntoutusvoimisteluryhmien toimintaan, johon sisältyvät ohjauspalkkiot ja tilakulut: 15 kertaa keväällä ja 15 kertaa syksyllä sekä VesiVeijarissa järjestettävään ohjattuun vesijumppaan, 15 kertaa.

Kokkolan kuntoutusvoimisteluryhmä toimii Medirexissä ja Kälviän ryhmä Kälviän kuntoutusasemalla.

Pohjois-Pohjanmaan perhehoitajat ry on perhehoitoperheiden yhdistys. Tämän hetken jäsenmäärä on 473. Yhdistyksen toiminnan kulmakivenä on erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen. Yhdistyksen toiminnan järjestämisen edellytyksenä on jäsenmaksu tulojen lisäksi erilaiset lahjoitukset. Yhdistyksen toiminta alueena on koko Pohjois-Pohjanmaa. Tärkein viranomaisyhteistyö kumppani on Pohde. Yhdistys järjestää vertaistukeen perustuvia tapahtumia kaikille perhehoitoperhe muodoille. Vertaistuelliset tilaisuudet ovat tärkeä tuki perhehoitoperheessä asuville henkilöille sekä perhehoitajille.

Haemme lahjoitusta vertaistuellisen tapahtuman järjestämiseen lähialueen uimahallissa tai kylpylässä, jonka jälkeen yhteinen ruokailu. Tapahtuma toteutuisi Keski-Pohjanmaan alueella Ylivieskassa tai Kalajoella. Tapahtumat ovat paljon keskittyneet Ouluun, jossa valtaosa yhdistyksen perheistä asuu, mutta on tärkeää tuoda tapahtumia myös lähemmäksi asiakasperheitä Pohteen eteläalueella. Tämän kaltainen tapahtuma palvelisi kaikkia perhehoidossa olevia eli lapsia, nuoria, ikäihmisiä, vammaisia sekä tukilapsia.

Taito Keski-Pohjanmaa ry on vuonna 1969 perustettu valtakunnalliseen Taitojärjestöön kuuluva yhdistys, jonka tehtävänä on keskipohjalaisen käsityön edistäminen kulttuurina ja elinkeinona. Yhdistyksen toiminnan pohjana on suomalainen käsityö- ja kulttuuriperinne ja työssä korostuu aikaa kestävä muotoiluosaaminen. Toiminnan tavoitteena on käsityön arvostuksen nostaminen, käsityötaidon ylläpitäminen ja lisääminen, uuden korkeatasoisen ja omaleimaisen käsityön kehittäminen sekä käsityöyrittäjyyden vahvistaminen.

Taito Keski-Pohjanmaa ry:n keskeisiä palveluja ovat käsityökurssit ja työpajat, taiteen perusopetuksen käsityökoulu (oppilaita Taito käsityökoulussa on Keski-Pohjanmaan alueella lähes 200) käsityömateriaalien ja -tuotteiden välitys, tapahtumat, kiertävä käsityöneuvonta Muotoilubussilla, näyttelyt ja kulttuurimatkailupalvelut.

Vuoden 2025 erityisenä kohderyhmänä on lapset ja nuoret. Kehitämme heitä varten palvelujamme pitkäjänteisesti ja myös niin, että palvelut kohtaavat perheet. Tapahtumamme Prinsessa ja prinssi -päivä on uusin perhepäivä, jota kehitämme toteutettavaksi myös ensi vuonna.

Haluamme lahjoittaa elämyksellisen päivän lapsiperheille taitokeskuksessamme ensi vuoden syyskuussa yhdeksi kaupan- ja kulttuurin viikonlopun tapahtumana. Päivä on lauantai. Prinsessa ja prinssi -päivään ja kuninkaallisiin työpajoihin jokainen lapsi saa osallistua juuri sellaisena, kun on. Pukeutua tai olla pukeutumatta. Päivässä kohdataan satuhamoja ja valmistetaan satuihin kuuluvia pieniä kädentaidollisia tuotteita.

Ykspihlajan Työväen Näyttämöllä on pitkät perinteet (vuodesta 1907) harrastusmahdollisuuksien ja yhteisöllisten kohtaamispaikkojen tarjoana. Tavoitteena on mahdollistaa näyttämötaiteen harrastaminen ikään, taloudelliseen tilanteeseen tai esim. toimintakykyjen kirjoon katsomatta. Näyttämöllämme kohtaavat harrastajat näyttämötaiteiden ammattilaisten kanssa. Järjestämme lasten ja nuorten kerhotoimintaa taaperoikäisistä aikuisiin (1 taaperoryhmä, 2 lastenryhmää, 1 nuorten ryhmä, improvisaatioteatteriryhmä, sekä aikuisten näytelmäryhmä). Kesäisin järjestämme lasten ja nuorten teatterileirejä (päivätoimintaa) kahden viikon ajan kesäloman alettua.

Näyttämömme ydinarvona on yhdenvertaisuus harrastusmahdollisuuksiin mm. taloudellisen tilanteen näkökulmasta ja yhteisöllisyyden edistäminen. Toiminnassamme on mukana viikoittain n. 80 harrastajaa ja laajemmin järjestämiimme tapahtumiin osallistuu satoja ihmisiä vuosittain.

Haemme apurahaa kahteen käyttötarkoitukseen: 1) erityislasten teatterikerhon aloittamiseen sekä 2) Ämmät-produktion toteuttamiseen. Erityislasten kerhon ideana olisi tarjota turvallista ja edullista harrastustoimintaa erilaiset toimintakykyjen kirjot huomioiden pienessä ryhmässä. Haluamme tarjota myös mahdollisuuden ilmaiseen harrastamiseen sitä kaipaaville.
- Hyvä teko –lahjoitus erityislasten teatterikerhon aloittamiseen.

Ylivieskan 4h on sitoutumaton matalan kynnyksen lapsi- ja nuorisojärjestö. Olemme olleet järjestämässä toimintaa lapsille ja nuorille jo 60 vuotta, tämä vuosi on juhlavuosi. Meillä on alakouluikäisille kerho- ja kurssitoimintaa, yläkouluikäisistä ylöspäin erilaisia koulutuksia, mahdollisuuksia työllistyä, (kerhonohjaus, Helppi-työpalvelu, vohvelikahvila ja Hamarin kioski kesäisin). Järjestämme yritystoiminnan koulutuksia ja tuemme 4h-yrittäjiä yrittäjyyden aikana. Järjestämme lisäksi mm. kerhonohjauskoulutusta, Ajokortti työelämään -koulutusta ja hygieniapassikoulutusta. Jäseniä tällä hetkellä lapsia ja nuoria 414 ja aikuisia 89.

Kerhotoimintamme mahdollistaa lapsen matalan kynnyksen harrastamista ja samalla mahdollistamme nuorille oppimisympäristön. Näillä keinoilla olemme mukana koko Ylivieskan kaupunkilaisia varten, nuoret saavat työkemusta, ikäihmiset esimerkiksi palveluja ja lapset harrastuksia. Toteutamme toimintaa niin, että lapsista kasvaisi yritteliäitä aikuisia. Kerhotoimintaan tarvitaan paljon erilaisia tarvikkeita ja välineistöä, tilavuokriin menee myös rahaa. Meillä on paljon erilaisia kerhoja ja kerhoissa on aina kaksi ohjaajaa turvallisuuden vuoksi. Kustannuksia tulee myös kerhonohjaaja palkkioista.

Seurassamme on 8 juoniorijoukkuetta, sekä lisäksi 1 tyttökiekkojoukkue yhdessä lähialueen tyttöpelaajien kanssa. Ja tietysti miesten edustusjoukkue.
Läpi talven pyöritämme Leijona Kiekkokoulua, jonka kautta lajin pariin pyritään innostamaan aina uusia lapsia. Lisäksi tytöille on noin kerran kuussa omat jäät, johon ovat aina tervetulleita myös uudet tyttöharrastajat.
Seurassa on tällä hetkellä virallisesti n. 120 jäsentä mutta kaikkiaan seuran toiminnassa on mukana lähemmäs 200 ihmistä, kun huomioidaan aktiiviset vanhemmat, jotka ovat mukana niin jäällä valmentamassa ja ohjaamassa, sekä he, jotka hoitavat joukkueiden asioita taustalla (joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat, huoltajat jne.).

Haemme avustusta kiekkokoulun järjestämiseen. Perimme tällä hetkellä kiekkokoulusta nimellisen 10€ osallistumismaksun/syksy ja kevät. Kiekkokoulun kesto on 10+10krt.
Tämä on ehdottomasti suurin summa, jonka voimme kiekkokoulusta periä, jotta osallistumaan pääsevät kaikki halukkaat. Kulut ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat, kuin näistä saatavat tulo.

Ylivieskan Kuulan pesäpallojaosto järjestää pesäpallotoimintaa junioreille nuorten sarjoissa ja aikuisille valtakunnallisissa sarjoissa. Lisäksi seurassamme voi harrastaa pesäpalloa myös harrastusmielessä. Lisenssin omaavia jäseniä pesäpallojaostossa on noin 180kpl. Sen lisäksi on paljon vapaaehtoisia talkoolaisia eri ottelutapahtumissa.

Järjestämme jälleen VASTUULLINEN TOIMIJA-hyväntekeväisyyskampanjan. Siinä yritykset voivat ostaa haluamansa määrän hyväntekeväisyyteen lahjoitettavia kausikortteja. Kausikortit sisältävät aina miesten pelien sisäänpääsyn lisäksi myös ilmaisen ruuan ja alkoholittoman ruokajuoman. Lahjoitamme kortit hyväntekeväisyysjärjestöjen välityksellä alueen heikompiosaisille ihmisille. Kuluvana vuonna mukana olivat Pelastakaa Lapset, MLL sekä Mielikit ry. Kampanjassa mukana olevat yritykset saavat hyvän mielen lisäksi näkyvyyttä miesten ykköspesiksen ottelutapahtumissamme, joukkueen asusteissa, sekä Ruutu-lähetyksissä. Viime vuoden kokemuksien mukaan saimme ottelutapahtumiin sellaisia ihmisiä mukaan, jotka eivät muuten olisi sellaiseen päässeet. Lisäksi otteluihin tuli turvapaikanhakijoita, joiden on hyvä tutustua Suomalaiseen kulttuuriin ja ehkä myös sitä kautta päästä myös sisään meidän yhteiskuntaan, haluamme jatkaa tätä aloittamaamme tukemista.