Hämäläisissä perheissä puhutaan sijoittamisesta – pojille sijoitetaan enemmän kuin tytöille

Yhä useampi sijoittaa lapselleen, mutta pojille ja tytöille sijoitetaan eri tavoin, selviää OP:n asiakasdatasta. Somevaikuttajilla on iso rooli nuorten taloustiedon jakajina. Sosiaalisen median sijoitustietoon kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.

OP Hämeen osakedata osoittaa, pojille sijoitetaan osakkeisiin enemmän kuin tytöille. OP Hämeen 0–17-vuotiaiden asiakkaiden osakevarallisuudesta euroilla mitattuna 53 prosenttia on pojilla ja 47 prosenttia tytöillä. Hämeessä suosituimpia sijoituskohteita osakkeissa 0–17-vuotiaiden ikäluokassa olivat Nordea ja Fortum.

OP Hämeen myyntijohtaja Sanna Rautala selittää poikien ja tyttöjen välisen eron olevan yhä kaikuja historiasta, jolloin osakesijoittaminen oli miesten alaa.

Olen ilahtunut, että lapselle sijoittaminen on tullut tutuksi entistä useammalle. On kuitenkin hieman huolestuttavaa, että sijoittamisessa on yhä sukupuolittuneita eroja. Ei tarvitse mennä kuin vuosikymmen taaksepäin, kun naisia oli osakesijoittajina huomattavasti miehiä vähemmän. Onneksi näemme kuitenkin asiassa melko ripeää muutosta, sanoo Sanna Rautala. 

Samoin on hyvä muistaa, että valtaosa sijoittaa lapsille rahastojen kautta. Rahastojen puolella sukupuolijakauma on tasaisempi ikäryhmästä riippumatta, lisää Rautala.  

Sijoittamisesta puhutaan perheissä enemmän poikien kuin tyttöjen kanssa 

OP Ryhmä, Helsingin yliopisto ja Jyväskylän yliopisto toteuttivat laajan tutkimuksen, jossa kartoitettiin 15–19-vuotiaiden nuorten talousosaamista. Tutkijoiden mukaan on huomionarvoista, että kodeissa talousasioista ei tyypillisesti puhuta päivittäin tai edes viikoittain, vaan pikemminkin kuukausittain. Sijoittamiseen ja vaurastumiseen liittyvistä asioista puhutaan perheissä enemmän poikien kuin tyttöjen kanssa.  Lisäksi tutkimuksen mukaan nuoret saavat taloutta koskevaa tietoa eniten perheeltään ja koulusta.

On kuitenkin merkillepantavaa, että seuraavaksi yleisin talousoppimisen kanava on tutkimuksen mukaan sosiaalisen median vaikuttajat. Yli neljännes kyselyyn vastanneesta nuoresta ilmoitti saavansa somevaikuttajilta paljon tai melko paljon rahankäyttöön liittyvää ohjeistusta, sanoo Rautala. 

Rautalan mukaan on toisaalta hyvä, että talouskasvatusta saadaan eri kanavista eikä kaiken taloustaidon oppiminen jää kodin varaan, mutta somevaikuttajien talousvinkkeihin kannattaa suhtautua varauksella.

Kannattaa kiinnittää huomiota sijoitusvinkkejä tarjoavan vaikuttajan uskottavuuteen esimerkiksi muita julkaisuja ja seuraajamäärää tarkastelemalla. Lisäksi kannattaa tutustua pankkien tarjoamiin sijoittamisen perustietopaketteihin sekä sijoituskouluihin. Pankkeja velvoittaa sääntely, joten voit luottaa tietoon, jota pankit julkaisevat, muistuttaa Rautala.

OP:n 0–17-vuotiaiden asiakkaiden netto-ostetuimmat rahastot 2022–2024:

  1. OP-Maailma Indeksi  
  2. OP-Amerikka Indeksi  
  3. OP-Maltillinen 
  4. OP-Rohkea 
  5. OP-Pohjoismaat Indeksi  
  6. OP-Eurooppa Indeksi  
  7. OP-Ilmasto  
  8. OP-Maailma 
  9. OP-Kestävä Maailma 
  10. OP-Suomi 

 

Nuorten talousosaamisbarometri julkaistiin lokakuussa. Tutkimukseen osallistui yhteensä 72 koulua ympäri Suomea. Tutkimuskyselyyn saatiin yhteensä 2143 osallistujaa, joista 1886 vastasi kyselyyn.