OP:s enkät: Största delen av sommarjobbsinkomsterna går till besparingar – nyländska unga reser och placerar sina inkomster oftare än övriga finländare

Enligt OP Gruppens enkät har över 70 procent av de sommarjobbande 16–25 åriga unga för avsikt att spara merparten av sommarjobbsinkomsterna på ett konto. I Nyland bosatta unga är ivrigare på att använda sommarinkomster för resande och sparande än unga som är bosatta på andra håll i Finland.

Enligt enkäten tror ungefär 70 procent av de 16–25-åriga unga att de kommer att jobba under innevarande sommar. 72 procent av de unga kommer att spara merparten av pengarna de fått från sommarjobb på ett konto, en dryg fjärdedel tänker resa och en lite knapp fjärdedel tänker placera inkomster i fonder.

De därefter populäraste användningsändamålen för sommarjobbslöner är större anskaffningar, festande, aktiesparande och hobbyer. 

- Det fanns intressanta skillnader mellan unga mäns och kvinnors svar: Kvinnorna kommer att använda mer pengar än männen på resande, medan en större del av männen hade för avsikt att spara i fonder och aktier, säger Eevi Määttä, affärsrörelsedirektör hos OP Nyland för förvaltning av förmögenhet. 


I Nyland bosatta unga ivrigare fond- och aktiesparare än på annat håll i Finland bosatta

I Nyland bosatta ungas svar på sommarintäkternas användningsändamål avviker från resten av landet vad gäller såväl resande som fondsparande och aktiesparande.  

Av i Nyland bosatta unga tänker 31 procent och rentav 38 procent av unga kvinnor använda merparten av sommarjobbslönen på resande, medan motsvarande siffror på nationell nivå är 26 procent och 29 procent. 

Av nyländska unga tänker 25 procent spara i fonder och 18 procent i aktier. I hela Finlands svar är motsvarande siffror för fondernas del 23 procent och för aktiernas 15 procent. Särskilt i nyländska mäns svar accentueras fond- och aktiesparande: av nyländska män tänker 35 spara i aktier och 28 procent i aktier. 

- Det är fint att upptäcka att nyländska unga är starkt intresserade av sparande och placering. Det här vittnar om goda färdigheter i ledning av den egna ekonomin och intresse för planmässig kontroll av den egna ekonomin. Intresse för resande är också naturligt inom Nyland, då förbindelserna utomlands finns nära inom räckhåll, bedömer Eevi Määttä. 


Ungdomarnas sommarlovsbudget ungefär 500 euro

I enkäten utreddes även ungdomarnas sommarlovsbudget, alltså allt från vardagen avvikande och till semestern hörande aktiviteter, såsom festivaler, tillställningar och kafébesök. En ungdoms sommarlovsbudget är i genomsnitt 500 euro. 

I Nyland och huvudstadsregionen är sommarlovsbudgeten större än i resten av landet. I Nyland är budgeten i genomsnitt 595 euro och i huvudstadsregionen (Helsingfors, Vanda, Esbo) 610 euro. I Nyland är skillnaderna män och kvinnor emellan i sommarlovsbudgeten större än i övriga landet: nyländska kvinnors sommarlovsbudget är i genomsnitt 502 euro och männens 682 euro. 

- Storleken av nylänningarnas sommarlovsbudget kan delvis peka på större sommarlovsintäkter än i övriga Finland. Det är ändå överraskande att skillnaden mellan könens budgetar är så här stor. Jag hoppas att det här inte beror på skillnader i sommarjobbsintäkter, utan mer på skillnader i hur män och kvinnor spenderar pengar, funderar Määttä. 

OP Gruppens enkät som genomfördes i april 2024 besvarades i en internetpanel av totalt 3 533 finländare över 16 år, varav 2 190 var nylänningar. Resultaten har viktats så att de representerar befolkningen. Antalet personer som svarade varierar från fråga till fråga. Enkäten genomfördes av Taloustutkimus Oy på uppdrag av OP Gruppen. Felmarginalen för svaren är högst +/- 1,65 procentenheter för det totala antalet respondenter.