Bekämpning av ekobrott

OP Gruppen har som Finlands största aktör i finansbranschen en viktig samhällelig roll i bekämpningen av ekobrott. OP Gruppen tar det här ansvaret på allvar.

Ekobrottslighet har betydande negativa effekter på samhället. OP Gruppen och övriga aktörer i finansbranschen har en viktig ställning när det gäller att bekämpa ekobrottslighet.

OP Gruppen har förbundit sig till att skydda kunderna och samhället mot ekobrottslighet. Vårt uppdrag är att se till att våra produkter eller tjänster inte utnyttjas för kriminell verksamhet. Vårt arbete med bekämpning av ekobrottslighet styrs av strikta riskhanteringsprinciper och riskhanteringspraxis. 

Vi satsar på bekämpning av ekobrott

Vi förhåller oss mycket allvarligt till bekämpning av ekobrott. Vi har redan i flera år utvecklat våra processer, verksamhetssätt, interna kontroll och våra system för bekämpning av ekobrottslighet.

Inom OP Gruppen behandlas varje år miljarder transaktioner, som övervakas med olika system samt med expertkrafter. Vi investerar ständigt i både bekämpning av ekobrott både via personalen och via systemutveckling.

I OP Gruppens centralinstitut jobbar med bekämpning av ekobrott hundratals experter. Dessutom har personalen i andelsbankerna och OP Gruppens övriga bolag en viktig roll i kundkännedomen, administration av kunduppgifter, följning av kundernas kontotransaktioner och identifiering av misstänkta transaktioner.

Alla arbetstagare i OP Gruppen deltar regelbundet i utbildning som handlar om bland annat upptäckande av misstänkta transaktioner och rapportering. Med utbildningen säkerställs insikter hos OP Gruppens personal angående hindrande av penningtvätt och reglering, anvisningar och förfarandesätt som gäller sanktioner.

Allmänna principer för bekämpning av ekobrott

OP Gruppen följer i sin verksamhet Principerna för god affärssed  (Code of Business Ethics) som utgör en etisk grund enligt vilken alla som arbetar i OP Gruppen och alla som verkar inom gruppens förvaltning ska handla. OP Gruppen har enhetliga principer för riskhantering och förfarandesätt som förpliktigar alla arbetstagare. Vi har förbundit oss att följa lokal lagstiftning och bestämmelser i all vår verksamhet.
 
Våra principer, anvisningar och kontrollåtgärder är under ständig intern kontroll. Vi vidtar omedelbart förbättringsåtgärder, om vi upptäcker ens små brister i vår verksamhet.
 

Vårt arbete för bekämpning av ekobrottslighet styrs av våra allmänna principer:

  • Vi främjar med vår verksamhet våra ägarkunders och vår omvärlds hållbara ekonomiska framgång, trygghet och välfärd.
  • Vårt dagliga arbete styrs av våra starka värden: människonärhet, hållbarhet och framgång tillsammans.
Var och en hos OP Gruppen ska dra sitt strå till stacken i att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism samt iaktta sanktioner.

 

Våra tre försvarslinjer

 

Inom OP Gruppen har hanteringen av penningtvätt- och sanktionsriskerna organiserats enligt principen om tre försvarslinjer.

 

Det är viktigt för oss att vi känner våra kunder

 

Bankerna måste ha tillräckliga uppgifter om arten och omfattningen av kundernas verksamhet, om kundens finansiella ställning samt grunderna för användningen av tjänster. Vi frågar våra kunder olika person- och kunduppgifter när kundrelationen inleds och uppdaterar dem regelbundet till exempel när kunden tar i bruk nya tjänster. 

Genom att be om uppgifter och redogörelser kan banken identifiera grunderna för kundens normala transaktioner samt upptäcka och reda ut avvikande agerande. På så sätt uppfyller vi de krav som bestämmelserna om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism ställer och samtidigt ger vi bättre betjäning till våra kunder.

Läs mer: 

Kundkännedom - Varför frågar banken?

Kundkontroll av företagskunder

OP Gruppens praxis för kundidentifiering och bekämpning av ekonomisk brottslighet (på engelska)

 

Termer som gäller bekämpning av ekobrott