Kuvassa kaksi henkilöä istuvat sohvalla ja keskustelevat aiheesta työhyvinvointi.

Förebyggande av arbetsoförmåga börjar med grunderna

En arbetstagarens tillbringar ungefär en tredjedel av dygnet i arbete. Arbetshälsa och arbetarskyddet har en stor inverkan på arbetstagaren och hens närmaste. I värsta fall kan arbetet förorsaka arbetsoförmåga, men i många fall skulle arbetsoförmåga kunna förebyggas.

Arbetsoförmåga innebär en betydande sänkning av arbetsförmågan. Arbetsförmågan kan sänkas tillfälligt eller permanent. En företagares arbetsoförmåga kan försvåra affärsrörelsen och till och med leda till att företagsverksamheten avslutas.  

Du kan minska risken för arbetsoförmåga redan med små gärningar. Se på listan hur du kommer igång. Våra experter hjälper dig i frågor kring förebyggande av risker för arbetsoförmåga. 

1. Ökad sjukfrånvaro vittnar om problem

Arbetsförmågan försvagas ofta gradvis och en ökad sjukfrånvaro kan vittna om att situationen går mot det sämre. Sjukfrånvaro kan minskas genom att förbättra arbetshälsan och ta itu med problem i tid. Ett hållbart företag har en verksamhetsmodell för situationer där en anställd börjar visa tecken på nedsatt arbetsförmåga.

Enligt Pensionsskyddscentralen är det främst störningar i den mentala hälsan, sjukdomar i stöd- och rörelseorganen, sjukdomar i nervsystemet och blodkärlssjukdomar som förorsakar arbetsoförmåga. Störningar i den mentala hälsan har varit den främsta orsaken till arbetsoförmåga under hela 2000-talet.

2. Ingrip i tid vid utbrändhet

Utbrändheten börjar lömskt och obemärkt. Arbetstagaren, för att inte tala om arbetsgivaren, kan ha svårt att identifiera de faktorer som påverkar arbetsförmågan. I Finland lider ungefär en fjärdedel av arbetstagarna av lindrig utbrändhet. Det lönar sig att ingripa redan i lindrig utbrändhet, så situationen inte blir allvarlig. 

Av allvarlig utbrändhet lider 2–3 procent av arbetstagarna. I sådana fall är situationen redan så långt gången att det finns en risk för partiell eller permanent arbetsoförmåga. Fäst uppmärksamhet vid de här sakerna för att lägga märke till tecken på utbrändhet i tid:

  • kraftig och kontinuerlig trötthet
  • arbetet förlorar sin betydelse
  • självkänslan sjunker och känslan av otillräcklighet tilltar

3. Arbetshälsan angår alla

Varje arbetstagare ansvarar för sitt eget välbefinnande, men även arbetsgivaren är skyldig att ta hand om arbetstagarnas arbetsförmåga. Arbetstagaren kan drivas mot arbetsoförmåga om man inte på arbetsplatsen vet hur man ska handla i svåra situationer. Chefen har ett stort ansvar i att arbetstagaren hålls arbetsförmögen. Chefen kan främja arbetstagarens välbefinnande och förebygga arbetsoförmåga till exempel på följande sätt:

  • Tala om ork och arbetsbelastning även då det inte finns några tecken på fara.
  • Om du observerar problem med arbetsförmågan, berätta för arbetstagaren hur hen kan söka hjälp hos till exempel företagshälsovården.
  • Identifiera och åtgärda de belastande faktorerna i arbetet tillsammans med arbetstagarna.
  • Håll kontakt med anställda som arbetar på deltid på grund av arbetsoförmåga.
  • Se till att återgången till arbetet har ordnats på så sätt att den stöder den partiellt arbetsoförmögna arbetstagarens återgång till arbetet.

4. Att förebygga arbetsoförmåga sparar pengar

En arbetsoförmögen arbetstagare för med sig kostnader för arbetsgivare oberoende av storlek och bransch. Ju mindre företag det är frågan om, desto mer påverkar arbetsoförmågan företagets ekonomi och verksamhet. Att minska sjukfrånvaro och riskerna för arbetsoförmåga sparar pengar och garanterar företagsverksamhetens kontinuitet.

Kostnaderna för arbetsoförmåga berör många företag. Varje år beviljas 20 000 finländare bestående invalidpension. Antalet finländare som lider av kortvarigare perioder av arbetsoförmåga är ännu större.

Med en frivillig invaliditetsförsäkring kan du se till att företagets ekonomi inte belastas orimligt hårt av att en arbetstagare blir arbetsoförmögen. Kom ihåg att också komplettera ditt eget skydd. Med invaliditetsförsäkringen tryggar du din egen och din familjs utkomst.

Kaksi naista puhuvat aiheesta työntekijän vakuutukset.
Försäkringar för arbetstagare
Läs om försäkring av arbetstagare och kontrollera vilka försäkringar av arbetstagare som är obligatoriska för ditt företag.
Nainen katsoo ulos työkyvyttömyysvakuutus turvanaan.
Invaliditetsförsäkring
Med invaliditetsförsäkring för företag skyddar du dig mot övergående och bestående arbetsoförmåga.