” ”

Bli vildare – Låt oss göra Finland vildare en kvadratmeter i taget och skapa nya livsmiljöer för pollinatörer!

Naturen. Vår värdefullaste gemensamma tillgång. Naturen tillhör alla men ägs av ingen. Samtidigt är naturen en avgörande förutsättning för en hållbar och välmående ekonomi. Därför är en av våra största gemensamma utmaningar inom de närmaste åren att sätta stopp för utarmningen av den biologiska mångfalden.

I sommar utmanar OP och WWF alla som har gröna fingrar, är bra på att snickra eller sysslar med balkongodling att tillsammans skapa utrymme för naturen på den egna gården, i trädgården, vid sommarstugan eller på balkongen – en kvadratmeter i taget.

Idén bakom kampanjen Bli vildare är enkel: att ge utrymme tillbaka till naturen på olika sätt. Vem som helst kan delta genom att anmäla sina vilda kvadratmeter. På webbplatsen alavilliksi.fi finns många bra tips för att göra din gård eller balkong lite vildare. 

Du kan bidra med små och stora gärningar från att välja pollinatörsvänliga växter till att låta hela gården växa sig vild på ett kontrollerat sätt. Det går alltså bra att delta oavsett om du är nybörjare eller proffs med gröna fingrar. Kolla våra enkla tips nedan och registrera dina vilda kvadratmeter i den gemensamma räknaren på webbplatsen alavilliksi.fi.

Kampanjen Bli vildare genomförs med stöd från OP Gruppen.

Fem snabba tips för en vildare gård:

Låt gräsmattan växa. En kortklippt gräsmatta är som en öken för naturen. Att bara klippa gångar i gräsmattan eller att låta åtminstone en del av gräsmattan vara oklippt är ett enkelt sätt att öka den biologiska mångfalden.

Välj pollinatörsvänliga blommor. Pollinatörer tycker om växter som ger mycket nektar och pollen. En bra tumregel är att välja färgglada blommor som doftar gott, och helst sådana som växer vilt i naturen.

Även "ogräs" är viktiga. Ett annat sätt att göra trädgården vildare är att låta så kallade ogräs växa fritt i stället för att rensa bort dem bland trädgårdsväxterna eller på gräsmattan. Nässlor är en viktig växt som många fjärilsarter äter som larver, till exempel nässelfjärilen.

Sätt ut vatten för pollinatörer och andra djur. Särskilt när det är som hetast behöver pollinatörer och andra små djur platser att dricka och bada. En enkel åtgärd är att sätta ut en tallrik med vatten på en lämplig plats.

Sluta spruta gift. Växtskyddsmedel och konstgödsel är ett stort hot mot mångfalden i trädgården, och därför gör du bäst i att undvika dem. Det är ingen vits att plantera ängsblommor i ett hörn och sedan spruta gift bakom hörnet.
 

Vi har något gemensamt – naturen – och den är värd att skydda

OP Gruppen ägs av kunderna och är Finlands största finansgrupp. Vår grunduppgift är att främja bestående ekonomisk framgång, trygghet och välfärd för våra drygt två miljoner ägarkunder och för vår omvärld. Vi i OP Gruppen har cirka 13 000 anställda. Vi är en del av vardagen för otroligt många finländare och en partner i att bygga upp en hållbar ekonomi och välfärd. Till vårt uppdrag hör därför att uppmuntra företag, organisationer och människor till åtgärder för att stoppa förlusten av biologisk mångfald.

Biologisk mångfald, det vill säga mängden olika arter och organismsamhällen har sjunkit drastiskt till följd av mänsklig verksamhet efter millennieskiftet. De allt större konsekvenserna av klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald har lett till ökade insikter om beroendeförhållandet mellan naturen och ekonomin. Över hälften av hela världens BNP bygger på användning av naturkapital.

Som Finlands största aktör i finansbranschen ser vi det som viktigt att satsa på vårt eget och på våra kunders hållbarhetsarbete, men även på samarbete med den tredje sektorn. Tillsammans med WWF vill vi inspirera hela Finland till gärningar som främjar närnaturen och till att göra Finland vildare genom att skapa utrymme för pollinatörer och andra arter i naturen. Samarbetet bidrar till det långsiktiga arbetet för att stoppa förlusten av biologisk mångfald före 2030. Varje kvadratmeter räknas!

Samarbetet är en del av åtgärderna i OP Gruppens färdplan för biologisk mångfald som gavs ut 2023. Vårt mål är att öka det naturpositiva handavtrycket före år 2030. Att vara naturpositiva innebär att vår verksamhet har fler positiva än negativa konsekvenser för naturen.