OP främjar biologisk mångfald i samarbete med sina kunder och intressenter. OP:s ambition är att vara en föregångare som inspirerar andra aktörer att ta hänsyn till den biologiska mångfalden. Vi betonar exempelvis hänsyn till skogsnaturen, vårdbiotoper och traditionellt jordbruk, våtmarker, sjöar och vattendrag, Östersjön samt bekämpning av invasiva främmande arter och gynnande av pollinerande insekter. Biologisk mångfald betraktas som en helhet tillsammans med klimataspekter, hållbar vattenanvändning och cirkulär ekonomi.
Med vår färdplan för biologisk mångfald som godkändes 2023 sätter vi upp ramar för att främja den biologiska mångfalden. OP Gruppens mål är att utöka gruppens naturpositiva handavtryck fram till 2030. Att vara naturpositiva innebär att OP:s verksamhet har fler positiva än negativa konsekvenser för naturen.
Hänsyn till biologisk mångfald som en del av verksamheten förutsätter en djupgående förståelse av ämnet och omfattande kompetensutveckling. Att öka kompetensen bland såväl personalen som våra kunder, regulatorisk expertis och utveckling av färdigheter och system spelar en viktig roll i att bygga upp OP:s biodiversitetsarbete. Konsekvenser för och beroenden av biologisk mångfald kan komma till uttryck som fysiska risker eller som omställningsrisker. Risker åtföljs alltid av nya möjligheter. Genom att vara en föregångare i att förstå konsekvenserna och reagera på dem kan vi ta vara på dessa möjligheter för OP Gruppens del och för våra kunder.
Att erbjuda hållbar finansiering är en central metod för att främja biologisk mångfald. När det gäller hållbar finansiering har OP som mål att öka finansieringen av naturpositiva projekt och att bistå kundföretag med att minska deras negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden. Placerarna har fått upp ögonen för riskerna förknippade med förlusten av biologisk mångfald och utarmning av naturen har blivit ett viktigt tema vid sidan av klimatförändringarna. Även försäkringsbranschen har möjligheter att främja biodiversiteten och motverka förlusten av biologisk mångfald. Det mest konkreta sättet är att minska utsläppen i samband med ersättning av skador genom att främja cirkulär ekonomi, för klimatförändringarna är en central drivande faktor bakom förlusten av biologisk mångfald. Biodiversitetsrelaterade möjligheter kan även utnyttjas i produkt- och tjänsteutvecklingen, till exempel genom att försäkra nya typer av verksamheter och genom att beakta positiva effekter på naturen i prissättningen av försäkringar och i ersättningsförfaranden.
I januari 2024 gick OP Gruppen som partner med i initiativet Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). PBAF:s mål är att utveckla en gemensam standard för mätning av biologisk mångfald för finansiella institutioner.
OP Ryhmä har inlett ett treårigt samarbete med WWF och OP och WWF arbetar tillsammans för att främja biologiska mångfald i Finland. Målet med samarbetet är bland annat att skydda den närliggande naturen genom att inspirera människor att agera för dess nytta.