OP-Ilmasto -sijoitusrahasto
Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste. Se muokkaa elinympäristöämme ja ravistelee kansainvälisen talouden rakenteita. Samalla se on sijoittajalle merkittävä mahdollisuus. Muutosta hillitsevien teknologioiden ja tuotteiden kysyntä kasvaa, ja parhaat ratkaisut saavuttavat markkinoilla etulyöntiaseman. OP-Ilmasto –rahaston kautta sijoitat globaalisti yhtiöihin, jotka taistelevat ilmaston lämpenemistä tai sen vaikutuksia vastaan.
Rahaston varat kohdennetaan maailmanlaajuisille osakemarkkinoille sekä kehittyviin että kehittyneisiin talouksiin. Sijoituskohteina on muun muassa energiaa säästävää teknologiaa, uusiutuvia energianlähteitä ja vesihuollon sekä kierrättämisen ratkaisuja tuottavia yhtiöitä. OP-Ilmaston osuudenomistajana hyödyt ammattimaisesta varainhoidosta: kokenut salkunhoitotiimi reagoi aktiivisesti markkinoiden muutoksiin ja tekee sijoituspäätökset puolestasi.
OP-Ilmasto tavoittelee houkuttelevaa pitkän aikavälin tuottoa. Siksi rahastoon valitaan vain yhtiöitä, jotka ovat valmiita muuttuvaan maailmaan. Sijoituksista rajataan pois muun muassa kivihiilen, öljyn tai maakaasun tuotantoon keskittyviä yhtiöitä. Lisäksi läpivalaisemme sijoituskohteet säännöllisesti varmistaaksemme, että niitä johdetaan hyvän hallintotavan mukaisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi korruption vastaisen toiminnan kansainvälisten normien noudattamista.
Miksi sijoittaa OP-Ilmasto –rahastoon
- Suuri haaste, suuri mahdollisuus – ilmastonmuutosta hillitseville ratkaisuille on globaalia kysyntää
- Osaavaa varainhoitoa – kokenut salkunhoitotiimi reagoi aktiivisesti markkinoiden muutoksiin
- Kestävää sijoittamista – panosta yhtiöihin, jotka taistelevat ilmastonmuutosta vastaan
MERKINTÄPALKKIO | VUOSITTAINEN HALLINNOINTIPALKKIO | LUNASTUSPALKKIO |
---|---|---|
0,0 % | 1,8 % | 0,0 % |
Rahasto-osuudet kerryttävät OP-bonuksia henkilöasiakkaille, jotka ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita.
OP-Ilmasto on osakerahasto, joka sijoittaa varansa laajasti maailman osakemarkkinoille. Sijoituksia voidaan tehdä sekä kehittyneille että kehittyville osakemarkkinoille sijoitusten pääpainon ollessa tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Rahaston sijoitustoiminnassa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet painottaen erityisesti ympäristökysymyksiä. Rahaston varat sijoitetaan pääosin sektoreille, joihin ilmastonmuutoksella ja siihen varautumisella arvioidaan olevan suurimmat positiiviset vaikutukset. Rahaston sijoituskohteena olevat yritykset ovat tyypillisesti liiketoiminnallisesti hyvässä asemassa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan ja niiden liiketoimintaan liittyy esimerkiksi energiatehokkuus ja -teknologia, kierrätys, vesi- ja jätehuolto sekä näihin liittyvä infrastruktuuri.
Rahaston sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorien osakesijoitusten avulla. Rahasto voi käyttää sijoitustoiminnassaan johdannaisinstrumentteja suojautuakseen markkinoiden muutoksilta, korvatakseen suoria sijoituksia sekä edistääkseen muutoin tehokasta salkunhoitoa.
Rahaston varat hajautetaan laajasti eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 50–80 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen.
Rahaston sijoitusaste voi vaihdella siten, että rahaston arvosta vähintään 75 % ja enintään 100 % sijoitetaan osakemarkkinoille. Tyypillisesti osakepaino liikkuu välillä 90–100 %.
Rahaston vertailuindeksi on MSCI World Climate Paris Aligned Net. Rahasto pyrkii aktiivisella sijoittamisella saavuttamaan vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä. Rahasto ottaa pääsääntöisesti huomattavaa aktiiviriskiä ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta, painotuksista ja riskitasosta.
Rahasto sijoittaa varansa laajasti maailman osakemarkkinoille. Sijoituksia voidaan tehdä sekä kehittyneille että kehittyville osakemarkkinoille sijoitusten pääpainon ollessa tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Kestävät sijoitukset: Rahaston varat sijoitetaan pääosin sektoreille, joihin ilmastonmuutoksella ja siihen varautumisella arvioidaan olevan suurimmat positiiviset vaikutukset. Rahaston sijoituskohteena olevat yritykset ovat tyypillisesti liiketoiminnallisesti hyvässä asemassa taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan ja niiden liiketoimintaan liittyy esimerkiksi energiatehokkuus ja -teknologia, kierrätys, vesi- ja jätehuolto sekä näihin liittyvä infrastruktuuri. Kohdeyhtiöt arvioidaan OP Varainhoidon analyysimallilla, joka hyödyntää ulkopuolisen palveluntarjoajan SDG-, sekä kestävyystietoa. Kestäväksi sijoitukseksi katsotaan yhtiö, joilla on liiketoimintaa, joka edistää yhtä tai useampaa YK:n Kestävän Kehityksen Tavoitetta (SDG), aiheuttamatta haittaa muille kestävyystekijöille tai tavoitteille.
Poissulkeminen: Rahasto poissulkee aktiivisista suorista sijoituksistaan kiistanalaisten aseiden valmistajia, lämpöhiiltä tuottavia kaivosyhtiöitä, lämpöhiiltä käyttäviä sähköyhtiöitä, tupakkayhtiöitä sekä kansainvälisiä normeja rikkoneita yhtiöitä, joihin vaikuttaminen on ollut tuloksetonta. Poissulkulista on julkinen. Yleisten poissulkusääntöjen lisäksi rahasto ei sijoita epätavanomaisen öljyn tai maakaasun tuotantoa päätoimisesti harjoittaviin yhtiöihin, eikä muihin fossiilisiin polttoaineisiin (mikäli liikevaihto on 50 % tai enemmän).
Kansainväliset normirikkomukset: Rahasto läpivalaistaan säännöllisesti kansainvälisten normien rikkomusten osalta, ja mikäli rikkomus havaitaan, aloitetaan vaikuttamisprosessi kohdeyhtiön kanssa. Tavoitteena on, että normeja rikkoneet yhtiöt muuttavat toimintaansa ja alkavat noudattaa kansainvälisiä normeja toiminnassaan. Mikäli vaikuttaminen ei tuota tulosta, yhtiö voidaan poistaa rahastosalkusta ja lisätä poissulkulistalle.
Yhtiökokoukset: Rahasto äänestää yhtiökokouksissa palveluntarjoajan välityksellä vastuullisuusnäkökulmia huomioivan OP-Rahastoyhtiön omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti.
Toimintaperiaatteet hyvien hallintotapojen arvioimiseksi: Kohdeyhtiön hallintotavan analysointi on tärkeä osa sijoitusprosessia. Pidämme hyvän hallintotavan noudattamista tärkeänä peruspilarina yhtiön taloudelliselle menestykselle toimialasta riippumatta. Hallintotapaa arvioitaessa kiinnitetään huomioita esimerkiksi kohdeyhtiön hallintorakenteiden asianmukaisuuteen, kohdeyhtiön toimiin suhteessa henkilöstöönsä sekä kohdeyhtiön käytäntöihin palkitsemisen ja verotuksen suhteen. Hyvän hallintotavan arvioinnissa käytämme ulkoisen palveluntarjoajan analyysia, sekä omaa laadullista analyysia silloin kun ulkopuolista tietoa ei ole saatavilla. Läpivalaisemme rahastot säännöllisesti hyvän hallintotavan kriteereillä, joille on asetettu minimirajat.
Rahaston tuotto kulujen jälkeen oli helmikuussa -7,75%, viiteindeksin tuotto -1,46%. Alkuvuoden kovaa markkinaepävarmuutta aiheuttavat teemat pysyivät pöydällä ja kehittyivät myös helmikuussa, kun spekulaatiot tariffeista, geopolitiikasta ja inflaatiosta heiluttivat markkinakursseja. Riskilliset omaisuuslajit kehittyivät hyvin vaihtelevasti, eurooppalaisten osakkeiden noustessa ja amerikkalaisten laskiessa. Varsinkin Yhdysvalloissa talousdata kehittyi hieman alavireisesti, eikä Kanadan ja Meksikon vastaisten tariffien eteneminen parantanut sentimenttiä. Rahastomme painottuu hyvin voimakasta kasvua hakeviin yhtiöihin ja näissä markkinaolosuhteissa rahasto tuotti selvästi viiteindeksiä heikommin – ja monien salkkuyhtiöiden konsensus-ennusteiden tasoerot markkinahintaan laajenivatkin helmikuun aikana historiallisen isoiksi, jopa yli 50% tasoihin. Näin ollen, yritysten tulosten ollessa edelleen hyviä, näemme jatkossa olevan hyvää nousupotentiaalia monissa salkkuyhtiöissä markkinan rauhoittuessa. Rahaston sektorikohtaiset tuottoerot olivat siis erittäin isot – parhaiten tuotti pankkisektori (Bank of Georgia), yhdyskuntapalveluyhtiöt sekä yksittäiset aiemmin ylimyydyt yhtiöt mm. eurooppalaiset uusiutuvan energian alalla. Heikoimmin menestyivät energiatehokkuutta, sähköistymistä ja uusiutuvaa energiaa USA:ssa mahdollistavat yhtiöt, ja teknologiasektorilla oli edelleen paineita lähteä nousuun hyvistä tuloksista huolimatta – joten sekin sektori painui alavireiseksi.
Helmikuun aikana sijoitimme uuteen sekä ilmastoasioita että Euroopan puolustusta edistävään yhtiöön Rheinmetall. Kasvatimme yhdyskuntapalveluyhtiöiden painoa, mm. Veolia Environnementin osalta ja myös defensiivisen teollisia kaasuja tuottavan Air Liquide painoa nostimme. Vähensimme hieman teknologia- ja USA:n uusiutuvan energian yhtiöiden painoja ainakin siksi aikaa kuin Trumpin isoimmat talouspoliittiset muutokset ovat akuutisti ilmassa.
Mannerlaatat tuntuvat olevan liikkeellä vielä lähikuukausina kevään aikana – monet amerikkalaiset yhtiöt tulevat nostamaan hintojaan tariffipolitiikan vuoksi kompensoidakseen kalliimman tuonnin ja samalla kuluttaja tulee muuttumaan yhä epävarmemmaksi hintojen nousun ja julkisen sektorin irtisanoutumisten vuoksi. Ukraina sotaan haetaan aktiivisesti ratkaisua ja kansainvälisesti geopoliittiset paineet tulevat pysymään ilmassa. Viimeaikaiset säröt Euroopan ja Yhdysvaltain suhteessa ovat jo onneksi saaneet aikaan edistystä Euroopan päättäjissä ja kaavailluilla investoinneilla on potentiaalia kiihdyttää talouskasvua ja nostaa korkotasoa pidemmässä juoksussa. Lyhyiden korkojen saralla keskuspankeilta kuitenkin povataan edelleen koronlaskuja, loppuvuodelle odotetaan sekä EKP:lta että Fediltä noin kolmea neljännesprosenttiyksikön koronlaskua – vaikkakin USA:n taloudesta onkin eriäviä spekulaatioita ilmassa, ml. siitä että pahimmillaan USA voi joutua taantumaan.
Kommentti rahaston hiili-intensiteetistä: Rahaston hiili-intensiteetti saattaa vaihdella voimakkaasti riippuen muutamasta yksittäisestä korkeapäästöisestä salkkuyhtiöstä, jotka tuottavat mm. sähköä, vetyä ja jätteiden kierrätystä - näiden tuotannolliset prosessit ovat edelleen energiasyöppöjä tai käyttävät fossiilista energia tuotantoketjussa. Ympäristölle ja ilmastolle merkittävät jätteiden kierrätys ja tulevaisuudessa teollisuudelle hiilineutraaliuden mahdollistavan vedyn tuotanto ovat edelleen useimmiten korkeapäästöisiä toimia. Katsomme, että sijoitusmielessä näissä on olennaista pitkäjänteisesti keskittyä enemmän hiilidioksidipäästöjen muutosvauhtiin kuin lähtötasoon. Salkkuyhtiömme Linde ja Air Liquide tuottavat teollisia kaasuja ja vetyä ja näiden hiili-intensiteetit ylittävät 1100x. Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet 2050 hiilineutraaliuteen. Myös aurinkovoimalaitteita valmistava First Solar yhtiö on yksi salkkumme korkeapäästöisistä (hiili-intensiteetti 237x) aurinkokennojen valmistusprosessin vuoksi, mutta yhtiöllä on nettonollatavoitteet jo 2028 mennessä. Seuraamme korkeapäästöisten salkkuyhtiöiden toimintaa läheisesti ja olemme tarvittaessa yhtiöiden kanssa vuorovaikutuksessa.
Kristiina Vares-Wartiovaara, Jukka Ukkonen
Salkunhoitaja
Perustiedot
- Salkunhoitaja
- Kristiina Vares-Wartiovaara, Jukka Ukkonen
- Vertailuindeksi
- MSCI World Climate Paris Aligned Net
- Perustamispäivä
- 07.04.1997
- ISIN
- FI0008805254
- Osuussarja
- Kasvuosuus
- Rahaston koko
- 430 Meur
- Osuuden arvo (03.04.)
- 56,80 EUR
- Kuukausikatsaus
- Lataa
- Avaintietoasiakirja
- Lataa
- Säännöt
- Lataa
- Kestävyystiedot
- Lataa
Kumulatiivinen tuotto (02.04)
1kk | 3kk | 6kk | 1 v | 3 v p.a. | 5 v p.a. | |
---|---|---|---|---|---|---|
OP-Ilmasto A | −6,52 % | −14,31 % | −8,40 % | −4,39 % | +0,97 % | +13,40 % |
Vertailuindeksi | −7,99 % | −8,03 % | −1,09 % | +7,25 % | +7,14 % | +27,69 % |
Vuosittainen tuotto
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | Vuoden alusta | |
---|---|---|---|---|---|---|
OP-Ilmasto A | +28,35 % | +27,51 % | −20,32 % | +6,96 % | +22,17 % | −16,89 % |
Vertailuindeksi | +79,64 % | +31,12 % | −16,43 % | +21,08 % | +26,00 % | −12,74 % |
Tunnuslukuja
Volatiliteetti 12 kk | vola 12kk | Sharpe 12 kk | Duraatio | |
---|---|---|---|---|
OP-Ilmasto A | 19,36 % | - | - | |
Vertailuindeksi | - | - | - |
Omistaja-asiakkaana säästäminen ja sijoittaminen kannattaa erityisesti, koska saat siihen erinomaisia etuja.
Edut rahastosäästämiseen:
- Ostat ja myyt lähes kaikkia rahastoja ilman kuluja.*
- Rahastoista kerrytät 0,35 % OP-bonuksia, poislukien R2 Crystal -erikoissijoitusrahastot ja rahastojen instituutiosarjat.**
Edut vakuutussäästämiseen:
- Aloitat vakuutussäästämisen maksutta.
- Vakuutussäästöihin liitetyistä rahastoista kerrytät 0,35 % OP-bonuksia.***
- Vaihdat sijoituskohteita, teet lisäsijoituksia ja vaihdat maksu- ja sijoitussuunnitelmaa OP Sijoitusvakuutukseen ja OP Kapitalisaatiosopimukseen maksutta digipalveluissa.
**OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.
***Sijoitussidonnaiset vakuutukset kerryttävät OP-bonuksia, pois lukien yksilölliset sijoitusvakuutukset ja yksilölliset sijoitussopimukset. Vakuutussäästöihin liitettyjen rahastojen OP-bonusten kertymisen periaatteita yhdenmukaistetaan suorien sijoitusten kanssa. 1.1.2025 alkaen seuraavat vakuutussäästöihin liitetyt rahastot eivät kerrytä OP-bonuksia: kolmansien osapuolten rahastot kuten JP Morganin rahastot, strukturoidut lainat ja instituutiosarjan rahastot kuten OP Maailma III A.
Edut osake- ja ETF-sijoittamiseen:
- Avaat osakesäästötilin ja arvo-osuustilin maksutta.
- Saat alennusta osakekaupoista ja 1 prosentin palkkiokaton kotimaisiin osakekauppoihin arvo-osuustilillä. Edut ovat voimassa digipalveluissa.
- Saat osakesuositukset ja -analyysit maksutta käyttöösi.
- Saat alennusta säästäjän ja sijoittajan palvelupaketeista:
Osakesäästötili:
Säästäjä 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk)
Sijoittaja 9,99 €/kk (norm. 14,99 €/kk)
Arvo-osuustili:
Säästäjä 0 €/kk (norm. 2,99 €/kk)
Sijoittaja 0 €/kk (norm. 5,39 €/kk)
Muut edut:
- Vain omistaja-asiakkaana voit sijoittaa Tuotto-osuuteen.
Varmista, että saat kaikki edut ja hyödyt käyttöösi:
*Seuraavista erikoissijoitusrahastoista veloitetaan normaalit kulut: OP-Palvelukiinteistöt, OP-Metsänomistaja, OP-Vuokratuotto, OP-Alternative Portfolio ja OP-Private Equity.
Säätiöiden käyttöön soveltuva vuotuista kassavirtaa maksava tuotto-osuus
Rahaston IIIA sarja jossa minimimerkintäsumma 1 000 000
Rahaston IVA sarja jossa minimimerkintäsumma 10 000 000
Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoidosta vastaa OP:n rahastojen rahastoesitteessä yksilöity salkunhoitoyhteisö. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae mahdollisesta tuotosta tulevaisuudessa. Mitä suuremmat rahaston kulut ovat sitä suurempi vaikutus niillä on sijoituksen odotettuun tuottoon. Lisäksi mahdollinen tuotto riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Jos rahastoa markkinoidaan ulkomailla, voi OP-Rahastoyhtiö Oy päättää lopettaa tällaisen markkinoinnin. Tällä sivulla esitetyt tiedot eivät anna täydellistä kuvaa rahaston ominaisuuksista.
Sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki rahaston ominaisuudet tai tavoitteet, jotka kuvataan OP:n rahastojen rahastoesitteessä ja muissa rahastoa koskevissa asiakirjoissa. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä rahastojen rahastoesitteeseen ja kunkin rahaston rahastokohtaisilta sivuilta löytyvään avaintietoasiakirjaan ja rahaston sääntöihin. Rahastoesite sekä sijoitusrahastoja koskeva tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla op.fi-palvelusta. Materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.