Työkoneiden paloturvallisuusohjeet ja riskienhallinta
Tulipalojen ennaltaehkäisy, oikeat sammutusratkaisut ja huolellinen kunnossapito vähentävät tulipalon riskiä ja varmistavat turvallisen työympäristön.Ennaltaehkäisy vähentää riskejä
Ennakoivilla huolloilla ja tarkastuksilla ehkäiset sähkövikoja, polttoainevuotoja ja muita syttymisriskejä.
Oikeat sammutusvälineet estävät vahinkojen leviämisen
Käsisammuttimet ja kiinteät sammutusjärjestelmät parantavat yrityksesi paloturvallisuutta ja mahdollistavat asianmukaisen toiminnan palon syttyessä.
Pohjola Vakuutuksen asiantuntijat apunasi
Asiantuntijamme tuntevat eri toimialojen riskit ja auttavat sinua varautumaan niihin oikeanlaisilla vakuutuksilla. He auttavat sinua ennakoimaan ja hallitsemaan riskejä yrittäjyyden eri käänteissä.
Työkoneiden paloturvallisuus – kuinka välttää vahinkoja?
Tulipalot voivat aiheuttaa vakavia vahinkoja työkoneille, työntekijöille ja ympäristölle sekä liiketoiminnan jatkuvuudelle. Paloriskien vähentämisen voit aloittaa syttymissyiden tunnistamisesta, ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä ja oikeista sammutusvälineistä.
Yleisimmät syttymissyyt liittyvät sähkövikoihin, polttoainevuotoihin ja kuumuuden aiheuttamiin vaaratilanteisiin.
Sähköjärjestelmien viat, kuten kuluneet kaapelit tai oikosulut, voivat johtaa kipinöintiin ja sähköpaloihin. Nestevuodot ovat merkittävä riski, sillä kuuma moottori ja vuodot saattavat aiheuttaa nopeasti leviävän tulipalon. Myös moottoritilan lika ja pöly voivat lisätä paloriskiä, mikä tekee säännöllisestä puhdistuksesta ja huollosta tärkeää.
Työkoneiden paloriskit on tunnistettava ja arvioitava tapauskohtaisesti huomioimalla käyttöolosuhteet ja käyttöympäristö. Käyttöpaikan etäisyys pelastusviranomaisista ja lähiympäristön riskit on hyvä ottaa huomioon. Joissakin käyttöpaikoissa, kuten sahoilla tai energialaitoksilla, on korkea paloriski, mikä korostaa palonsuojauksen tärkeyttä.
Varmista paloturvallisuus tarkistamalla koneet säännöllisesti. Huollon ja tarkastusten on oltava säännöllisiä ja niissä arvioidaan myös paloriskejä. Esimerkiksi kääntönivelen letkut ja sähköt on tarkastettava viikoittain, ja kääntönivel tulee pitää puhtaana kivistä ja oksista, jotka voivat vahingoittaa letkuja tai aiheuttaa mekaanisia vaurioita.
Kaapeleiden kiinnitys tulee tehdä oikein ja kiinnikkeiden on kestettävä korkeita lämpötiloja ja tärinää. Kaapeleita ei saa koskaan kiinnittää putkiin tai letkuihin, jotka sisältävät palavaa ainetta, koska mahdollinen oikosulku voi aiheuttaa tulipalon.
Työkoneissa on tärkeää käyttää laadukkaita varaosia, jotka on suunniteltu käytössä olevaan koneeseen.
Näillä keinoilla voit merkittävästi vähentää syttymisriskiä:
- Tarkasta sähkölaitteet. Työkoneiden säännöllinen tarkastaminen varmistaa, ettei kaapeleissa ole kulumia tai vaurioita. Akut on kiinnitettävä oikein ja niiden ympäristön on oltava hyvin tuulettuva. Kaapelit on tarkastettava usein, ja kaikki kaapelit on suojattava suojaputkella. Johtosarjat on suojattava kulumista vastaan ja niiden liitännät on tarkastettava. Laturin on oltava hyvin kiinnitetty ja hihnakireyden tulee olla oikea.
- Pidä moottoritila puhtaana. Huolehdi puhtaudesta, sillä lika, rasva ja pöly voivat syttyä herkästi kuumissa osissa.
- Huolla polttoainejärjestelmät. Tarkista, ettei letkuissa tai liitoksissa ole vuotoja.
- Pakoputkijärjestelmän pitää olla tiivis ja lämpökilpien on oltava paikoillaan. Dieselhiukkassuodatin voi aiheuttaa ongelmia, jos sitä ei käsitellä oikein. Regeneroinnin aikana on tärkeää varmistaa, että kone on turvallisessa paikassa, jossa ei ole palavaa materiaalia.
- Varmista palosammuttimien saatavuus. Palosammuttimet ovat ensisijainen keino palon leviämisen estämisessä. Muista tarkastaa palosammuttimet säännöllisesti.
Työntekijöiden koulutus on osa paloturvallisuutta. Jokaisen koneita käyttävän on tärkeää tietää, miten palon voi ehkäistä ennalta ja miten hätätilanteessa pitää toimia. Oikeat toimintatavat vähentävät riskejä ja parantavat työntekijöiden ja työmaan turvallisuutta.
Käyttöohjeita tulee noudattaa pienimmissäkin häiriötilanteissa.
Saat videot ja muut sosiaalisen median sisällöt käyttöösi, kun hyväksyt kolmannen osapuolen markkinointievästeet.
Muuta evästeasetuksiasiPalontorjunta ja sammutusjärjestelmät
Ennaltaehkäisy on ensisijainen keino torjua paloja, mutta muista varautua myös tilanteisiin, joissa tulipalo syttyy.
Jokaisessa yli 3000 kiloa painavassa työkoneessa tulisi olla vähintään kaksi, helposti saatavilla olevaa pakkasenkestävää käsisammutinta (34A233B).
Erityisen riskialttiissa työympäristöissä, kuten sahoilla ja energiantuotantolaitoksilla, vaaditaan kiinteitä sammutusjärjestelmiä, jotka reagoivat automaattisesti paloon ja tukahduttavat sen ennen leviämistä.
Työkoneen moottoritilan ja sen ympäristön tarkastus ja puhdistus on erityisen tärkeää pölyisissä tai palovaarallisissa olosuhteissa. Nesteistä ja vuodoista syntyy tulipalovaara, joten polttoainevuodot ja öljy- ja hydrauliöljyvuotojen havaitseminen on keskeinen osa paloturvallisuutta.
Varmista sammutuskaluston tehokas toiminta säännöllisillä tarkastuksilla. Käsisammuttimien tulee olla toimintakunnossa ja huollettavana vähintään kerran vuodessa. Kiinteät sammutusjärjestelmät on testattava ja huollettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Pohjola Vakuutuksen hyväksymä täysautomaattinen sammutusjärjestelmä on kokonaisuus, joka sisältää ohjauspaneelin, aktivointipiirin, hälyttimet (optiset ja akustiset), sammuteainesäiliön, jakeluputkiston suuttimilla sekä manuaaliset aktivointilaitteet.
Koneessa tulee olla yksi aktivointilaite kuljettajan paikan vieressä ja toinen koneen ulkopuolella, kaivoskoneissa on oltava kaksi ulkoista aktivointilaitetta. Sammuteainesäiliö asennetaan aina suojatun alueen ulkopuolelle.
Järjestelmän on täytettävä SP 4912 -testistandardin vaatimukset (vähintään Rating C3A) ja siinä on oltava vähintään 3 litraa sammutetta per suojattava bruttokuutiometri, elleivät testitulokset edellytä suurempaa määrää. Puuhakkureissa ja puumurskaimissa on oltava vähintään tuplamäärä sammutetta per suojattava bruttokuutiometri.
Autonomisiin työkoneisiin tulee asentaa kiinteä sammutusjärjestelmä, joka suojaa moottoritilan komponentteja, letkuja ja säiliöitä, sähkökomponentteja ja kaapeleita.
Sammuteaineen määrän tulee olla kuusi litraa suojattavaa kuutiometriä kohden ja ilmaisinjärjestelmän tulee olla asennettu koko konetilan alueelle. Autonomisen työkoneen hydraulijärjestelmän letkut on varustettava palosuojaletkulla ja sähköjärjestelmässä on oltava asennettuna valvova järjestelmä.
Järjestelmän tulee olla täysin automaattinen, mutta sille voidaan sallia enintään 10 sekunnin aktivointiviive. Jos koneen päävirta on katkaistu, viivettä ei sallita.
Asennusliikkeen on toimitettava seuraavat dokumentit:
- Asennustodistus, joka osoittaa järjestelmän täyttävän Pohjola Vakuutuksen vaatimukset (vaihtoehtoisesti SBF-127:17).
- Riskianalyysi, jossa kuvataan suojattavat alueet, suuttimien paikat ja bruttovolyymi.
- Käyttö- ja huolto-ohjeet.
Lisäksi kuljettajan ja operaattorin tulee saada ohjeistus järjestelmän toiminnasta ja käytöstä onnettomuustilanteessa.
Hyväksytyt laitetoimittajat: Dafo ja Fogmaker.
Vakuutus ja paloturvallisuus
Pohjola Vakuutus asettaa vaatimuksia työkoneiden paloturvallisuudelle. Vaatimusten noudattamatta jättäminen voi vaikuttaa vakuutuskorvauksen myöntämiseen. Vaatimuksiin kuuluvat esimerkiksi hyväksyttyjen sammutusjärjestelmien käyttö ja säännölliset tarkastukset. Lisäksi jokaisen työkoneenkäyttäjän on huolehdittava koneiden turvalaitteiden toimintakunnosta ja työmaan paloturvallisuudesta.
Yrityksen johto vastaa työskentelyn turvallisuudesta. Hyvä työturvallisuus edellyttää selkeitä ohjeita ja niiden noudattamisen valvontaa. Vakuutusyhtiön asiantuntijat auttavat arvioimaan, täyttävätkö työkoneesi paloturvallisuusvaatimukset sekä tarjoavat suosituksia paloturvallisuusriskien ennakointiin.
Koneet, joilla työskennellään pölyisissä tai palovaarallisissa olosuhteissa, tulee varustaa kiinteästi asennetulla ja täysautomaattisella Pohjola Vakuutuksen hyväksymällä sammutusjärjestelmällä. Sammutusjärjestelmän toimintakunto on varmistettava ennen käynnistystä, koneiden konetilat on puhdistettava päivittäin ja järjestelmä huollettava vähintään kerran vuodessa valmistajan ohjeiden mukaan.
Kunnossapitotoimenpiteet on merkittävä kunnossapitopäivä- tai huoltokirjaan ja tarkastuksesta on laadittava tarkastusseloste. Kun tilaat esimerkiksi uutta metsäkonetta, varmistathan jo tilausvaiheessa täysautomaattisen sammutusjärjestelmän asentamisen. Jos työkoneessa ei ole täysautomaattista sammutusjärjestelmää, perimme palovahingoissa erityisomavastuuna 25 prosenttia vahingon määrästä.
Näin varmistat työkoneiden paloturvallisuuden
Työkoneiden paloturvallisuuden varmistaminen koostuu useista toimenpiteistä, jotka yhdessä pienentävät tulipalojen ja onnettomuuksien riskiä.
Paloturvallisuuden muistilista auttaa pääsemään alkuun riskien ennakoinnissa.
- Tarkista säännöllisesti koneiden sähkölaitteet, polttoainejärjestelmät ja moottoritila.
- Puhdista työkoneet ja poista syttyvät aineet, kuten pöly ja rasva.
- Varmista, että kaikissa koneissa on toimiva käsisammutin ja tarvittaessa kiinteä sammutusjärjestelmä.
- Kouluta työntekijät paloturvallisuuteen ja varmista, että he tuntevat hätätoimenpiteet.
- Tarkista vakuutuksen ehdot ja varmista, että työkoneesi täyttävät turvallisuusvaatimukset.
Pohjola Vakuutuksen asiantuntijat auttavat sinua paloturvallisuuteen ja vakuuttamiseen liittyvissä asioissa.
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous yrityksellesi sopivasta ratkaisusta.
Yrityksen vakuutukset myöntää Pohjola Vakuutus Oy. Vahingot korvataan lakien ja vakuutusehtojen mukaan.