Luonnon monimuotoisuus

OP edistää luonnon monimuotoisuutta yhteistyössä asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa. OP haluaa toimia edelläkävijänä kirittäen muita toimijoita huomioimaan luonnon monimuotoisuus omassa toiminnassaan. Korostamme esimerkiksi metsäluonnon, perinnemaisemien ja maatalouden, soiden ja vesistöjen, Itämeren, vieraslajien torjunnan sekä pölyttäjien huomioon ottamista. Luonnon monimuotoisuutta tarkastellaan yhdessä ilmasto-, vesivastuullisuus- ja kiertotalousnäkökulmien kanssa.

Vuonna 2023 hyväksytyllä luonnon monimuotoisuustiekartalla luomme raamit luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. OP Ryhmän tavoitteena luontopositiivisen kädenjäljen kasvattaminen vuoteen 2030 mennessä. Luontopositiivisuus tarkoittaa, että OP:n toiminnalla on enemmän myönteisiä kuin kielteisiä vaikutuksia luontoon.

Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen osana toimintaa vaatii aiheen syvää ymmärrystä ja laajaa osaamisen kehittämistä. Sekä henkilöstömme että asiakkaidemme osaamisen lisääminen, sääntelyn tunteminen sekä valmiuksien ja järjestelmien kehittäminen ovat tärkeässä roolissa OP:n luontotyön rakentamisessa. Vaikutukset ja riippuvuudet luonnon monimonimuotoisuudesta voivat kanavoitua fyysisiksi tai siirtymäriskeiksi. Riskeillä on aina kääntöpuolena uudet mahdollisuudet, joita edelläkävijänä toimiminen luonnon monimuotoisuuden vaikutusten ymmärtämisessä ja niiden haltuunotossa voi luoda niin OP:lle kuin asiakkaillemme.

Kestävän rahoituksen tarjoaminen on keskeinen väline luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Kestävän yritysrahoituksen osalta OP pyrkii lisäämään luontopositiivisten hankkeiden rahoittamista sekä tukemaan asiakasyrityksiään vähentämään luonnon monimuotoisuuden kannalta haitallisia vaikutuksia. Sijoittajat ovat havahtuneet luontokatoon liittyviin riskeihin, ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on noussut merkittäväksi teemaksi ilmastonmuutoksen rinnalle. Vakuutusalalla on vaikutusmahdollisuus luonnon monimuotoisuuteen ja luontokadon hillitsemiseen. Konkreettisin tapa vaikuttaa on päästöjen vähentäminen vahinkojen korvaamisessa kiertotalouden osuutta kasvattamalla, sillä ilmastonmuutos on keskeinen luontokadon ajuri. Luontoon liittyviä mahdollisuuksia voidaan hyödyntää myös tuote- ja palvelukehityksessä esimerkiksi uudenlaista liiketoimintaa vakuuttamalla ja positiivisten luontovaikutusten huomioimisella vakuutusten hinnoittelussa ja korvauskäytännöissä.

OP Ryhmä liittyi tammikuussa 2024 Partnership for Biodiversity Accounting Financials -aloitteeseen (PBAF) kumppanina. PBAF:n tavoitteena on kehittää yhteinen standardi biodiversiteetin mittaamiseen rahoituslaitoksille.

OP Ryhmä on aloittanut WWF:n kanssa kolme vuotta kestävän yhteistyön ja OP ja WWF tekevät yhdessä tekoja Suomen luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Yhteistyön tavoitteena on muun muassa turvata lähiluontoa innostamalla ihmiset toimimaan sen hyväksi.