Tietoa tutkimussäätiöstä

Tutkimussäätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja taloudelliseen tutkimukseen, palkitsemalla rahoituksen alalta tehtyjä väitöskirjoja, myöntämällä kannustus- ja tunnustuspalkintoja, järjestämällä ajankohtaisia teemapäiviä sekä kaikilla muilla säätiön tarkoitusta hyödyttävillä laillisilla toimintamuodoilla. Kyösti Haatajan säätiö on sulautunut OP Ryhmän Tutkimussäätiöön 31.7.2019.

Tutkimussäätiön historia

Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n (OKO) hallintoneuvosto perusti Osuuspankkijärjestön Tutkimussäätiön 17.4.1972. Säätiön perustaminen liittyi osaltaan Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n 70-vuotisen toiminnan juhlintaan. Säätiön nimi muutettiin vuonna 1991 Osuuspankkiryhmän Tutkimussäätiöksi, vuonna 2008 OP-Pohjola-ryhmän tutkimussäätiöksi ja vuonna 2015 OP Ryhmän Tutkimussäätiöksi.

OKO lahjoitti säätiölle alkupääomana 250 000 markkaa. Toiminnan rahoituspohjana olivat alkuvuosina pääosin OKOn ja sen tytäryritysten vuosittaiset lahjoitukset. Lahjoitusten merkitys pieneni, kun säätiön sijoitukset ja niiden tuotot kasvoivat. Vuodesta 1987 lähtien säätiö ei ole saanut lahjoituksia, vaan toiminta on perustunut yksinomaan sijoitusten tuottoihin.

Perustamisen yhteydessä säätiön tarkoitukseksi määriteltiin taloustieteellisen tutkimuksen ja erityisesti osuuspankkitoimintaan liittyvän tutkimuksen tukeminen ja edistäminen.

Säätiön keskeisiä toimintamuotoja ovat apurahojen jakaminen, rahoituksen alalta tehdyn väitöskirjan palkitseminen, mahdolliset kannustus- tai elämäntyöpalkinnot sekä ajankohtaisaiheisen teemapäivän järjestäminen.

Kyösti Haatajan Säätiön perustamisella juhlistettiin OKO:n pitkäaikaisen hallintoneuvoston puheenjohtajan, professori Kyösti Haatajan 70-vuotispäivää. Kyösti Haatajan Säätiö on sulautunut OP Ryhmän Tutkimussäätiöön ja täytäntöönpano on rekisteröity Säätiörekisteriin 31.7.2019.

Tutkimussäätiön hallinto

Säätiön asioita hoitaa, sitä edustaa ja sen varojen käytöstä päättää säätiön hallitus. Säätiön hallitukseen kuuluu kymmenen (10) jäsentä.

Hallitus

  • Annukka Nikola, ekonomi, hallituksen puheenjohtaja
  • Tarja Jurmu, asianajaja, yrittäjä, hallituksen varapuheenjohtaja
  • Jaakko Kiander, toimitusjohtaja
  • Jukka Kola, rehtori
  • Jukka Mönkkönen, rehtori
  • Jaakko Pehkonen, rahoitusneuvos
  • Elina Pylkkänen, alivaltiosihteeri
  • Timo Ritakallio, pääjohtaja
  • Markku Sotarauta, professori
  • Matti Suominen, professori

Hallitus on asettanut kaksi toimikuntaa, jotka ovat tieteellinen toimikunta ja taloustoimikunta.

Tutkimussäätiön sijoitusstrategia

Säätiön sijoitustoiminnan tavoitteena on tuottaa tasaisesti tuottoa ja kasvattaa varallisuuden arvoa toiminnan turvaamiseksi Säätiön toteuttaessa säännöissä määriteltyä tarkoitustaan pitkällä aikajänteellä. Ensisijaisena tavoitteena on taata apurahoihin tasainen tulovirta. Säätiön hallitus vastaa varojen huolellisesta hoidosta vuosittain vahvistettavan sijoitusstrategian mukaan.  

Säätiön varat on hajautettu laajasti eri omaisuusluokkiin. Sijoituksissa huomioidaan kassavirran tarve sijoittamalla vuosittain osinkoa tai muuta tuottoa jakaviin sijoituskohteisiin.

Säätiön varainhoito noudattaa kaikessa vallitsevia lakeja ja virallisia ohjeistuksia, säätiön sijoitussuunnitelmaa sekä muita Säätiön hallituksen tekemiä päätöksiä ja ohjeita. Säätiö noudattaa säätiölain ohjeistusta lähipiiri- ja sisäpiirisäännöksistä.

Säätiö pyrkii sijoittamaan varansa vastuullisesti ja Säätiö on sitoutunut edistämään vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Sijoitustoiminnan tulee noudattaa yleisesti hyväksyttyjä ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintomenettelyjen periaatteita (ESG).  Säätiö edellyttää, että varainhoitaja on allekirjoittanut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (UNPRI) ja noudattaa niitä sijoitustoiminnassaan.  Lisäksi edellytetään varainhoitajan allekirjoittaneen NetZero Asset Managers -aloitteen ja näin sitoutuneen aloitteen ilmastotavoitetta tukeviin toimiin. Vastuullisen sijoittamisen kehitystä säätiö seuraa säännöllisesti varainhoitajan toimittamista vastuullisuusraporteista. 


Säätiöiden yhteistyö

OP Ryhmän Tutkimussäätiö on Säätiöt ja rahastot ry:n jäsen. Yhdistys toimii jäsentensä edunvalvojana ja kouluttajana.
Yhdistys julkaisee alaan liittyviä ohjeita ja tutkimuksia sekä neuvoo apurahanhakijoita.

OP Ryhmän Tutkimussäätiö sr:n säännöt

1. Nimi

Säätiön nimi on OP Ryhmän Tutkimussäätiö sr. Säätiön nimi on ruotsiksi OP Gruppens Forskningsstiftelse sr ja englanniksi OP Group Research Foundation sr.

2. Kotipaikka

Säätiön kotipaikka on Helsinki.

3. Tarkoitus ja toimintamuodot

Säätiön tarkoituksena on taloudellisen tutkimuksen, erityisesti osuuspankkitoimintaan liittyvän tutkimuksen edistäminen ja tukeminen.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja taloudelliseen tutkimukseen, palkitsemalla rahoituksen alalta tehtyjä väitöskirjoja, myöntämällä kannustus- ja tunnustuspalkintoja, järjestämällä ajankohtaisia teemapäiviä sekä kaikilla muilla säätiön tarkoitusta hyödyttävillä laillisilla toimintamuodoilla.

4. Pääoma ja rahastot

Säätiöllä on peruspääoma ja käyttörahasto. Sillä voi olla tarkoituksensa puitteissa myös erikoisrahastoja. 

Säätiöllä on oikeus vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja. 

Säätiön peruspääoman tuotto lisätään käyttörahastoon, johon myös liitetään lahjat ja avustukset, ellei niitä annettaessa ole nimenomaan toisin määrätty, sekä muut tulot.

Säätiön varainhoidon on oltava suunnitelmallista. Säätiön varallisuutta hoidetaan OP Ryhmän varallisuudenhoidon toiminnossa.

5. Hallitus ja toimitusjohtaja 

Säätiön asioita hoitaa, sitä edustaa ja sen varojen käytöstä päättää säätiön hallitus. 

Säätiön hallitukseen kuuluu kymmenen (10) jäsentä.

OP Osuuskunnan hallintoneuvosto valitsee säätiön hallitukseen kaksi (2) jäsentä OP Osuuskunnan hallituksesta, joista toinen on OP Osuuskunnan pääjohtaja, ja kaksi (2) jäsentä OP Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtajistosta. Näiden jäsenten toimikausi on voimassa toistaiseksi.

Lisäksi OP Osuuskunnan hallintoneuvosto valitsee kuusi (6) jäsentä joko keskuudestaan tai ulkopuoleltaan. Näiden jäsenten toimikausi on kolme kalenterivuotta ja se alkaa valintaa seuraavan kalenterivuoden alusta, ellei hallintoneuvosto toisin päätä toimikauden alkamisesta.

Hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valitsee OP Osuuskunnan hallintoneuvosto.

OP Osuuskunnan hallintoneuvosto voi erottaa hallituksen jäsenen kesken toimikauden. Sääntömuutos kesken toimikauden erottamisesta ei koske hallituksen jäseniä, joiden määräaikainen toimikausi on menneillään sääntömuutosta rekisteröitäessä. Jos hallituksen jäsenen toimikausi on voimassa toistaiseksi, toimikausi päättyy joko jäsenen erotessa tai hallintoneuvoston erottaessa hänet. 
Säätiön hallitus päättää hallituksen jäsenten palkkioista.

Säätiön hallitus voi valita säätiölle toimitusjohtajan. 

6. Vuosikokous 

Hallituksen vuosikokous pidetään viimeistään maaliskuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat:

  1. hyväksytään tilinpäätös ja toimintakertomus. Ne toimitetaan heti vuosikokouksen jälkeen tilintarkastajalle, joka antaa tilintarkastuskertomuksen viimeistään huhtikuun aikana. Mikäli tilintarkastuskertomus antaa aihetta, hallituksen on kokoonnuttava viimeistään toukokuun aikana päättämään tarvittavista toimenpiteistä. 
  2. päätetään toimenpiteistä, joihin edellisen vuoden tilinpito ja hallinto saattavat antaa aihetta;
  3. määrätään hallituksen jäsenille maksettavien kokouspalkkioiden, päivärahojen ja matkakulujen korvausten sekä tilintarkastajain palkkion suuruus;
  4. vahvistetaan toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio alkanutta vuotta varten;
  5. valitaan tilintarkastaja ja tarvittaessa varatilintarkastaja;
  6. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Edellä 3 ja 4 kohdissa mainitut asiat voidaan päättää myös ennen edellisen vuoden loppua pidettävässä hallituksen ylimääräisessä kokouksessa.

7. Edustamisoikeus

Säätiötä edustavat kaksi hallituksen jäsentä yhdessä.

Lisäksi hallitus voi antaa muulle nimetylle henkilölle oikeuden edustaa säätiötä siten, että hänellä on tämä oikeus yksin tai yhdessä hallituksen jäsenen kanssa.

8. Tilintarkastajat

Säätiöllä on oltava sen hallinnon ja tilien tarkastusta varten Tilintarkastusvalvonnan hyväksymä tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö.

Jos tilintarkastaja ei ole Tilintarkastusvalvonnan hyväksymä tilintarkastusyhteisö, on säätiöllä oltava varatilintarkastaja.

9. Tilikausi ja tilintarkastus

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. 

Tilinpäätös tase-erittelyineen ja hallituksen laatima toimintakertomus on annettava tilintarkastajille tilikauden päättymistä seuraavan maaliskuun loppuun mennessä. Tilintarkastajan tulee antaa tilintarkastuskertomuksensa hallitukselle viimeistään huhtikuun 30. päivään mennessä.

Tilintarkastajien on annettava tilintarkastuskertomuksensa koko hallinnon ja tilien tarkastuksesta.

Jäljennös tilinpäätöksestä tase-erittelyineen, toimintakertomuksesta ja tilintarkastuskertomuksesta on kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä toimitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle sekä OP Osuuskunnan hallintoneuvostolle.

10. Sääntöjen muuttaminen ja säätiön purkaminen

Muutoksia näihin sääntöihin voidaan tehdä vain, jos vähintään 3/4 hallituksen koko lukumäärästä sitä kannattaa. Hallituksen tällaisista päätöksistä on pyydettävä OP Osuuskunnan hallintoneuvoston suostumus.

Päätös säätiön purkamisesta tehdään samassa järjestyksessä.

Jos säätiö puretaan tai lakkautetaan, on sen varat luovutettava säätiön hallituksen tarkemmin määräämään taloudellista tutkimusta edistävään yleishyödylliseen tarkoitukseen.

OP Ryhmän Tutkimussäätiö
Juhlavuoden 2022 erityishanke

Rahoitusinstituutioiden tutkimuksen apurahat

Hae Tutkimussäätiön apurahaa
Ohjeet apurahojen hakuun
Ota yhteyttä

Tutkimussäätiön yhteystiedot