Perävaunujen paluu liikenteeseen näkyy vakuutusyhtiössä – ”karatessaan perävaunu voi aiheuttaa suurempaakin vahinkoa”

Suomessa on liikennekäytössä yli miljoona perävaunua, joista moni lähtee liikenteeseen kevään ja mökkeilykauden alkaessa. Perävaunuille sattuvien vahinkojen määrät lähtevät nousemaan huhti-toukokuun vaihteessa. 

Perävaunuille sattuneista vahingoista valtaosa on Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan niiden irrotus- tai kiinnitystilanteisiin liittyviä vahinkoja tai alhaisissa nopeuksissa sattuvia peruutus- ja törmäysvahinkoja esimerkiksi piha- ja pysäköintialueilla. Vahinkoja tapahtuu tilanteissa, joissa vaunu on irronnut otteesta sitä irrotettaessa tai kiinnitettäessä.

– Näissä tilanteissa vaunua vetävän auton puskuri ottaa usein osumaa. Karatessaan perävaunu voi aiheuttaa suurempaakin vahinkoa, jos se osuu esimerkiksi lähistöllä oleviin rakennuksiin tai ajoneuvoihin, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander kertoo.

Vahinkoilmoituksia tulee myös tilanteista, joissa perävaunu on irrotettu autosta ja pysäköity, mutta rengaskiilan puuttumisen takia vaunu on lähtenyt liikkeelle ja vahingoittanut muuta omaisuutta tai ajoneuvoja.

– Rekisteröintivelvollinen perävaunu vaatii aina oman erillisen liikennevakuutuksensa, koska se voi aiheuttaa vahinkoa yksinkin ajoneuvosta irrotettuna, Hiljander neuvoo.

Vahinkoja sattuu myös peruutustilanteissa.

– Peruuttamista kannattaa harjoitella ennen liikenteeseen lähtöä. Yleisin syy peruutusvahinkoon on se, että autoa käännetään liian tiukassa kulmassa, jolloin perävaunu menee linkkuun ja aiheuttaa kolhuja sekä autoon että perävaunuun, Hiljander sanoo.

Renkaiden kanssa kannattaa olla tarkkana - nämä mokat heijastuvat vakuutuskorvauksiin

Kevyitä perävaunuja, joiden kokonaismassa on enintään 750 kiloa, ei tarvitse katsastaa lainkaan, joten vaunun kunnon tarkistaminen on omistajan vastuulla.

Moni käyttää perävaunua harvoin ja renkaiden kunnon tarkistaminen saattaa unohtua helposti. Ne tulee kuitenkin tarkistaa joka kevät ennen perävaunun käyttöönottoa. Vaikka renkaissa olisi vielä kulutuspintaa, saattaa niissä olla esimerkiksi halkeamia. Vanhat tai huonokuntoiset renkaat ovat merkittävä turvallisuusriski.

– Yli 10 vuoden ikäisiä renkaita ei kannata perävaunuissa enää käyttää. Vaikka renkaat eivät olisi vielä kovin kuluneet, ne kovettuvat ajan kuluessa ja menettävät joustavuutensa. Vanha rengas saattaa puhjeta helposti ajon aikana, Hiljander kertoo.

Myös rengaspaineet kannattaa tarkistaa ennen kuin lähtee liikkeelle vedettävän ajoneuvon kanssa.

– Vajaapaineinen rengas voi räjähtää ajossa itsestään ilman ulkoista tekijää. Vajaapaineisen tai huonokuntoisen renkaan räjähtämisestä johtuvia vahinkoja ajoneuvolle ei korvata vakuutuksesta. Esimerkiksi asuntovaunun renkaan räjähtäminen voi aiheuttaa useamman tuhannen euron vahingon, sanoo Hiljander.

Ennen perävaunun käyttöönottoa kannattaa tarkistaa myös, että valot toimivat moitteettomasti. Lisäksi perävaunun kuormaaminen vaatii huolellisuutta ja kuorman painorajoja on noudatettava. Perävaunu tulee kuormata aina hieman etupainoiseksi. Kuorma täytyy kiinnittää niin, että se ei pääse liikkumaan perävaunussa ajon aikana. Väärin lastattu perävaunu voi aiheuttaa liikenteessä vakavia vaaratilanteita.

– Perävaunu on tärkeä kuormata oikein jo sen takia, että vakuutus ei korvaa esimerkiksi katkennutta akselia, joka on rikkoutunut liian painavan kuorman vuoksi, Hiljander varoittaa.

Lisätiedot medialle: 
OP:n viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi