Konsumentskyddslagen ålägger bankerna att använda det positiva kreditupplysningsregistret när de beviljar nya krediter. I registret finns information om den kreditsökandes inkomster och om krediter som personen tagit. Uppgifterna ger banken en helhetsbild av privatkundens betalningsförmåga, vilket gör handläggningen av kreditansökan snabbare.
– Syftet med registret är att förebygga överskuldsättning. Det positiva kreditupplysningsregistret är också till nytta för kunden, eftersom registret visar uppgifterna om kundens krediter på ett och samma ställe. Det ligger i alla kunders intresse att uppgifterna i registret är riktiga, och därför är det bra att kontrollera dem, säger Laura Hakamies, direktör för finansiering vid OP.
Totalt 22 procent av dem som svarade på OP Gruppens enkät berättar att de kontrollerat sina uppgifter i det positiva kreditupplysningsregistret. Mest okänt verkar det positiva kreditupplysningsregistret vara bland svarande i åldersgruppen 18–24 år, eftersom endast 13 procent av dem hade kontrollerat sina uppgifter i registret. Sammanlagt 18 procent som svarade på enkäten uppgav att de inte visste vad det positiva kreditupplysningsregistret är.
– Det blir ofta aktuellt med att kontrollera sina uppgifter i registret när man ansöker om ett nytt lån. Sammanlagt 12 procent som svarade på vår enkät hade ansökt om lån sedan april i fjol, det vill säga efter att det positiva kreditupplysningsregistret började, säger Hakamies.
Kreditgivare som beviljar nya lån har haft möjlighet att söka uppgifter on konsumenter från det positiva kreditupplysningsregistret sedan den 1 april 2024. Det positiva kreditupplysningsregistret fyller således ett år i början av april. Tills vidare innehåller registret uppgifter om privatpersoners konsumentkrediter och andra jämförbara krediter, till exempel bostads-, bil- och konsumtionskrediter.
OP Gruppen har lämnat uppgifterna om 3,5 miljoner krediter till det positiva kundupplysningsregistret.
OP Gruppens enkät genomfördes i december 2024 och besvarades av en riksomfattande representativ webbpanel bestående av finländare i åldern 18–79 år (n = 1 800). Antalet personer som svarade varierar från fråga till fråga. Enkäten genomfördes av Taloustutkimus Oy på uppdrag av OP Gruppen. Felmarginalen för svaren är högst +/- 2,31 procentenheter för det totala antalet svarspersoner.
Ytterligare information för medierna:
OP Gruppens kommunikation, tfn 010 252 8719, viestinta@op.fi