Mökit on syytä valmistella talviteloille huolella. Pohjola Vakuutuksen tilastot kuitenkin osoittavat, että talviteloille laittaminen sisältää riskejä askarten tekijälle. Syksyisissä puuhissa tapahtuu eniten kaatumisia ja liukastumisia, joissa vahingoittuu nilkkoja, polvia, olkapäitä ja sormia.
– Erityisesti märkyys yhdistettynä hämärään ja pimeyteen aiheuttaa syys-marraskuussa kaatumisia ja putoamisia muun muassa rappusilta, terasseilta ja laitureilta. Sateiden ja yöpakkasten jäljiltä kivet, pihakivetykset, terassit ja syksyn lehdet voivat olla hyvin liukkaita, Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo sanoo.
Liukastumisia ja erilaisia vammoja sattuu normaalien mökkitoimien lisäksi erityisesti silloin, kun laitureita ja veneitä nostetaan ja astutaan liukkaille kiville ja tukipuille.
– Näissä yleisesti vain kerran vuodessa tehtävissä töissä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Lisäksi kannattaa varmistaa, että työ- ja turvallisuusvälineet ovat kunnossa, Erkamo neuvoo.
Huolehdi mökillä ainakin nämä asiat kuntoon ennen talvea:
- Tyhjennä putket. Vesivahingot yleistyvät pakkastalvina ja ovat kalleimpia mökeille sattuvia vahinkoja. Vapaa-ajan asuntojen putket tulee tyhjentää, sulkea tonttivesijohdon sulkuventtiili ja vesipumppu, mikäli vapaa-ajan asuntoa ei lämmitetä kylmänä vuodenaikana. Viime tammikuussa ennätyspakkaset aiheuttivat erityisen paljon putkistovuotovahinkoja.
- Älä jätä ilmalämpöpumppua ainoaksi lämmönlähteeksi. Ilmalämpöpumppujen yleistyminen vapaa-ajan asunnoissa näkyy laiterikkovahinkojen suuressa määrässä. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on herkkä sääilmiöille. Laite saattaa jäätyä ja mennä rikki. Älä siis jätä ilmalämpöpumppua ainoaksi lämmönlähteeksi. Huolehdi laitteen säännöllisestä huollosta.
- Suojaa mökki murtovarkailta. Älä jätä mökille talveksi mitään arvotavaraa. Laita lukkojen taakse mökille jäävät tavarat. Jätä mökin verhot auki, että varkaat näkevät, ettei mitään varastettavaa ole. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet ovat tehokas tapa estää murtoja.
- Vältä myrskyvahingot. Siirrä suojaan kaikki irtain, joka voi lentää kovien tuulien mukana. Tarkista vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että rakennusten kattopellit ovat kunnolla kiinni. On myös tärkeää huolehtia pihan puiden kunnosta. Jos pihassa on lahonneita puita, omistajalla on velvollisuus huolehtia niiden turvallisesta poistamisesta.
- Varmistu hormien ja tulisijojen kunnosta sekä nuohouksesta määräajoin. Hormeihin ja tulisijoihin kertynyt palamisjäte aiheuttaa palovaaran. Jos vapaa-ajan asunto on ympärivuotisessa käytössä, tulisijat täytyy tarkastaa ja nuohota kerran vuodessa. Vain osan vuodesta käytössä olevalla vapaa-ajan asunnolla riittää nuohous kolmen vuoden välein. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava maltillisesti, koska liian kova lämmitys voi rikkoa hormin ja kylmiä rakenteita.
Lisätiedot medialle:
OP:n viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi