Mieti, miksi olet hankkimassa lemmikkiä
Onko sinulla oikeat perusteet valinnallesi? Sopiiko lemmikki elämäntilanteeseesi? Eihän kukaan perheessäsi ole kyseiselle eläimelle allerginen? Lemmikin hankinta tulee suunnitella niin, että sille pystyy tarjoamaan hyvän ja sen tarpeisiin sopivan elämän jopa 15–20 vuodeksi eteenpäin.
Mistä hankkia uusi perheenjäsen?
Koiran hankinnassa luotettava kasvattaja tai eläinsuojeluyhdistys on usein hyvä vaihtoehto. Kissaa etsiessäsi sinun kannattaa selailla lehti- ja internet-palstoja ja kysellä kavereilta vinkkejä. Myös kasvattajilta tai eläinsuojeluyhdistyksistä kannattaa tiedustella mahdollisista myytävänä olevista tai kotia tarvitsevista kissoista. Myös jokaisen kunnan on velvollisuus huolehtia alueensa löytöeläimistä. Kannattaa siis ottaa selvää, mikä taho vastaa kuntasi löytöeläinten hoidosta ja tiedustele sieltä sopivaa lemmikkiä.
Sano EI pentutehtailulle!
Varmista, ettet hankkiessasi lemmikkiä tue eläinten hyvinvoinnin kustannuksella tapahtuvaa lemmikkien kasvatusta eli ns. pentutehtailua.
Lemmikin hankintahinta on vain murto-osa kuluista
Lemmikki aiheuttaa omistajalleen elämänsä aikana monenlaisia kuluja. Rahaa kuluu hankintahinnan lisäksi mm. ruokaan, eläinlääkärimaksuihin, lääkkeisiin sekä tarvikehankintoihin, kuten leluihin, kaulapantoihin ja remmeihin.
Kulutusluoton turvin varmistat, että sinulla on rahoitus valmiina juuri sillä hetkellä, kun lemmikkisi esimerkiksi yllättäen sairastuu. Kun luottotarjous on jo valmiiksi olemassa, siirrät rahat kätevästi tilille ennen eläinlääkärikäyntiä.
Vakuuta lemmikkisi sen arvoisella vakuutuksella
Jos eläinystäväsi sairastuu tai loukkaantuu, haluat varmasti tarjota sille parasta mahdollista hoitoa. Sen vuoksi lemmikkisi on tärkeää vakuuttaa jo pennusta lähtien. Vakuutus korvaa mm. lääkäripalkkioita, tutkimuskuluja ja reseptilääkkeitä sekä korvauksen, jos lemmiksi varastetaan, katoaa tai kuolee sairauteen tai tapaturmaan.
Muista myös nämä!
- Huolehti lemmikkisi säännöllisestä ja laadukkaasta ruokinnasta, mutta varo yliruokintaa. Lihavuus, samoin kuin liiallinen laihuus, on taakka lemmikille siinä missä ihmisellekin.
- Vietä lemmikkisi kanssa aikaa ja ulkoile sen kanssa säännöllisesti.
- Muista huolehtia rokotuksista ja loishäädöistä.
- Tunnistemerkitse lemmikkisi mikrosirulla, josta on hyötyä mm. tilanteessa, jossa lemmikkisi otetaan karkaamisen vuoksi talteen.
- Hanki lemmikillesi passi, jos aiot matkustaa sen kanssa Suomen rajojen ulkopuolelle.
- Kouluta koirastasi yhteiskuntakelpoinen – se on velvollisuutesi.
Eläimen omistaminen merkitsee suurta vastuuta
Lemmikin omistamiseen liittyy paljon vastuuta ja monia velvollisuuksia. Muista, että olet aina vastuussa lemmikkisi hyvinvoinnista, mutta myös sen käyttäytymisestä. Eri eläimillä ja roduilla on erilaiset tarpeet ja sinun tulee huolehtia eläimen tarpeiden täyttämisestä. Vastineeksi lemmikkisi tuo elämääsi iloa ja valoa joka päivä.