Avoliitto on avioliittoon rinnastettava asuinliitto, jossa kummallakin on juridisesti samat oikeudet. Siihen ei sovelleta avioliittoa koskevia säännöksiä. Avoliitto on juridisesti ottaen avoin liitto ilman keskinäisiä oikeuksia ja velvollisuuksia.
Omaisuuden omistus
Avoliitossa kumpikin omistaa omissa nimissään olevan omaisuuden. He voivat hankkia tarvittaessa omaisuutta yhteisiin nimiin ja heillä ei ole minkäänlaista avio-oikeutta vastaavaa oikeutta toistensa omaisuuteen. Kumpikin avopuoliso voi päättää omaisuudestaan haluamallaan tavalla eikä avopuolison oikeutta toisen omaisuuteen ole mitenkään suojattu. Avopuoliso voi siis vapaasti myydä omistamansa omaisuuden, esimerkiksi perheen asunnon.
Muistilista
- henkilökohtaisten tilien käyttöoikeudet
- yhteinen tili yhteisiä kuluja varten
- omaisuuden omistussuhteet, merkitäänkö varallisuus yksin toisen vai yhdessä kummankin nimiin?
- omistussuhteet kannattaa sopia yhteisiin nimiin hankituista arvokkaimmista omaisuuksista, esim. auto, asunto, kalliimmat esineet. Näin omaisuuden mahdollisessa jakotilanteessa niiden jakaminen on helpompaa.
- Miten me asumme?
- mahdollinen yhteinen asuntolaina
- takaajat
- vakuudet
- onko omistusasunto molemmilla? Toisen myynti tai vuokraus.
- vakuutukset
- koti
- henkilövakuutukset/edunsaajat
- matkavakuutukset
- Yhteinen unelma säästämällä, mikä se sitten on?
- rahastosäästäminen kuukausittain
- tilisäästäminen
Avoliiton päättyessä ei tehdä ositusta eikä puolisoilla ole oikeutta toistensa omaisuuteen. Jos avoliitto on kestänyt yli viisi vuotta tai puolisoilla on yhteinen lapsi, voi toisella puolisolla kuitenkin olla oikeus erityiseen hyvitykseen.
Lapset ja avoliitto
Avoliiton aikana on saattanut perheeseen syntyä yhteisiä lapsia. Lue miten lapsen asema ja hänen asiansa määräytyvät, kun on kyse avoliitosta: