Mitä sinä haluat tehdä eläkkeellä? Vapaaehtoinen eläkevakuutus tuo lisäturvaa eläkevuosiin ja täydentää taloudellista toimeentuloa. Tältä sivulta löydät tietoa vapaaehtoisista eläkevakuutuksista:
Yritys tai yksityishenkilö voi ottaa vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. Vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi avulla täydennät lakisääteistä eläkettäsi ja turvaat tulotasoasi eläkkeelle jäädessäsi. Milloin aloittaa vapaaehtoisen eläkkeen nostaminen? Eläkkeen nostamisen voit aloittaa sinulle sopivassa tilanteessa saavutettuasi vakuutusehtojen mukaisen eläkeiän. Jos et halua aloittaa eläkesäästöjen nostamista heti eläkeiän koittaessa, sinun täytyy ilmoittaa meille eläkkeen lykkäämisestä. Voit lykätä eläkkeen nostamista, jos eläkeaika ei ole vielä alkanut. Eläkkeen nostaminen tulee kuitenkin aloittaa viimeistään vakuutusehdoissa määritellyssä iässä.
Vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi arvonkehityksen näet op.fi-palvelusta ja OP-mobiilista, jossa voit myös vaihtaa vakuutukseesi liitettyjä sijoituskohteita. Erityisesti ennen kuin alat nostaa lisäeläkettä, kannattaa tarkistaa, onko yksilöllisen eläkevakuutuksesi riskitaso sinulle sopiva.
Jos haluat tehdä muutoksia eläkesuunnitelmaasi, ota meihin yhteyttä ennen eläkeajan alkua. Muutoksia voi tehdä esimerkiksi eläkeaikaan eli siihen, kuinka kauan eläkettä nostetaan ja kuukausierien suuruuteen. Se, mitkä muutokset ovat mahdollisia riippuu oman eläkevakuutuksesi vakuutusehdoista.
Näin aloitat eläkkeen nostamisen
1. Tarkista eläkesuunnitelmasi
Lähetämme sinulle noin puolitoista kuukautta ennen eläkkeen alkamista kirjeen, josta näet eläkesuunnitelmasi. Eläkesuunnitelmasta näet, milloin eläke on suunniteltu alkavaksi. Samat tiedot löydät myös kirjautumalla op.fi-palveluun.
2. Ilmoita eläkkeen nostamisesta
Voit ilmoittaa eläkkeen maksamista varten tarvittavat tiedot kirjautumalla op.fi-palveluun OP:n tunnuksilla ja täyttämällä lomakkeen (lomakkeen täyttäminen ei onnistu muiden pankkien tunnuksilla) tai lähettämällä saamasi eläkkeen maksuilmoituksen meille verkkoviestillä tai postitse. Kun vakuutusehtojen mukainen eläkeikä on saavutettu, voit aloittaa eläkkeen nostamisen.
3. Tarkista eläkevakuutuksen sijoituskohteet ja edunsaaja
Voit tehdä muutoksia eläkesäästöjen sijoituskohteisiin sekä kuolintapauskorvauksen edunsaajaan digipalveluissamme myös eläkkeen nostamisen aikana.
Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen edunsaajatiedot kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä kuolintapauksessa säästösi maksetaan valitsemallesi edunsaajalle. Eläkkeen alkaessa onkin hyvä tarkistaa, että aikoinaan valittu edunsaajamääräys on edelleen ajan tasalla ja vaihtaa edunsaajaa tarvittaessa.
Lue lisää edunsaajan valinnasta >
Muutokset voit tehdä kirjautumalla:
- op.fi-palveluun: Henkilöasiakkaat - Säästöt ja sijoitukset - Vakuutussäästäminen
- OP-mobiiliin: Sijoitukset - Vakuutussäästäminen
Näin lykkäät eläkkeesi nostamista
1. Tarkista eläkesuunnitelmasi
Lähetämme sinulle noin puolitoista kuukautta ennen eläkkeen alkamista kirjeen, josta näet eläkesuunnitelmasi. Eläkesuunnitelmasta näet, milloin eläke on suunniteltu alkavaksi. Samat tiedot löydät myös kirjautumalla op.fi-palveluun.
2. Ilmoita eläkkeen lykkäämisestä
Voit lykätä eläkkeesi alkamista ja päättymistä yhdellä tai kahdella vuodella eläkeikäsi alkamisesta eteenpäin kirjatumalla OP:n tunnuksilla op.fi-palveluun ja täyttämällä lomakkeen (lomakkeen täyttäminen ei onnistu muiden pankkien tunnuksilla). Voit myös lähettää eläkkeen lykkäysilmoituksen verkkoviestillä tai postitse.
Lykkääminen siirtää eläkkeen ja kuolemanvaraturvan päättymistä vastaavasti vuodella tai kahdella. Voit lykätä eläkkeen alkamista halutessasi useammin kuin kerran. Ilmoituksen vastaanottamisesta ei lähetetä sinulle erillistä vahvistusta, mutta saat muutoksesta vakuutusyhteenvedon. Yhteenveto lähetetään postitse tai omaan arkistoon, jonka löydät kirjautumalla digipalveluihimme. Jos eläkeaika on jo alkanut, eläkettä ei voi enää lykätä.
3. Tarkista eläkevakuutuksen sijoituskohteet ja edunsaaja
Voit tehdä muutoksia eläkesäästöjen sijoituskohteisiin sekä kuolintapauskorvauksen edunsaajaan digipalveluissamme.
Eläkevakuutuksen edunsaajatiedot kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä kuolintapauksessa säästösi maksetaan valitsemallesi edunsaajalle. Eläkkeen lykkäyksen yhteydessä onkin hyvä tarkistaa, että aikoinaan valittu edunsaajamääräys on edelleen ajan tasalla ja vaihtaa edunsaajaa tarvittaessa.
Lue lisää edunsaajan valinnasta >
Muutokset voit tehdä kirjautumalla:
- op.fi-palveluun: Henkilöasiakkaat - Säästöt ja sijoitukset - Vakuutussäästäminen
- OP-mobiiliin: Sijoitukset - Vakuutussäästäminen
Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen verotus – pääomatulona vai ansiotulona?
Vapaaehtoinen eläke on aina veronalaista tuloa. Eläkettä verotetaan joko ansiotulona tai pääomatulona. Yksilöllinen eläkevakuutus voi sisältää sekä ansiotulona että pääomatulona verotettavia osia. Eläkevakuutuksen säästön verotus riippuu siitä, milloin eläkevakuutus on otettu ja siitä, milloin vakuutusmaksuja on maksettu. Oman eläkevakuutuksesi verotuksen näet lähettämästämme eläkesuunnitelmasta tai kirjautumalla op.fi-palveluun.
Jos eläkevakuutus sisältää ansiotulona verotettavaa eläkettä
Hae verokortti ansiotulona verotettavaa, OP-Henkivakuutuksen maksamaa eläkettä varten. Voit hakea verokorttia Verohallinnolta OmaVero-palvelussa tai puhelimitse, p. 029 497 000.
Tarkista ennen verokortin toimittamista, että verokortissa näkyy eläkkeen maksajana OP-Henkivakuutus Oy ja että verokortti on laskettu nimenomaan eläkettä varten.
Veroprosentin laskemista varten tarvitset lähettämämme eläkkeen alkamistiedotteen sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Pyydä Verohallintoa toimittamaan verokortti suoraan OP-Henkivakuutukselle tai lähetä se meille itse verkkoviestin liitteenä tai postitse osoitteeseen OP-Henkivakuutus Oy, PL 308, 00101 HELSINKI.
Jos et toimita verokorttia eläkettä varten, eläkettäsi verotetaan ennakonpidätysprosentin mukaan, joka on tällä hetkellä 40 %.
Jos eläkevakuutus sisältää pääomatulona verotettavaa eläkettä
Jos eläkevakuutuksen verotus tapahtuu vain pääomatulona, sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia. Silloin eläkkeestäsi peritään automaattisesti 30 % ennakonpidätys.