Korkorahastot

Tehokasta hajautusta ja suojaa markkinariskiltä.
1

Korkorahastoilla voit tavoitella tuottoja korkomarkkinoilta.

 

2

Voit vähentää omien sijoituksiesi markkinariskiä hajauttamalla varojasi myös korkosijoituksiin.

 

3

Korkorahaston arvo vaihtelee tyypillisesti vähemmän kuin osakerahaston arvo.

 

4

Korkorahastot hajauttavat omistuksensa ajallisesti, alueellisesti ja eri tuotteisiin.

 

Löydä itsellesi paras korkorahasto

Korkorahastoista löytyy sopivia vaihtoehtoja säästäjälle ja sijoittajille, jotka tavoittelevat tasaista arvonkehitystä matalalla riskitasolla. Lyhyen koron rahastot sopivat lyhyen ajan sijoittamiseen ja pitkän koron rahastot pidempiaikaiseen sijoittamiseen. Korkorahastoihin sijoittamisessa arvonvaihtelu on maltillisempaa verrattuna esimerkiksi osakesijoittamiseen.

Sijoittamisessa hajauttaminen on riskienhallinnan näkökulmasta olennaista, ja korkorahastot tuovat hyvän lisän muiden sijoitustuotteiden rinnalle. Korkosijoituksia tehdään sekä kotimaisiin että ulkomaisiin sijoituskohteisiin. Nykyisen korkotilanteen myötä korkorahastoihin sijoittaminen on suosiossa. 

Lyhyen koron rahastot

Lyhyen koron rahastot sijoittavat varansa lyhytaikaisiin rahamarkkinavälineisiin, joita ovat esimerkiksi valtion velkasitoumukset, pankkien sijoitustodistukset, kuntien kuntatodistukset ja yritysten yritystodistukset. Nämä lainat maksetaan takaisin keskimäärin vuoden sisällä.

Tutustu lyhyen koron rahastoihin

Pitkän koron rahastot

Pitkän koron rahastot sijoittavat varansa pääosin yli vuoden mittaisiin joukkolainoihin ja muihin korkoinstrumentteihin. Lainojen liikkeeseenlaskijoina voivat olla valtiot, muut julkisyhteisöt ja yritykset.
Erityisen riskipitoisista yrityslainoista (engl. corporate bonds) käytetään englanninkielistä nimitystä high yield bonds.

Keskipitkän koron rahastot

Keskipitkän koron rahasto sijoittaa sekä lyhyt- että pitkäaikaisiin korkoinstrumentteihin sen mukaan, millaiset korkomarkkinoiden tuotto-odotukset ovat.

Korkorahastojen tuotto ja riski

Korkorahastojen tuotto muodostuu rahaston sijoituksille maksettavasta kuponkikorosta ja mahdollista sijoitusten arvonnoususta. Korkorahastojen arvoon vaikuttaa esimerkiksi yleiset korkotason muutokset ja taloudellinen tilanne. 
Korkorahastoja on tarjolla eri riskiluokissa. Riskeistä tärkein on korkoriski, jota kuvataan duraatio-tunnusluvulla. Yksinkertaistettuna mitä suurempi duraatio-tunnusluku on, sen suurempi riski.

Esimerkki: Jos joukkovelkakirjalainan tai rahasto-osuuden duraatio on 5, se merkitsee, että joukkovelkakirjan hinta muuttuu noin 5 %, jos korkotuotto muuttuu yhden prosenttiyksikön.

 

Korkeamman riskin rahastot voivat tarjota korkeampaa tuottoa, mutta niiden arvo voi myös vaihdella enemmän kuin matalamman riskin rahastojen. Tarkempaa tietoa rahastojen tuottokehityksestä ja riskeistä löytyy rahaston avaintietoasiakirjasta. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoittamansa rahat voi menettää osin tai kokonaan.

Korkorahastot osana hyvin hajautettuja sijoituksia

Korkorahastot hajauttavat jo itsessään omistuksensa ajallisesti, alueellisesti ja eri tuotteisiin. Sijoittajan näkökulmasta tämä tarkoittaa tehokasta hajautusta, eikä oman korkosijoituksen tuotto ole kiinni esimerkiksi vain yksittäisen joukkolainan kehityksestä.

Sijoittaminen korkorahastoihin on helppoa ja joustavaa

Joukkovelkakirjalainoihin suoraan sijoitettaessa tarvitset enemmän sijoitettavaa pääomaa ja olet sidottu kyseisen korkosijoituksen ennalta määrättyyn kestoon. Korkorahastoon sijoittaminen onnistuu pienemmälläkin summalla, kertasijoituksena tai kuukausittain. Rahastoa voi myydä milloin vain, joten varat saat käyttöösi joustavasti.

Näin aloitat rahastosäästämisen
Aloittaminen on helppoa ja alkuun pääset jo 10 €/kk.
Mihin sijoittaa juuri nyt?
Katso asiantuntijoiden tämän viikon sijoitusideat rahastoista, osakkeista ja ETF:stä.

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoidosta vastaa OP:n rahastojen rahastoesitteessä yksilöity salkunhoitoyhteisö. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae mahdollisesta tuotosta tulevaisuudessa. Mitä suuremmat rahaston kulut ovat sitä suurempi vaikutus niillä on sijoituksen odotettuun tuottoon. Lisäksi mahdollinen tuotto riippuu verotuksesta, joka puolestaan riippuu kunkin sijoittajan henkilökohtaisesta tilanteesta ja voi muuttua jatkossa. Jos rahastoa markkinoidaan ulkomailla, voi OP-Rahastoyhtiö Oy päättää lopettaa tällaisen markkinoinnin. Tällä sivulla esitetyt tiedot eivät anna täydellistä kuvaa rahaston ominaisuuksista.

Sijoittamista koskevassa päätöksessä on otettava huomioon kaikki rahaston ominaisuudet tai tavoitteet, jotka kuvataan OP:n rahastojen rahastoesitteessä ja muissa rahastoa koskevissa asiakirjoissa. Tutustu ennen lopullisen sijoituspäätöksen tekemistä rahastojen rahastoesitteeseen ja kunkin rahaston rahastokohtaisilta sivuilta löytyvään avaintietoasiakirjaan ja rahaston sääntöihin. Rahastoesite sekä sijoitusrahastoja koskeva tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla op.fi-palvelusta. Materiaalit ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.