Viimeaikaiset tapahtumat ovat muuttaneet markkinaympäristöä, joten sijoittajan on hyvä oppia elämään epävarmuudessa. Kaikkiin äkillisiin markkinaliikkeisiin ei kannata reagoida, vaan pitää pää kylmänä ja pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa. OP:n sijoittamisen asiantuntijat seuraavat markkinaa herkeämättä puolestasi ja kokoamme tälle sivulle kaiken oleellisen, joka sinun tulee tietää ajankohtaisesta markkinatilanteesta.
Mitä markkinoilla ja pörssissä tapahtuu juuri nyt?
Tilanne 16.4.
Riskisentimentti eteni aaltoilevissa merkeissä ristiriitaiseksi jääneessä uutisvirrassa. Toiveikkuus Yhdysvaltojen tullihelpotuksista tuki edelleen riskinottoa, mutta uutiset EU:n ja Yhdysvaltojen takertelevasti etenevistä kauppaneuvotteluista viilensivät illalla tunnelmia. Lisäksi Valkoisen talon lääkkeistä ja puolijohteista aloittama tutkinta indikoi näiden lähestyviä tulleja ylläpitäen epävarmuutta tullirintamalla ja markkinat pysyttelevät varpaillaan uusimpia tullikäänteitä odotellessa.
Osakemarkkinat etenivät edelleen nousujohteisesti. Euroopan markkinat saivat tukea spekulaatioista Trumpin mahdollisesti myöntämistä helpotuksista tuontitulleihin, vaikka illalla uutislähteet kertoivat Yhdysvaltojen ja EU:n vaivalloisesti edistyvistä kauppaneuvotteluista. Maanosan osakeindeksit ylsivät kauttaaltaan plussalle ja erityisen mukavia nousulukemia kirjattiin Etelä-Euroopan maissa (mm. Italian FTSE MIB +2,4 % ja Espanjan IBEX 35 +2,1 %). Alasektoreista sykliset ja korkoherkät saivat eniten nostetta ja kuluttajatuoteyhtiöt painuivat ranskalaisen luksusyhtiö LVMH:n (-7,8 %) pettymyksen tuottaneen tuloksen seurauksena. OMX Helsinki -portfolioindeksi päätyi kaupankäynnin loppukirin ansiosta 1,3 % nousuun.
Yhdysvalloissa kaupankäynnin alun optimismi laantui kaupankäynnin edetessä sijoittajien valmistautuessa vauhtia keräävään tuloskauteen ja tuleviin tullikäänteisiin. Pääindeksit päätyivät lopulta 0,1-0,4 % miinukselle ja toimialakehitys jäi kaksijakoiseksi. Pankkien positiivisesti alkanut tuloskausi vauhditti näiden osakekursseja ja sektori oli eilen 0,9 %:n nousussa (mm. Bank of America +3,7 %). Boeing (-2,4 %) oli paineessa Kiinan jäädyttäessä lentokoneiden toimitukset ja osien ostot tullinokittelun seurauksena. Sijoittajien pelkotiloja mittaava VIX-indeksi painui 30 tasolle, mutta säilyy yhä historiallisen korkeissa lukemissa.
Aasiassa osakkeet ovat olleet tänään laskussa, vaikka Kiina yli Q1:llä odotettua parempaan 5,4 %:n BKT-kasvuun. Erityisesti Hong Kongin Hang Seng -indeksi on pakittanut selvällä 2,5 %:n tahdilla. Futuurit viitoittavat länsimarkkinoille tukevan alavireistä avausta ja erityisesti Nasdaq-futuurit ovat 2,2 % pakkasella Kiinaan kohdistettujen siruvientirajoitusten iskiessä Nvidian näkymiin (jälkipörssissä -6,4 %).
Muuta ajankohtaista markkinasta
- Tullit iskivät markkinoille - mitä sijoittajan kannattaa tehdä? - webinaari tallenteen voit kuunnella OPxSijoittaminen Youtube sivulta.
- Huhtikuun 2025 sijoitusnäkymät: Tullit nostivat epävarmuuden kattoon. (OP Media)
- Näin sijoittajan kannattaa suhtautua pörssikurssien heilahteluihin – 3 vinkkiä nykyiseen markkinatilanteeseen. Lue Lippo Suomisen vinkit OP Median artikkelista.
OP Varainhoidon viikkokatsaus 14.4.2025.
- Kovia nousuja ja laskuja
Trumpin huhtikuun alussa ilmoittamien tullien arpominen ja niiden seurausten arvioiminen heiluttivat rahoitusmarkkinoita erittäin voimakkaasti viime viikolla. Maailman osakkeet jäivät euroissa mitattuna viikkotasolla 0,3 prosenttia plussalle. Toisaalta koko huhtikuun osalta ne ovat edelleen lähes yhdeksän prosenttia miinuksella. Dollari on heikentynyt huhtikuussa voimakkaasti, joten valuuttatappioilla on iso rooli heikoissa tuotoissa. Korkomarkkinat ovat huhtikuussa toimineet salkun vakauttajina. Vaikka sieltäkään ei ole tullut tuottoja, on niiltä saatu nollatuotto selvästi parempi kuin osakkeiden rymylasku - Korkojen nousu ratkaisuroolissa?
Perinteisesti osakkeiden laskiessa valtionlainat turvasatamana houkuttelevat sijoittajia, mikä painaa korot laskuun. Tällä kertaa USA:ssa pitkät korot kuitenkin nousivat. Syiksi on epäilty ulkomaisten sijoittajien vetäytymistä USA:sta, Kiinasta tulevaa lainojen myyntiä ja markkina-asemoitumisesta tullutta myyntipainetta. Yhtä kaikki korkomarkkinan heikkous oli osaltaan heikentämässä markkinatunnelmia ja pakottamassa Trumpia perääntymään. - Salkuissa kovaa heiluntaa
Markkinoiden epävarmuus on kasvanut voimakkaasti. Vaikka suorat tullivaikutukset jäisivätkin pahimpia skenaarioita pienemmiksi, jo epävarmuuden kasvu heikentää talousnäkymiä. Toisaalta Trumpin täysin arvaamattomat toimet tuovat markkinoille vuoroin huolia ja helpotuksia. Tullitilanteen kärjistyttyä suosimme neutraalia omaisuuslajipainotusta salkuissamme. Markkinoilla on tilaa reippaille yllätyksille molempiin suuntiin. Korkosijoitusten sisällä olemme laskeneet hieman riskitasoa vähentämällä HY-yrityslainojen ja kehittyvien maiden lainojen osuuden neutraaliin. - Alkaneella viikolla tuloksia, myyntiä ja EKP
Alkanutta, lyhyttä markkinaviikkoa hallitsee edelleen Trumpin tulliepävarmuus. Uutisia tulee satamaan varmasti molempiin suuntiin. Viikolla on kuitenkin paljon muutakin ohjelmaa. Q1-tuloskausi pääsee USA:ssa tosissaan vauhtiin, ja Suomessakin ensimmäisen isot yhtiöt kertovat alkuvuoden tuloksistaan. Sijoittajien toiveista huolimatta yrityksiltä tuskin tullaan saamaan näkyvyyttä tulevaan tuloskehitykseen. Torstaina juuri pääsiäislomalle jäämisen kynnyksellä saadaan vielä Euroopan Keskuspankin koronlasku, kun talletuskorko painetaan 2,25 prosenttiin. Siitä eteenpäin näkymät ovat epäselvät, sillä keskuspankki tuskin sitoutuu tässä epävarmassa tilanteessa minkäänlaiseen korkojen jatkopolkuun.
Näkemys sijoituskohteiden hajautuksesta
Tutustu näkemykseemme hajautuksesta eri omaisuusluokkien välillä ja niiden sisällä. Onko sijoituksesi hajautettu markkinatilanteen mukaan? Vertaile näkemystämme oman sijoitussalkkusi hajautukseen.